Mielipide

Minnesota nosti osakkeitaan

NHL / Kolumni
Minnesota Wild on lyhyessä ajassa vahvistanut hyökkäyskalustoaan Dany Heatleyllä ja Devin Setoguchilla. Samalla Wild on saattanut hankkia vaarallisen tehoketjun ja pitkällä tähtäimellä myös menestyksen ainekset. Innokkaimmat ovat jo ehtineet arvailla, juhliiko Minnesotassa Stanley Cupia Mikko Koivu vai Mikael Granlund?

Marian Gaborik jätti Minnesota Wildin heinäkuussa 2009. Gaborik pelasi Minnesotassa kahdeksan kauden ajan. Gaborik kantoi Wildin paitaa 502 ottelussa ja teki niissä 437 pistettä. Viimeisenä Wild-kautenaan loukkaantumisesta kärsinyt slovakkihyökkääjä pelasi vain 17 ottelua, mutta kaikkina muina vuosina Gaborik oli Wildin kolmen tehokkaimman pelaajan joukossa.

Kaksi vuotta sitten Gaborik teki viiden vuoden sopimuksen New York Rangersin kanssa. Wild menetti elintärkeän pelaajansa, eikä Manhattanille tehojensa kanssa karanneelle Gaborikille löytynyt korvaajaa.

Wild ei ole kolmena viime vuotena päässyt pudotuspeleihin. Joukkue on toistuvasti kerännyt vajaat 90 sarjapistettä ja sijoittunut lopulta sijan 20 tuntumaan. Kesällä 2011 Wild onnistui vihdoin hankkimaan tähden Gaborikin paikalle ja kesä-heinäkuun siirrot voivat olla joukkueen uusi alku matkalla pudotuspelijoukkueeksi.


Dany Heatley vahvistaa seuraavaksi Minnesotan hyökkäystä.
James Guillory

Sharks kauppakumppanina

Minnesota Wild otti ensimmäiset askeleensa kohti uutta aikakautta NHL:n varaustilaisuuden päivänä. San Jose Sharks tarvitsi kärkipuolustajan ja löysi profiiliin istuneen Brent Burnsin Wildin riveistä. Burns matkasi Kaliforniaan ja vaihdossa Minnesota sai hyökkääjä Devin Setoguchin, joka oli solminut San Josen kanssa kolmen vuoden jatkosopimuksen vain päivää aikaisemmin.

Setoguchi sai tuttua seuraa maanantaina, kun Wild ja Sharks olivat uudelleen kaupoilla. Kaksi kautta Wildissa pelannut Martin Havlat vaihtui Dany Heatleyhin.

Heatley ja Havlat iskivät viime kaudella samankaltaiset tehot, eikä vaihtokaupan voittavaa osapuolta ole helppo eritellä. Molemmat jäivät silti voitolle: Sharks pääsi eroon Heatleyn rahakkaasta sopimuksesta, mikä helpottaa arvokkaiden jatkosopimusten solmimista, ja Wild sai hyökkäykseensä kovan luokan maalintekijän.

Sharksista Minnesotaan siirtynyt kaksikko on merkittävä lisä Wildin hyökkäykseen. Kunnianhimoisena mahdollisuutena voidaan nähdä Setoguchin, kapteeni Mikko Koivun ja Heatleyn muodostama ketju, jossa ei ole puutetta tulivoimasta. Kolmikko teki kaudella 2010–2011 yhteensä 167 pistettä, vaikka väliin jäi 23 ottelua.

Todennäköisemmässä vaihtoehdossa Heatley ja Koivu ovat Wildin ykkösketjun uusi tutkapari, joka voisi toimivalla yhteispelillä ja terveellä kaudella hyvinkin johdattaa Minnesotan pudotuspeleihin. Setoguchi puolestaan löytää pelipaikkansa kakkosketjusta.

''

Vaikka lupausten ja hankintojen potentiaali jäisi saavuttamatta, on Wild ainakin entistä mielenkiintoisempi joukkue.

Heatleyn ja Setoguchin hankinnat vahvistavat Wildin ensi kauden joukkuetta, mutta kaupat hyödyttävät Minnesotaa myös tulevaisuudessa. Setoguchi-kaupan yhteydessä Minnesota sai San Josen ensimmäisen kierroksen varausvuoron, jolla Wild varasi sentteri Zack Phillipsin numerolla 28.

Näin Wild onnistui panostamaan tulevaisuuden hyökkäysosastoonsa, sen lisäksi että se varasi omalla varauksellaan puolustaja Jonas Brodinin kymmenentenä. Wildin tulevaisuuden lupauksissa on harvoja todellisia helmiä, mutta parin viime vuoden aikana tilanne on parantunut.

Minnesotan hyökkäys on saanut suurimman hyödyn. Setoguchin ja Heatleyn hankintojen jälkeen Wildilla on mahdollisuus kasata kaksi vahvaa kärkiketjua. Koivulla, Heatleylla ja Setoguchilla on potentiaalia yli 60 pisteen kauteen, vahvat ehdokkaat kakkosketjuun Guillaume Latendresse, Pierre-Marc Bouchard ja Matt Cullen puolestaan pystyvät yli 30-40 tehopisteen kauteen.

Wildin hyökkäysosasto on jo hyvällä mallilla nykypelaajien ja Phillipsin sekä Mikael Granlundin kaltaisten lupaavien nuorten ansiosta, mutta sekä ensi kaudella että tulevaisuudessa heikkoudeksi voi muodostua pakisto. Marek Zidlicky ja Nick Schultz muodostavat edelleen puolustuksen selkäranka, mutta Minnesota tarvitsee siniviivalleen luotettavan tykin.

Minnesota on kolmena viime vuotena varannut yhtä monta puolustajaa, ja heistä yksi, Nick Leddy, on jo jättänyt organisaation. Omista varauksista on turha odottaa tulevaisuudessa merkittäviä vastuunkantajia, vaikka Brodin voi nousta Wild-pakiston tukipilariksi.

Chuck Fletcher on tehnyt kahden vuoden aikakaudellaan hyviä varauksia ja todennäköisesti jatkaa samalla tiellä myös tulevina vuosina, keskittyen etenkin puolustajahelmien metsästykseen. Fletcher on kuitenkin onnistuneesti rakentamassa vasta 11-vuotiaasta Wildista entistä vahvempaa NHL-seuraa ja vaikka lupausten ja hankintojen potentiaali jäisi saavuttamatta, on Wild ainakin entistä mielenkiintoisempi joukkue.

» Lähetä palautetta toimitukselle

Lue myös