TAP - KAL
VGK - MIN 1.00
FLA - SJS 2.00
Mielipide

Mike Yeo: ”Rakastan haasteita”

NHL / Kolumni
Minnesota Wild hakee profiilinsa nostoa. Uusi päävalmentaja joutuu vastaamaan moniin haasteisiin. Mike Yeo nauttii tilanteesta. Ikuinen opiskelija saa elämänsä tilaisuuden.

NHL-liigassa valmistaudutaan tulevaan kauteen. Joukkueiden rakennustyö käy kuumimmillaan. Kilpailu osaamisesta on armotonta. Kaikilla on yhteinen päämäärä – oman kilpailukyvyn saattaminen maksimaaliselle tasolleen.

Minnesota Wildin kulunut kausi päättyi pettymykseen. Tavoitteena olleet pudotuspelit jäivät haaveeksi. Kauden jälkianalyysi piti sisällään odotetun seurauksen. Menestymättömyydellä on väistämätön hintansa. Epäonnistumiseen haetaan aina vastuullisia. Päävalmentajana toiminut Todd Richards joutui väistymään. Tuttu toimintamalli joukkueurheilun raadollisessa maailmassa.

Spekulaatiot Richardsin seuraajan henkilöllisyydestä velloivat eilispäivään saakka. Kokeneiden kiekkomiesten nimiä nostettiin esille. Craig MacTavish ja Ken Hitchcock olivat epävirallisten vedonlyöntilistojen ennakkosuosikkeja. Tarjolla oli meritoitunutta osaamista.

Wildin toimitusjohtaja Chuck Fletcher ei kuitenkaan tyytynyt odotetuimpaan ratkaisuun. Wildin historian kolmannen päävalmentajan persoonassa ei heijastu ikävuosien tuoma karisma. Fletcherin valinta kohdistui Wildin farmiseurassa Houston Aerosissa vahvan työnäytteen antaneeseen kiekkomieheen. Mike Yeo sai tilaisuutensa, josta hän oli unelmoinut teini-ikäisestä saakka.

Fletcherin päätöstä on kiitelty sen ennakkoluulottomuudesta. Olisi ollut myös mahdollista pelata "varman päälle" ja valita tehtävään NHL-liigan tuulet ja tuiverrukset tunteva osaaja. Fletcher seurasi kuitenkin vaistoaan. Hän näki Yeon persoonassa täydellisen mahdollisuuden Wildin kurssin kääntäjäksi. Hänestä odotetaan ison muutoksen veturia.

”Puhelu muutti elämäni”

Mike Yeo tunnustaa olleensa optimistinen valintaprosessin aikana. Ennusmerkit lupailivat unelman täyttymistä.

– Juttelin Chuckin kanssa kerran. Päivitimme lähinnä tilannetta. Tapasimme useita kertoja Houstonissa Chuckin oltua seuraamassa pelejämme. Uskoin vahvasti mahdollisuuksiini. Ainoa, mikä epäilytti, oli Wildin pohtima suunta. Oli epävarmaa, haetaanko organisaatiossa muutosta, taustoittaa Yeo.

Fletcher toimi Pittsburghissa apulaistoimitusjohtajana. Samaan aikaan Penguinsin apuvalmentajien joukossa työskenteli Mike Yeo. Yhteistä historiaa kertyi kolmen vuoden verran. Yeon mukaan sillä oli varmasti merkitystä.

– Luulen, että Chuckin valinnassa painottui yhteinen aikamme Pittsburghissa. Hän seurasi toimintaamme säännöllisesti ja oppi tuntemaan persoonani. Hän tiesi suhtautumiseni peliä kohtaan. Hyvin mennyt kausi Houstonissa oli varmasti myös isossa roolissa.

Yeo sai tiedon pestistään puhelimitse. Lyhyt keskustelu Fletcherin kanssa avasi 37-vuotiaan kanadalaisen elämässä uuden oven.

– Tällainen puhelu muuttaa elämän. On hienoa päästä eteenpäin asiassa, johon suhtautuu intohimoisesti. Tunnen saaneeni palkinnon siitä rajusta työmäärästä, johon olen käyttänyt ympäripyöreitä vuorokausia.

