Mielipide

Mihin Devils on matkalla?

NHL / Kolumni
New Jersey Devilsin viime kausi oli täydellinen mahalasku. Nyt organisaatio yrittää muuttaa suuntaansa uuden toimitusjohtajan ja tulokasvalmentajan johdolla. Onko Devilsillä edessään täysi jälleenrakennus, vai riittävätkö muutamat täsmähankinnat palauttamaan seuran menestymismahdollisuudet?

Devilsin kausi 2014–15 ei jättänyt varaa selittelyille: joukkue jäi divisioonassaan toiseksi viimeiseksi ja pudotuspeleistä peräti 20 pisteen päähän. Maalinteko, tai edes tekopaikoille pääseminen, oli joukkueelle korostetun vaikeaa läpi kauden. Devils laukoi vastustajan maalia kohti keskimäärin vain 24,5 laukausta ottelussa, mikä oli Buffalo Sabresin jälkeen vähiten koko liigassa.

Kauden päättyminen toi tullessaan organisaatiomuutoksia, jotka aloittavat uuden aikakauden Newarkissa. Ensimmäistä kertaa 28 vuoteen toimitusjohtajan pääpirun paikalla istuu joku muu kuin Lou Lamoriello. Ray Shero on jo aiemmin voittanut Stanley Cupin GM:n paikalla Pittsburgh Penguinsissa 2009, joten hänellä on kokemusta voittavan joukkueen kasaamisesta. Uutena päävalmentajana aloittaa 40-vuotias NHL-tulokas John Hynes, joka valmensi Pittsburgh Penguinsin organisaatiossa AHL-seura Wilkes-Barre/Scranton Penguinsin pudotuspeleihin jokaisena viitenä päävalmentajakautenaan.

Maltillisia vahvistuksia

Devils on johtoportaassa tapahtuneiden muutosten ja myös käytettävissä olevan pelaajamateriaalin vuoksi siirtymätilassa, eikä organisaation suunta ole vielä täysin selvillä. Lähteekö Shero pitkäjänteiseen jälleenrakennukseen, vai yrittääkö Devils palata pudotuspelijoukkueeksi muutamalla kovan profiilin täsmähankinnalla? Toistaiseksi Devilsin kesä on sujunut rauhallisesti, mikä vihjailee huomion olevan jälleenrakennuksessa lyhyen aikavälin menestyksen kustannuksella.

Joitain parannuksia on kuitenkin saatu sekä hyökkäykseen että puolustukseen. Varausvuoroilla hankittu Kyle Palmieri saattaa päätyä jopa ykkösketjun laidalle, mutta kyseessä on silti "vain" hyvä vahvistus laituriosastolle. Shero oli maltillinen myös heinäkuun ensimmäisenä, sillä vapaista agenteista haaviin tarttui ainoastaan syvyyspuolustaja John Moore kolmevuotisella sopimuksella. Mooren hankinta ei kirvoita näyttäviä otsikoita, mutta saattaa vielä osoittautua arvokkaaksi organisaatiolle, jonka pakisto on edelleen suhteellisen kokematon työjuhta Andy Greenen takana.

Vapaa-agenttimarkkinoilta hankittu John Moore tuo jämäkkyyttä Devilsin kokemattomaan puolustukseen.
Vapaa-agenttimarkkinoilta hankittu John Moore tuo jämäkkyyttä Devilsin kokemattomaan puolustukseen.
Kuva © Getty Images

Dominoiva ykkössentteri uupuu yhä

Kesän varaustilaisuudessa Devils nappasi kuudennella vuorolla tšekkihyökkääjä Pavel Zachan, joka on monin tavoin nykysentterin prototyyppi: isokokoinen, nopea ja taitava. Zacha on ainakin alustavasti Devilsiin erinomaisesti sopiva pelaaja, sillä organisaatiolla on huutava pula nykypäivän vaatimukset täyttävistä keskushyökkääjistä.

Travis Zajac ei voi olla menestystä tavoittelevan NHL-joukkueen ykkössentteri, vaikka hän onkin tasaisen varma suorittaja ja hyvä runkopelaaja. Peliä dominoivan ykkössentterin puuttuminen on ongelma, johon ei löydy ratkaisua ennen kuin joku Devilsin omista varauksista ottaa paikan itselleen. Zacha on todennäköisin pelaaja rooliin tulevaisuudessa, mutta ensi kausi sujuu nuorukaisella mitä luultavimmin OHL:ssä Sarnia Stingin riveissä.

Kunnollisen ykkössentterin puuttuminen on suurin syy siihen, miksi Newarkista ei ole tärähtänyt aggressiivisempia liikkeitä kesän aikana. Puute on liian suuri paikattavaksi pelaajakaupalla tai vapaalla agentilla, joten on järkevämpää odottaa ja pitäytyä toistaiseksi pienemmän profiilin hankinnoissa muillakin pelipaikoilla.

Larssonista jälleenrakennuksen tukijalka?

Loppukesän ohjelmassa ovat vielä ainakin rajoitettujen vapaiden agenttien Adam Larssonin ja Erik Gelinas'n jatkosopimukset. Molemmat puolustajat hakeutuivat välimieskäsittelyyn, mutta sopimukset saadaan sorvattua hyvin todennäköisesti ilman välimiehen päätöstä. Puolustajista varsinkin Larsson esitti viime kauden loppupuoliskolla sellaisia laadukkaan yleispuolustajan otteita, joita häneltä on odotettukin Newarkissa. Larssonin kehittyminen luotettavaksi ykkösparin puolustajaksi seuraavalla sopimuskaudella on keskeistä Devilsin jälleenrakennuksessa.

Kaiken kaikkiaan tunnelma Devils-leirissä on tällä hetkellä odottava, sillä nykyiseltä joukkueelta ei ole realistista vaatia pudotuspelipaikkaa tulevalla kaudella. Ensisijaisena tavoitteena onkin nuorten pelaajien, etenkin puolustajien, kehityksen jatkuminen ja uuden päävalmentajan pelitavan sisään ajaminen. Uusi aikakausi on alkanut ja töitä on paljon luvassa.

» Lähetä palautetta toimitukselle

Lue myös