Mielipide

Mitalikolmikko nähtävillä Tampere Cupissa

LIIGA / Kolumni
Jo käsitteeksi muodostunut Tampere Cup avaa kiekkokauden suomalaisen jääkiekon kehdossa. Tänä vuonna kuuden joukkueen turnauksessa on mukana kotimaisista isäntäjoukkueiden Ilveksen ja Tapparan lisäksi viime kauden pronssimitalistit HPK sekä hopeaa napanneet Kärpät. Ulkomaalaista väriä edustavat HV 71 ja Luleå.

Tampere Cup on vuosien varrella tullut tutuksi nimenomaan kansainvälisyytensä takia. Laadukkaasti järjestetyssä turnauksessa on aina ollut mukana ulkomaalaisjoukkueita tuomassa väriä. Myös tulevia tähtiä on Tampere Cupissa nähty, onhan täällä vieraillut mm. Joe Juneau.

- Tänä vuonna päätimme suuntautua kotimaahan. Tavoitteena oli saada pari kovaa kotimaista joukkuetta ja siinä onnistuttiin. Lahden toisella puolella kiinnostus Tampere Cupia kohtaan on kova ja nyt mennään sitten Suomi-Ruotsi-maaottelun hengessä, totesi turnausjärjestäjiä edustava Tamhockey oy:n markkinointipäällikkö Ronald Grönlund.

- Venäläisetkin olivat kyllä kiinnostuneita, mutta vähän liian myöhään. Ja ruotsalaiset monine suomalaispelaajineen kiinnostavat enemmän yleisöä.

Kyllä pitääkin kiinnostaa, sillä järjestäjät tavoittelevat huikeaa 22 000 katsojaa tälle nelipäiväiselle turnaukselle. Viime vuonna yleisöä oli 21 000.

Tapparassa riittää seurattavaa

Hallitseva mestari esittäytyy nyt kotiyleisölleen ensimmäistä kertaa kevään toisen finaaliottelun jälkeen. Jäälle luistelee kuitenkin pitkälti eri joukkue kuin tuolloin. Joukkue on odotetusti uusiutunut todella rajusti. Uusi valmentaja Mika Saarinen on ajamassa sisään uutta pelitapaa, josta saadaan nyt siis ensimmäiset Tampereen-maistiaiset. Kannattaa kuitenkin muistaa, että pelitavan muuttaminen ei käy käden käänteessä, varsinkin kun joukkue on edelliset neljä kautta pelannut Rautakorven luomalla tyylillä.

- Tampere Cup tulee meidän kannalta oikeaan aikaan. Meillä on paljon try out-äijiä ja tämän turnauksen jälkeen porukkaa tiivistetään selkeästi. Meillä on muutos edessä pelitavassa ja tuttu ympäristö on hyvä paikka sen hakemiseen.

Joukkue on pelannut tähän mennessä neljä harjoitusottelua. Tuloksellisesti ainoa ”pommi” on ollut tappio Kiekko-Vantaalle. Kyse oli kuitenkin kauden aivan ensimmäisestä ottelusta, joten liikaa painoa tulokselle ei kannata laittaa. Viime viikonlopun Marski Cupissa Tappara ensin käveli JYPin yli vakuuttavasti finaaliin, hävitäkseen sen sitten tiukan ottelun jälkeen Jokereille. Mikkelissä Tappara esitti ajoittain ajankohtaan nähden hyvää peliä, joten sellaista on lupa odottaa nytkin. Viime vuonna Tappara oli Tampere cupin aikoihin varsin hyvässä vedossa ja jyräsi vahvoilla esityksillä finaaliin. Finaalissa venäläinen Neftekhimikin joukkue oli kuitenkin selvästi vahvempi.

Pelitavan lisäksi erityisen mielenkiinnon kohteena ovat uudet ja uusiin rooleihin nostetut vanhat pelaajat. Koesopimuksella luistelee joukkueessa monta miestä, joten katsomossa päästään arvioimaan sitä, kuka ansaitsee sopimuksen ja kuka ei. Tyypillistä on, että joukkueen kokenein kaarti ei harjoitusotteluihin täysillä syty, joten muilla on sitäkin enemmän tilaa parrasvaloissa. Tapparan kokoonpano elää vielä tämänkin jälkeen. Sekä toimitusjohtaja Mikko Leinonen, että Mika Saarinen ilmoittivat seuran katsastavan vielä uusia pelaajia.

