Mielipide

Mielenkiintoinen mahdollisuus

MESTIS / Kolumni
Kuopion KalPan ja Kiinan jääkiekkoliiton hiljattain solmima yhteistyösopimus tuo Kuopioon lähivuosina kiinalaisia kiekkoilijoita. Yhteistyö tuo myös merkittäviä mahdollisuuksia mm. uusien yhteistyökumppaneiden hankintaan.

Yhteistyösopimus kiinalaisten kanssa on useamman vuoden pohjustuksen tulos. Hanke laitettiin vireille jo niinkin aikaisin kuin vuonna 1995. Tuolloin KalPa kävi kukistamassa Pekingissä pelatuissa kahdessa ottelussa Kiinan maajoukkueen. Varsinaisena pistenikkarina kautta aikain ensimmäisissä Pekingissä pelatuissa jääkiekko-otteluissa hääri muuan lupaava nuori lahjakkuus nimeltä Olli Jokinen. Ottelut televisioitiin Kiinassa yli 800 miljoonalle tv-katsojalle.

KalPalle yhteistyö Aasian-mantereella on tarjonnut tilaisuuden tehdä merkittävää pioneerityötä. Kiinassa jääkiekko ottaa vielä ensiaskeleitaan – harrastajia on vähän ja olosuhteet rajoittavat toimintaa. Parempaa on kuitenkin luvassa: Kiinan hallitus aikoo ottaa jääkiekon tosissaan ja satsaa lajiin lähivuosien aikana merkittävästi osana muita urheilun kehittämisohjelmiaan. KalPan roolina prosessissa on edistää lajin tunnettavuutta. Tärkeä osa yhteistyötä on pelaajavaihto; Kiina lähettää Kuopioon muutaman vuoden kuluessa oppiin omia jääkiekkoilijoitaan. Mahdollista on myös se, että muutama kuopiolainen kiekkoilija lähtee tulevina kausina keräämään vastaavasti kokemuksia Kiinan kiekkokuvioista.

KalPalle uudenlainen yhteistyö merkitsee valtavaa mahdollisuutta. Seuran merkittävä asema Kiinan kiekkoilun lanseeramisessa merkinnee etulyöntiasemaa muihin nähden myös tulevaisuudessa. Kunhan Kiinan kiekkoilujärjestelmä pääsee kunnolla vauhtiin, pelaajien kehitys maassa on todennäköisesti varsin nopeaa. Valtava harrastajamassa tulevaisuudessa takaa tason. Kehityksen hedelmistä pääsee nauttimaan suurella todennäköisyydellä KalPa. Kuopiosta muodostuu parhaassa tapauksessa kiinalaisten jääkiekkoilijoiden ”korkeakoulu”, jonne lajin lahjakkaimmat juniorit lähtevät kehittymään.

Myös julkisuusarvoltaan Kiinassa toimiminen on merkittävää. KalPa on jo nyt kerännyt yhteistyöllään runsaasti myönteistä huomiota. Kiinan päässä KalPan kiekkoilun edistäminen on huomioitu aina television pääuutislähetystä myöten. Lisäksi Kiina-yhteistyö avaa portteja laajempaankin kansainväliseen yhteistyökumppanuuteen. NHL-ammattilaisten Kimmo Timosen ja Sami Kapasen vauhdittamina kuopiolaisten on mahdollista neuvotella tulevaisuudessa yhteistyöstä esimerkiksi kansainvälistä toimintaa harjoittavien yritysten kanssa.

Lähteet: www.niiralanmonttu.com sekä Savon Sanomat 21.9.02

» Lähetä palautetta toimitukselle