Mielipide

Miikka Kiprusoffin perintö

NHL / Kolumni
Calgary Flamesin maalivahti pelasi todennäköisesti viimeisen ottelunsa paikallisella maaperällä. Ura lähestyy vääjämätöntä loppuaan, mutta Miikka Kiprusoffin perintö on jo jaettavissa.

Kävin pari kesää sitten Turkuhallissa.

Siellä oli rivissä uusia Audeja, Mercedes-Benzejä ja Lexuksia. Oli NHL-pelaajien kesätreenien aika ja sen yleensä huomaa parkkipaikalla. Sieltä jostain välistä pilkisti joku farmari, joka ei ihan kuvaan kuulunut, mutta siinä etualalla se oli. 

Join sisällä teetä erään pelaajan kanssa, kun päätin kysäistä, että mikä tuo yksi auto on.

Nappiverkkarit, joku kulahtanut rotsi ja tukka sekaisin. Ei kiinnostanut. Yhtään.

"Se taitaa olla Miikan."

Ja siinä samassa ohitsemme käveli Miikka Kiprusoff - yksi suomalaisen jääkiekkoilun suurimmista tekijöistä. Nappiverkkarit, joku kulahtanut rotsi ja tukka sekaisin. Ei kiinnostanut. Yhtään.

Häneltä puuttuu Teemu Selänteen luontainen kyky ottaa tila haltuun, kun kamerat alkavat käydä. Ei ole sitä Saku Koivun sädekehää ympärillä. Mikko Koivun johtajuudesta puhumattakaan. Kimmo Timonen on ollut joukkueensa vuoksi jatkuvasti median keskipisteenä.

Mikael Granlund teki sen jutun MM-välierässä. Sami Vatanen pelastaa suomalaisten puolustusalueen.

Miikka Kiprusoffista ei ole kirjoitettu, koska hän ei ole comfort zonellaan kun tullaan julkisuuteen. Tai kyllähän hänestä kirjoitettiin, kun oli kaatanut ei-kiinnostuksissaan puita Turun talonsa pihalta. 

Silloinkaan ei huhujen mukaan vastannut puhelimeen, kun Turusta soittelivat "oot sitten kaatanut muutaman tonnin edestä puita"-puheluja. Haittaa keskittymistä. Ja peliä.

Siitä pelistä Miikka Kiprusoff oikeasti elää. Sen hän sanoi viime yönäkin.

- Tämä on ollut elämäni, Calgary Heraldin toimittaja oli saanut selvää ottelun jälkeen.

Ei paskapuheita, ei kivoja instagram-tilejä, ei hypetettyjä ennakkovideoita, ei golfkisoissa poseerausta, ei huomionhakuista "tässä on mun asuntoni"-lehtijuttuja, eikä varsinkaan elämänarvojen väärinasettamista.

Siinä on Kiprusoffin suurin perintö - tekee hän tämän kauden jälkeen mitä tahansa.

Jos olet jääkiekkoilija ammatiltasi, niin kaiken linkittyessä nykyään kaikkeen, se peli siellä keskiössä on kuitenkin se tärkein elementti. Muu on lopulta vain kuorrutetta.

Ja siellä pelin keskellä Miikka Kiprusoff on suomalaisessa jääkiekkoskenessä arvostetuimpia yksilöitä. Hän teki sen itse ja omalla tavallaan - paremmin kuin kukaan suomalainen jääkiekkomaalivahti ennen, nyt tai lähitulevaisuudessa.

Yrittäkää lyödä se, nykyajan lätkäihmiset. Ennen kuin ostatte siihen urheiluautoonne uuden sisustuksen.

» Lähetä palautetta toimitukselle

Lue myös