TAP - KAL
VGK - MIN 1.00
FLA - SJS 2.00
Mielipide

Mikko Eloranta perää taklattavan vastuuta

LIIGA / Kolumni
Mikko Eloranta palasi Turkuun tehtyään TPS:n kanssa kolmen vuoden sopimuksen. Palloseuran kapteeniksi valitulla Elorannalla on kuitenkin optio siirtyä pelaamaan NHL:ään vielä tällä kaudella. Ajatukset eivät kuitenkaan harhaile Ison Veden takana. Siitä lähdetään, että kausi menee Turussa. Kuli lähtee Turusta vain hyvällä yksisuuntaisella sopimuksella.

Sinulla oli varmasti ottajia sekä Suomessa, että muualla. Oliko seuran valitseminen lopulta vaikeaa?

- No ei oikeastaan. Juttelimme perheen kanssa asioista. Kun kerran Suomessa olimme, niin en oikeastaan ajatellut muita vaihtoehtoja kuin TPS:aa. Euroopastakin kuulostelimme, mutta tulimme vaimon kanssa siihen tulokseen, että on parasta jatkaa täällä tällä hetkellä. Lapset alkavat olla siinä iässä ja kaikkea sellaista.

- Rauhoitin tilanteen oikeastaan siltä osin. Sanoin agentille, että en pysty kuvittelemaan, että pelaisin tällä hetkellä missään muualla kuin Turussa. Koti ja kaverit ovat täällä ja tunnen suurimman osan joukkueesta. Olen harjoitellut Tepsin kanssa ja olisi ollut Jukkaa kohtaan epäluottamuslause pelata muualla. Hän on antanut minun harjoitella koko kesän Tepsin kanssa. Jos olisin lähtenyt siitä johonkin muuhun porukkaan, se olisi ollut väärin Tepsiä ja Jukkaa kohtaan.

Tepsissä tuntuu olevan oikea tekemisen meininki. Miten suuri osuus valmennuksella oli paluuseesi Turkuun.

- Keskustelimme asiasta aika paljon kesän mittaan. Hän (Jukka Koivu) halusi koko ajan tietää missä menen, mitä tapahtuu ja mitkä ajatukseni ovat. TPS haki tälle pelipaikalle pelaajaa, mutta minulle haluttiin koko ajan pitää portti auki. Olin tietysti halukas sen haasteen ottamaan.

Olet 31-vuotias. Perheelliselle miehelle tietyllä vakaudella ja jatkuvuudella on varmasti merkitystä. Oletko tyytyväinen sopimuksen pituuteen?

- No joo. Hain pitkää sopimusta ja Tepsi halusi tehdä pitkän sopimuksen. Kun ikääkin alkaa olla tuon verran, eikä tiedä mitä tulee vastaan. Helpottaa tietenkin koko perhettä, kun tiedetään, mitä tehdään. Olen viimeiset neljä vuotta pelannut vuosi kerrallaan. Ei sekään kauhean kivaa ole.

Millaisessa kunnossa olet ja oletko saanut harjoitella kesän ilman vammoja?

- Ei minulla ole ollut mitään vammoja. Mielestäni peruskuntoni on hyvä, mutta pelikunnosta en mene sanomaan, kun en ole pelannut yhtään harjoituspeliä vielä. Jokainen päivä vie eteeenpäin. Kun olen koko kesän harjoitellut tavallaan training campia varten, jossa sitten aletaan tehdä sitä pelikuntoa. Pelikunto on vielä hakusessa ja siihen menee vielä joku aika. Kun ei ole pelannut pelejä, niin millä sitä olisi voinut tullakaan.

On vierähtänyt muutama vuosi siitä, kun lähdit Turusta Jokerien kautta NHL:ään. Mikä Tepsissä on sinä aikana paluumuuttajan vinkkelistä muuttunut?