”Kritiikkiä on tulossa”

Mike Yeon päävalmentajapesti alkaa suurennuslasin alla. Arki tulee vastaan nopeasti. Kannusten hankkiminen vaatii monen ennakkoluulon syrjäyttämistä. Yeo on tietoinen tilanteesta.

– Kritiikkiä ja ennakkoluuloja riittää varmasti. Minulla ei ole NHL-pelaajan taustaa. Olen toiminut vain yhden kauden verran päävalmentajana. Näennäisestä kokemattomuudestani tulee jonkinlainen punainen vaate. Se on kuitenkin ymmärrettävää. Tämä on raadollinen maailma. Omat askelmerkit on luotava. Työnäytteet puhuvat puolestaan. En ole mitään ennen kuin olen saavuttanut jotain.

Yeon pelaajaura jäi vaatimattomaksi. Pelissä kutsumuksensa nähnyt nuorukainen aloitti tulevaisuutensa suunnittelemisen hyvissä ajoin. Vaihtoehtoinen visio hahmottui nopeasti.

– Olin keskivertopelaaja ilman erikoisosaamista. Tein kovasti töitä illasta toiseen, mutta ymmärsin pian riittämättömyyteni. Koin neljä loukkaantumista, jotka sinetöivät ajatusmaailmani. Näin valmennuksessa mahdollisuuteni päästä pelin sisälle. Kirjoitin jo tuolloin muistiin harjoitteita, joita sovellan nyt käytännössä.


Mikko Koivu pääsee ratkaisemaan voittamisen mysteeriä Mike Yeon johdolla.

Yeon varsinainen valmennusura alkoi 26-vuotiaana Wilkes-Barressa. NHL kutsui kuusi vuotta myöhemmin. Ura Pittsburgh Penguinsin apuvalmentajana kesti viisi kautta. Ajanjaksoon sisältyi Stanley Cup-voitto alkukesällä 2009.

– Pittsburgh oli tärkeä etappi. Pääsin työskentelemään huippupelaajien kanssa. Muistelen lämmöllä yhteistyötä Sidney Crosbyn ja Jevgeni Malkinin kanssa. Arvostan myös suuresti vastavuoroisuutta kokeneiden konkareiden seurassa. Bill Guerin ja Gary Roberts opettivat minulle pelin sisintä.

Yeon valmennusura nytkähti eteenpäin ison harppauksen kuluneella kaudella. Päävalmentajuus AHL-liigan Houston Aerosissa nosti kanadalaisen kiekkomaailman hierarkiassa uudelle tasolle. Aeros pelasi vahvan kauden, joka huipentui Calder Cup-finaalisarjassa. Vastassa ollut Binghamton Senators osoittautui kuitenkin vahvemmaksi tiukan taistelun jälkeen.

– Voimme olla ylpeitä saavutuksestamme. Joukkueemme ei kuulunut liigan ennakkosuosikeihin. Työmäärämme ja omistautumisemme veivät meidät monen muurin läpi. Olisimme voittaneet Cupin, jos materiaalissamme olisi ollut enemmän hyökkäyspelin erikoistaitoa. Ihmiset kehuivat peliämme, ja se tuntui tosi palkitsevalta, pohtii Yeo.

Wildin peliin haetaan ilmettä

Mike Yeo saa eteensä haasteen. Wildin materiaalissa ei ole ylitarjontaa huippuosaamisen saralla. Käytettävissä olevat työkalut sanelevat arkirealismin. Uunituoreen päävalmentajan "prinsiipit" kielivät kuitenkin kunnianhimosta.

– Haluan Wildin pelaavan samalla tavalla kuin Pittsburgh ja Houston pelasivat. Kaukalossa on nähtävä aggressiivisuutta, fyysisyyttä ja fiksuutta. On opittava tekemään pienet asiat järkevästi. Hyvä ketjurakenne antaa mahdollisuuden viedä peliä eteenpäin tulostatekevällä tavalla. Wildin on oltava vaikea vastustaja illasta toiseen. Haluan meidän pelaavan kotona vahvasti. Xcel Energy Centeristä on tehtävä valloittamaton linnake.