- Hirveästi ei ole enää pelaajia tarjolla, mutta katsotaan. Kyllä rakentaminen on vielä kesken, totesi Saarinen.

Leinonen taas kertoi seuran neuvotelleen entisen kapteeninsa kanssa.

- Petriläisen Pasin kanssa on juteltu ja neuvoteltukin. Sitä pelaako ”Passo” meillä, pitää kysyä mieheltä itseltään, Leinonen kertoi arvoituksellisesti.

Seuraa heitä (harjoitusotteluissa käytettävät pelinumerot suluissa):

Juha Gustafsson (20), Stefan Öhman (9) ja Mikko Pukka (4):

Näiden miesten kanssa tehtiin sopimukset jo ennen kesää, joten heidän odottaisi olevan uusista miehistä eniten sisällä joukkueessa. Puolustaja Gustafssonista odotetaan varmaa peruspakkia a’la Grönvall. Pukka on Tapparan oma kasvatti, joka ”kasvoi korkoa” viime kaudella Mestiksessä. Onko mies nyt valmiimpi liigapuolustaja kuin viime kerralla Tapparassa pelatessaan? Öhmanin taas pitäisi olla hyvä kahden suunnan hyökkääjä, joka on eniten pelannut keskushyökkääjänä.

Matthieu Descoteaux (39):

Tästä kanukista kaavaillaan joukkueen puolustuksen johtotähteä etenkin hyökkäyssuuntaan. Miltä miehen peli "Jutilan paikalla" näyttää?

- Pohjois-Amerikasta tulee aina pelaajia, jotka pitävät itseään ammattilaisina, mutta eivät ole olemukseltaan huippu-urheilijoita. Descoteaux on aika pahasti keskenkuntoinen ja hänen esityksiään ei kannata turhan rankasti arvioida vielä, Saarinen toppuutteli.

Dylan Gyori (15):

Toinen äskettäin tehty kanukkihankinta on pitkällä koesopimuksella mukana oleva hyökkääjä. Sentterin kirjoissa kulkevaa miestä on aiemmissa harjoituspeleissä aseteltu Janne Ojasen laidalle ykkösketjuun. Sillä paikalla odotetaan ennen kaikkea yhtä asiaa: maaleja.

Miikka Jäske (10) ja Kasper Kenig (27):

Koesopimukset lähestyvät näillä laitureilla vääjäämättä loppuaan. Jäske nakutteli viime kaudella Mestiksessä kovat tehot. Kenig puolestaan on pienikokoinen laituri, joka esiintyi Mikkelin turnauksessa todella vahvasti. Molemmilta odotettaneen nimenomaan tehoja. Työmyyriä Tapparassa riittää muutenkin.

Turo Virta (55), Atte Pentikäinen (5), Ville Mäntymaa (12) ja Mikko Jortikka (18):

Mika Saarinen on lupaillut, että tulevalla kaudella ajetaan useampi juniori liigajoukkueeseen sisään. Kenelle tai keille näistä puolustajalupauksista tulisi sopimusta tarjota?

Teemu Nurmi (17), Petri Koskinen (19), Jarkko Pyymäki (22) ja Tomi Laurila (40):

Sama tilanne kuin edellä, mutta kyse on hyökkääjistä. Pyymäellä on jo sopimus, mutta pelipaikka miesten joukkueessa ei ole lainkaan varma.

Lopuksi vielä vanhoja pelaajia, joiden kohdalla tilanne on erityisen mielenkiintoinen:

Umpisentteriksi luultua Arto Kukia (81) on viime otteluissa soviteltu ykkösketjun toiseen laitaan. Samalla viime vuosien tutkapari Kuki-Mäkinen (28) on pelannut erillään. Puolustuksesta lähti monta johtohahmoa, ja nyt odotetaan että vähintäänkin joku kolmikosta Pasi Puistola (21), Pekka Saravo (6) ja Miska Kangasniemi (33) ottaisi selvästi suuremman roolin kuin aiemmin. Saravo ainakin sovitteli ykköspakin viittaa Pasi Puistolan harteille.

- Eiköhän Puistola se ykköspakki ole. Tuskimpa meikäläisen peli juurikaan muuttuu vaikka paljon porukkaa lähtikin, onneksi pari tuli tilallekin.

- Saravo on meidän ykköspakki, heitti kapteeni Janne Ojanen väliin.

- Kyllä olisi ”Mikillä” (tj Leinonen) suru puserossa, jos noin olisi, Saravo heitti takaisin.