- Jaa! Nyt pistit aika pahan. Vaikea sanoa, kun en ole nähnyt mitä on tapahtunut tässä välissä. Ainakin pelaajat ovat muuttuneet hemmetisti. Vaihtuvuutta on ollut. Siihen on vaikuttanut NHL ja siihen ovat vaikuttaneet muut eurooppalaiset seurat. Toisaalta taas paluumuuttajia on tullut. Ainakin harjoituksissa on taas sellainen meininki kuin lähtiessäni. En tiedä millaista on ollut siinä välissä. Kaksi vuotta menestys on jäänyt odottamaan. Toivottavasti sitä nyt saadaan, kun pannaan kaikki likoon.

NHL unelma - tavoitteet Tepsissä

Mikä on takaraja mahdolliselle siirtymisellesi NHL:ään?

- Se on ensimmäinen marraskuuta. NHL on ollut aina tavoitteeni - tai joka pelaajallahan se on tavoite ja iso unelma. Olen tullut liigaankin vanhemmalla iällä ja sitä kautta maajoukkueeseen. Haluaisin elää vielä sitä unelmaa. Johtuen mahdollisesta tulevasta lakosta ja muista asioista Pohjois-Amerikassa eletään jääkiekon historian merkillisintä vuotta tällä hetkellä. Halusin saada mahdollisuuden ja se oltiin valmiita minulle antamaan. En voi miettiä sitä tällä hetkellä, vaan Palloseuraa ja meidän joukkuettamme. Jos NHL-sopimus tulee, niin sitten tulee.

Haluat varmasti yhden suunnan sopimuksen. Olisitko kuitenkin halukas lähtemään Pohjois-Amerikkaan kahden suunnan paperilla?

- Olen pelannut nyt neljä vuotta, enkä ole kertaakaan käynyt farmissa. En lähde millään kahden suunnan sopimuksella. Kyllä minun täytyy saada hyvä sopimus.

Neuvotteletko tällä hetkellä jonkun NHL-seuran kanssa?

- En. Olen rauhoittanut sen ihan täysin. Agenttini tekee töitä sen puolesta ja jos jotain tulee, hän varmaan informoi minua. En rupea soittelemaan ja kyselemään päivittäisiä kuulumisia. Jos jotain tulee, niin tulee. Ensisijainen tavoitteeni on tällä hetkellä Turun Palloseura.

Mikä on käsityksesi NHL-kauden 2004-2005 kohtalosta? Jääkö kausi peräti väliin?

- Siitä puhutaan kahdenlaista. Tavallaan ymmärrän huonossa taloudellisessa jamassa olevia seuroja, mutta jos seurat ovat itse ajaneet tilanteen tähän ja nyt pelaajien pitäisi ruveta maksamaan siitä. En oikein ymmärrä sitä. Uskon, että kaudella 2004-2005 pelataan. Puhutaan niin isoista rahoista, ettei ole kenellekään kannattavaa jättää sitä kautta kokonaan pelaamatta.

Miten aktiivisesti ehdit Los Angelesissa ja Bostonissa ollessasi seurata SM-liigan tapahtumia?

- Luin internetistä tuloksia, mutta omia pelejä on niin paljon, että aika vähälle jäi. Aina kun mahdollista, kävin teksti-tv:n tai MTV3:n sivuilla. Tietenkin kaverien kanssa tulee soiteltua.

Vastuuta laidan vierellä

Jos ja kun kutsu maajoukkueeseen käy, oletko käytettävissä?

- Tottakai. On aina jokaiselle pelaajalle haaste ja kunnia pelata Suomen maajoukkueessa.

Onko kotimaisessa kiekkoilussa jotain silmään pistävää meren takaa katsottuna?

- Ainakin MM-kisojen aikana ja jossain harjoituspeleissä ihmettelin jokaisen pelaajan taklattavan vastuuta. Selkää käännetään ja tällaista. Jos joku menee taklaamaan ja taklaa kovaa, niin kyllä sen taklattavan pitää tietää, että sieltä tullaan taklaamaan. Et voi seistä metrin päässä laidasta, kääntää selkääsi ja odottaa, että joku ajaa selkään. Kyllä taklattavalla pitää olla vastuu. Sitten taklaaja saa siitä hirveän pelikiellon. En käsitä sitä.

» Lähetä palautetta toimitukselle