– Pyrimme jatkuvaan pelikontrolliin. Liike on pidettävä hyvällä tasolla. Puolustuspelissä on oltava vakautta. Pelin painopiste on pidettävä hyökkäysalueella.

Yeo on saamassa vastuuta myös valmennustiiminsä kokoamisessa. Ainakin yhden apuvalmentajan palkkaaminen on ajankohtaista. Myös videovalmentajaa ollaan etsimässä.

– Haluan saada ympärilleni sitoutunutta väkeä. Meidän on nähtävä peli samanlaisena mahdollisuutena. Apulaisteni on oltava valmiita uhmaamaan todennäköisyyksiä. Tuloksen tekeminen vaatii innovatiivisuutta.

Spekulaatiot ovat tuomassa Yeon oikeaksi kädeksi viime kauden työtoverin Houstonista. Entinen huippupuolustaja Darryl Sydor olisi luonteva valinta. Yeo ei halua mennä asioiden edelle.

– Darryl olisi täydellinen valinta. Hänellä on entisenä huippupelaajana pääomaa, josta on helppo ammentaa. Yhteistyömme Houstonissa miellytti minua. En halua kuitenkaan innostua liikaa. Asia ei ole kokonaan käsissäni.

Yeo on ehtinyt jo pohtia tulevan joukkueensa kokoonpanoa. Muutoksia on luvassa varsinkin kolmos-ja nelosketjujen kohdalla.

– Katsotaan ensin, miten vapaina olevien pelaajien kohdalla käy. Myös tuleva varaustilaisuus on seurattava huolella. On selvää, että muutoksia on tulossa. Kahteen ketjuun tarvitaan lisää käsiä, jalkoja ja energiaa.

Minnesotassa pohditaan myös tulevaa. Vuoden kuluttua ovat joukkueeseen liittymässä lupaavat Mikael Granlund ja Johan Larsson. Kaivattua erikoisosaamista on siis näköpiirissä. Nuorta verta haetaan jo ensi kauden joukkueeseen.

– Houstonissa on nuorukaisia, jotka ansaitsevat mahdollisuuden NHL:ssä. Aion nostaa heitä kokoonpanoon. Kausi on pitkä, ja tilaisuuksia tulee. Vaikka puhummekin tulosurheilusta, emme saa unohtaa tulevaisuutta. Jokainen nuori pelaaja antaa seuralle tulevaisuuden toivoa.

Ikuinen opiskelija

Mike Yeo on toteuttanut unelmansa. NHL-päävalmentajuus on palkinto pitkäjänteisestä työstä. Pääsy 30 paikkaa sisältävälle portaalle avaa uuden maailman.

– Olen ikuinen opiskelija. Haluan saavuttaa jonain päivänä tietämyksen, jolloin voin kehua löytäneeni pelin syvimmän olemuksen. Voittaminen ja siihen liittyvä tunnemaailma sisältää kiinnostavan mysteerin. Sen avaaminen kuuluu päämääriini. Maailman kovimmassa liigassa siihen tarjoutuu ainutlaatuinen tilaisuus.

Ontariolainen ei halua säästää itseään. Pelaajille on luvassa todellista esimerkkiä työmoraalin olemuksesta.

– Osaan vain yhden työtavan. Laitan itseni likoon sataprosenttisesti. Menestykseen ei ole pikakeinoja. Tutkin paljon nauhoja, jotta löytäisin käyttööni uutta. Jokainen katselukerta avaa erilaisia näkökantoja. On oltava jatkuva valmius uudistaa osaamistaan. Peli tarjoaa mahdollisuuksia, joiden omaksuminen palkitsee.

Yeo näkee joukkueensa tavoitteidensa välikappaleena. Jotta hän pääsisi mysteeriensä syvimpään, on Wildin päästävä joukkueena eteenpäin. Voittamisen kulttuuri on saatava osaksi Wildin minuutta.

– Todellisuus muuttuu vasta, kun Wildista kasvaa voittaja. Etenemme siihen asti jyrkkää ylämäkeä, jossa ei ole tarjolla levähdyspaikkoja. Opettelemme voittamisen taitoa, johon ei ole oikotietä.

» Lähetä palautetta toimitukselle