Tapparan kannattajille on siis tiedossa todella mielenkiintoinen loppuviikko, sillä moneen vuoteen ei harjoitusotteluissa ole näin paljon seurattavaa ollut.

Ilves kohti uutta tulemista

Viime kauden katastrofia tuskin kukaan Ilveksen kannattaja haluaa muistella. Mahalaskuun päättynyt kausi on kuitenkin jätetty taakse ja nyt mennään uusien käskyttäjien johdolla kohti uutta kautta.

- Neljä kovaa peliä peräkkäisinä päivinä sopii meille hyvin. Meidän pelityyli on rajuhkojen muutosten kourissa, ei sen rakentamiseen nämä neljä peliä kuitenkaan riitä. Try out-miehiäkin syynätään nyt todella tarkasti, Ilveksen kakkosvalmentaja Jarmo Jamalainen kertoi.

Ilveksessä on puhaltaneet uudet tuulet myös harjoittelun osalta ja ainakin viime viikon Tanhuvaaran otteluista kaikui tietoja, joidenka mukaan kovaa oli treenattu ja se näkyi myös jaloissa. Kokoonpanot ovat eläneet aikalailla, mutta ainakin tsekkihyökkääjät pelaavat samassa vitjassa.

Tämän syksyn aikana Ilves on pelannut neljä harjoitusottelua. Kookoosta tuli voitto 5-1, Ässille ja JYP:lle hävittiin molemmille 5-3 ja Jukureiden kanssa tupsukorvat tasasivat maalit 2-2. Parhaassa kokoonpanossaan joukkue ei ole kuitenkaan esiintynyt vielä kertaakaan.

Ilveksen nimilistassa mielenkiintoa keräävät erityisesti ulkomaalaiset. Cory Murphyn tuntee lähes jokainen kotimaista liigaa seuraava, mutta uudet tsekit eivät voi välttyä vertailulta viime kauden yrittäjiin.

- Uusien tsekkien tilannetta helpottaa varmasti tsekkiläinen valmentaja, Jamalainen kommentoi.

- Lisäksi nämä pojat ovat vanhempia kuin viime kauden yrittäjät.

- Tampere Cup on erityisen tärkeä tsekkipelaajillemme, jotka käytännössä pelaavat ensimmäistä kertaa ulkomaisessa joukkueessa. He saavat mahdollisuuden pelata maan parhaita joukkueita vastaan ja näkevät suomalaisen kiekkoilun tason, Sykora pohdiskeli.

Ilveksellä on paikallisvastustajan tavoin mukana try out-pelaajia, joiden edesottamuksia kannattaa seurata. Näistä Mikko Suvanto ja Antti-Jussi Miettinen lienevät lähimpänä sopimusta. Tamperelaisia kiinnostaa varmasti myös kesän 2002 ykköskierroksen varauksen, Jesse Niinimäen kehitys.

- Jesse on pelannut kolme ottelua neljästä ja vähän eri rooleissa joka kerta. Nyt hänellä on neljässä ottelussa hyvä mahdollisuus vakuuttaa meidät osaamisellaan, Sykora heitti pallon nuorukaiselle.

Muita seuraamisen arvoisia ovat ehdottomasti eteenpäin mennyt Ville Snellman, sekä rajuista otteistaan tunnettu Hämeenlinnasta Tampereelle siirtynyt Erkki Rajamäki.

Tampere Cup on Ilveksen kannattajien ainoa mahdollisuus nähdä Ilves paikanpäällä Hakametsässä ennen kauden alkua.

- Se on meiltä ihan tietoinen valinta, on haluttu antaa Tampere Cupille suurempaa arvoa ja samalla tehdä vähän PR-työtä naapurikunnissa siirtämällä harjoitusotteluita sinne, toimitusjohtaja Risto Jalo kertoi syitä moiseen päätökseen.

Ilveksestä on loukkaantumisten vuoksi poissa Joonas Rönnberg, sekä Timo Peltomaa, joka pelannee kuitenkin ainakin yhden ottelun turnauksessa.

HPK täydentää hämäläisrintamaa

HPK on joutunut aloittamaan harjoituskautensa vajaamiehityksellä, ja pahimmillaan ryhmästä on ollut sivussa kaksi viisikollista pelaajia. Puolustuspäässä pelaajapula on antanut mahdollisuuden nuorille vielä liigakokemusta vaille oleville pakeille mahdollisuuden näyttää taitojaan, mutta hyökkäyspäässä pelaajien puute on ollut pahempi.

