Mielipide

Mikä kiekkoilta!

MAAJOUKKUE / Kolumni
Jääkiekon MM-kisat mukamas tylsiä? Ehei, helatorstain puolivälierät näyttivät sen, kuinka dramaattista ja viihdyttävää kansainvälistä jääkiekkoa on nyt tarjolla meille jännäreille.

Kärjistetysti näistä lähtökohdista lähdettiin helatorstain kamppailuihin:

Kanada–Slovakia: Kanada varmasti jatkoon, Slovakialla vain pieni sauma.

USA–Suomi: USA ei anna edelleenkään periksi, jyrää epävarman Suomen yli.

Venäjä–Norja: Päivänselvä tapaus, Venäjän supertähdet syövät hyvää norjalaista lohta ja pistävät repun tiukalle.

Ruotsi–Tšekki: Hah, Ruotsilla on kolme NHL-ketjua, ei niitä voi voittaa?

Mitä saimme?

1. Slovakian suurenmoisen yllätyksen Ryan Getzlafin aivopierun jälkeen. Slovakit tappioasemasta tasoihin ja koko areenan tuella voittoon. Mahtavaa. Iso, paha ja vaarallinen Kanada yökerhon kautta kotimaata kohti.

2. Iltapäivän toisen ottelun Norjan vahvan taistelun Venäjää vastaan, jossa yllätys jäi näkemättä. Itänaapurin karhut eivät päässeet missään nimessä helpolla. Ottelupari olikin lopulta ainut, jossa ennakkosuosikki jatkoi välieriin.

3. USA:n ja Suomen mahtavan jääkiekko-ottelun alkuillan ratoksi. Suomen kapteeni Mikko Koivu tasoittaa ja Jesse Joensuulle rakennetaan patsas 8,5 sekuntia ennen loppua syntyneen osuman myötä.

4. Ja sitten sen ehkäpä suurimman yllätyksen. Ruotsi laulukuoroon! Tšekki tuli ja näytti, kuinka ennakolta altavastaajana otteluun lähtenyt joukkue voi lyödä kolmen kruunun NHL-tähdille tutin suuhun ja toivottaa hej då ennen matkustusta Helsinkiin kohti välieräotteluita.

Kolme yllätystä ja yksi sitkeä kamppailu suurmaata vastaan. Tunnepuolella voitonriemua ja isoja pettymyksiä. MM-kisojen kiinnostavuus nousi helatorstaina asteikolla hyvin korkealle ja nyt ei puhuta pelkästään suomalaisesta näkökulmasta. Kuinka moni olisikaan arvannut toisen välieräottelun olevan Tšekki-Slovakia edes turnauksen aikana?

Helsingin areenalla molempia otteluita todistettuani voin sanoa, että kyseessä oli huikein kiekkopäivä pitkiin aikoihin.

Tunnelma nousi jo kovalle tasolle Slovakian loppuhetkien yllätyksen myötä ja se nousi äärimmilleen Suomen loppuhetken maalin kohdalla. Metelin tasoa areenalla en desibelimittarilla mitannut, mutta lopputulos olisi ollut suorastaan "erittäin meluisa" varsinkin Joensuun kylmäpäisen viimeistelyn kohdalla ottelun kolmannen erän loppuhetkillä.

Ehkäpä päivän lopputulokset tekivätkin hyvää kisojen mielenkiinnon kannalta. Eihän se olisi ollut draaman kannalta mielenkiintoista, jos Kanada olisi marssinut tylsän tehokkaasti finaaleihin ja pistänyt Ruotsin tuttirullat maanrakoon.

Nyt välierissä ja finaaleissa eivät välttämättä kohtaa ne nimekkäimmät joukkueet ja suurta osaa mielenkiintoisista NHL-nimistä ei nähdä Helsingin areenan jäällä enää tai joko ollenkaan. Turnaus on jo nyt osoittanut sen, kuinka nimillä ratsastaminen on turhaa. Niillä kun on turha luulla pääsevänsä automaattisesti jatkoon.

Joukkueiden roolitus ja erityisesti yhtenäisyys ovat edelleenkin ne suurimmat asiat MM-turnaukseen liittyen. Ja se kaikista suurin asia, eli asenne, on ratkaissut jo nyt tärkeitä vääntöjä vai mitä Getzlaf?

Lauantaina jatketaan. Ennen saman maan alla yhdessä kävelleet Tšekki ja Slovakia mittelevät kuin Suomi ja Ruotsi konsanaan. Venäjä puolestaan saa tuntea sen, kuinka hurjasti itseluottamusta USA-ottelusta saanut Suomi laittaa NHL-tähdet tiukille.

Vieläkö on vaikea löytää kiinnostusta lauantain otteluita varten?




Kirjoittaja on Jatkoajan MM-kisatoimituksen toimittaja.

Twitter: @ilarisavonen

» Lähetä palautetta toimitukselle