Tampere Cupin kokoonpanoissa nähdään myös Pallokerhon ”suunnistajaviisikko”, joka liian löysällä armeijakurilla onnistui saamaan itsensä sivuun joukkueesta parin viikon ajaksi. Vielä viikonloppuna Kenig, Yli-Junnila, Lahti, Immonen ja Mäkelä vahvistivat Vaasan Sportia Lahden Jazz-turnauksessa samaan aikaan, kun HPK pelasi kotonaan Magnitogorskia vastaan. Nyt pojilla on edessä näytönpaikka, jota ei ole vara olla käyttämättä - jokaisen asenne täytyy olla viimeistä pisaraa myöten kohdillaan.

Vladimir Vujtek lepuuttelee akillestaan ja Jukka Voutilainen toipuu yhä nivusleikkauksesta, mutta sen sijaan Olli Sillanpää, Vladimir Sicak ja Anders Burström nähtäneen Hakametsän jäillä.

HPK:n joukkueesta suurin mielenkiinto kohdistuu maalivahti Robbie Tallasiin, jonka debyytti perjantaina Rinkelinmäellä antoi viitteitä siitä, että hämeenlinnalaisryhmä olisi saanut maalinsuulleen todellisen sateentekijän. Tallasin rauhallinen ja varmaotteinen pelityyli lannisti venäläishyökkääjät täysin. Kiivastahtisessa turnauksessa peliin pääsee myös Joni Puurula, joka yrittää kynsin hampain pitää kiinni aiemmin ansaitsemastaan ykkösvahdin paikasta.

Puolustuspäässä nuoret ja kovaotteiset luutijat Olli Korkeavuori, Jarno Virkki ja Toni Vähämäki yrittävät näyttää parasta osaamistaan ja tienata peliaikaa liigaotteluissa. Forssalainen suurlahjakkuus Vähämäki on pelannut erittäin pirteästi, kun taas Virkki on ollut aivan liian kaukana vaaditusta tasosta. Letkeälanteinen Aki Heino taas on ollut niin pahasti hukassa pelatuissa otteluissa, että miehen pelipaikka on uhattuna vastaavan kaltaisilla otteilla.

Hyökkäyksessä Pallokerhon paras on hieman yllättäen tähän mennessä ollut Harri Suutarinen, joka on parantanut viime kaudesta aivan valtavasti. Suutarisen varmaotteisen pelin ohella huomio kannattaa kiinnittää pirteästi perjantaina pelanneeseen Joni Lappalaiseen sekä Jyrki Louheen, jolla saattaa olla edessä läpimurtokausi. Kevään pudotuspelien parhaana maalintekijänä kunnostautunut Louhi on nousussa kolmoskentän puurtajasta maalitykiksi ylempiin ketjuihin.

Kärpät jälleen Tampereella

Viime kauden hopeamitalisti Oulun Kärpät on jälleen parin vuoden tauon jälkeen mukana Tampere Cupissa. Edellisellä kerralla ei menestystä tullut, eikä oululaisjoukkue tälläkään kertaa lukeudu etukäteissuosikeiden joukkoon.

Kevään ja kesän aikana on Kärpissä käynyt ovi tiuhaan tahtiin. Ulkomaalaistaiturit Andrei Potaichuk, Petr Tenkrat ja Petr Ton sekä puolustuksen superlupaukset Lasse Kukkonen ja Joni Pitkänen vaihtoivat maisemaa. Potaichuk ja Tenkrat matkasivat Venäjälle, Ton Tshekkeihin ja nuoret pakit NHL:ään. Edellä mainittujen lisäksi joukkueesta poistuivat Markus Korhonen, Drew Bannister, Sami Mettovaara ja Pasi Nielikäinen. Iso aukko paikattavaksi, sanoisin.

Lähtökohtana oli se, että puolustus saadaan ensimmäisenä kuntoon. Toukokuussa seura ilmoitti kahdesta monivuotisesta sopimuksesta, kun Jokereista Ouluun siirtyi kaksikko Ilkka Mikkola - AriVallin. Nuoresta iästään huolimatta varsin kokenut kaksikko on tärkeässä roolissa uutta menestystä hakevassa joukkueessa. Etenkin Vallinilta odotetaan vahvaa panosta hyökkäysten tukemisessa.

Ehkä kovimman vahvistuksensa Kärpät sai kaksi viikkoa sitten, kun kokenut tshekkiläinen maailmanmestaripuolustaja Martin Stepanek liittyi joukkueen riveihin. 32-vuotias Stepanek on ylivoimaisesti takalinjojen kokenein pelaaja. Ensimmäisessä harjoitusottelussaan Luleåta vastaan Stepanek oli todella vakuuttava. Hyökkäyksen ainoa vahvistus on toistaiseksi keskenkuntoinen Jason Dawe, jolta odotetaan kahta kotiottelua parempaa panosta. Potentiaalia siihen luulisi olevan.
Kärpät ovat ennen Tampere Cupia pelanneet kaksi täysimittaista harjoitusottelua. Tulokset ovat olleet vähintäänkin rohkaisevia. Ensimmäisessä kamppailussa kaatui Jokerit 8-1 ja toisessa Luleå 7-1. Molemmat ottelut pelattiin Kempeleessä Raksilan hallin peruskorjauksen takia. Kärpät oli mukana myös Pitsiturnauksessa, mutta tuolloin joukkueesta puuttui kymmenkunta kokeneinta pelaajaa.

Seuraa heitä

Kärppien joukkueessa on muutama mielenkiintoinen pelaaja. Maalilla Niklas Bäckströmin on ellei sarjan paras, niin ainakin yksi parhaimmista torjujista. Puolustuksessa päähuomio kiinnittyy järkälemäiseen Stepanekiin sekä todennäköisesti hänen parinaan pelaavaan Mikko Myllykoskeen. Omista pelaajista Mikko Lehtosen onnistunut kesäkausi lupaa odottaa hyvää liigan suhteen.
Hyökkäyksessä tehokkain parivaljakko on viime vuodesta tuttu Jussi Jokinen - Brett Lievers. Armeijan alta pois suorittanut Jokinen on kahdessa harjoitusottelussa takonut hurjat tehopisteet 3+4=7. Brett Lievers on edelleenkin jatkuvasta aliarvostuksesta huolimatta sarjan parhaita senttereitä.

Todellinen yllättäjä Kärppien riveissä on viime kaudella Kajaanin Hokin runkopelaajiin kuulunut Janne Pesonen. Pesonen on jokaisessa pelaamassaan ottelussa ollut joukkueen parhaimmistoa ja Luleåta vastaan kiitokseksi tuli tehot 2+2=4. Pesonen on uhannut taistelevansa viimeiseen asti pelipaikasta liigajoukkueesta. Hakametsän halli tuo Pesoselle mieleen varmasti hyviä muistoja, sillä hän teki uransa ensimmäisen liigamaalin juuri Tampereelle. Tuo maali oli samalla ottelun voittomaali Kärppien kaataessa Ilveksen 2-3.

Ruotsalaisvieraita kaksin kappalein

Tampere Cupissa on useana vuonna ollut hyviä ruotsalaisjoukkueita ja on turnauksen mestaruuskin muutaman kerran livahtanut länsinaapuriin. Mats Sundinin tähdittämä Djurgården voitti 1990, nytkin mukana oleva Luleå vei Jarmo Myllyksen johdolla turnauksen nimiinsä vuonna 1995, HV 71 1998 ja Djurgården jälleen vuonna 2000.

HV 71 on viime vuosina kerännyt mainetta Elitserienin suomalaisjoukkueena. Vaikka Arto Ruotanen ei olekaan enää seuran valmennusportaassa, löytyy listasta silti neljä suomalaisnimeä. Puolustuksessa häärivät Mika Niskanen ja Jouni Loponen, sekä hyökkäyspäässä suomalaisvärejä ylläpitävät hyvän viime kauden pelannut Kalle Sahlsted sekä Tapparastakin tuttu Jani Hassinen. Ruotsalaisista pelaajista kannattaa seurata maajoukkuemaalivahti Stefan Liviä, NHL:ssäkin pitkään viihtynyttä Fredrik Olaussonia ja iltapäivälehtien mukaan Linda Lampeniuksen kanssa seurustelevaa HIFK:ssa ja Bluesissakin pelannutta Johan Davidssonia.

Luleåssakin on taas vuoden tauon jälkeen suomalaisväriä. Tapparan vuosikausiin lupaavin puolustaja Tuukka Mäntylä siirtyi hakemaan lisäkokemusta uralleen Ruotsista. Toinen ex-tappara on kaudella 96-97 joukkueessa pelannut Hans Huzkowski. Joukkue on suomalaisille melko tuntematon, mutta pelaa varmasti perusruotsalaiseen tyyliin hyvää ja kurinalaista viisikkopeliä.

» Lähetä palautetta toimitukselle

Lue myös