Mielipide

Mestiksen piippuhyllyllä

MESTIS / Kolumni
Tällä viikolla se tapahtui, kun nähtiin kauden ensimmäiset valmentajan potukut. Lisää ikäviä uutisia saatiin pohjoisesta. Näiden lisäksi lainapelaajien käyttäminen aiheuttaa jatkuvasti keskustelua.

Mestiksen piippuhyllyllä istui tällä viikolla Lauri Lehtinen, Ville Lepistö ja Ilari Savonen. Jotka pureutui tämän viikon kuumimpiin uutisiin Mestiksessä.

1. Erä 1.erä: Kari Makkonen valittiin TUTO Hockeyn uudeksi päävalmentajaksi. Millainen on turkulaisten tulevaisuus?

Lehtinen: Kari Makkonen on puhtaasti varatoimitusjohtaja Juhani Tammisen valinta päävalmentajaksi. Vanha saunaveli ja Wayne Gretzkyn ketjukaveri sai Aurinkokuninkaan toverillisen siunauksen. TUTO Hockeyn ongelmat ovat puolustuspäässä ja ensimmäisellä työviikollaan Makkonen ei tuonut ongelmiin minkäänlaista muutosta. Kuherruskuukauden jäätyä olemattomaksi veikkaan Turkuun vaikeita aikoja loppukaudeksi, vaikka materiaali oikeuttaisi täysin toisenlaiseen tulostasoon, myös puolustuspäässä.

Savonen: Kari Makkosen alku TUTOn peräsimessä on ollut vaikea. Joukkue kärsii tällä hetkellä pahasti alkukaudella hyviä otteita esittäneen Tommi Virtasen poissaolosta. Makkosellakin on edessään iso savotta, koska TUTOn on saatava puolustuspelaaminen tiiviiksi, sekä hyökkäyspelin on oltava jatkossakin tehokasta. Makkosen on saatava irti täysi potentiaali turkulaismiehistöstä, jotta sarjataulukon sijoitus vastaisi sitä, mitä odotukset ovat olleet. Seurassa tehdään kuitenkin hyvää työtä markkinoinnin ja johtamisen puolella, vain pelilliset asiat olisi saatava kuntoon.

Lepistö: Joukkueen valmennus heikkeni, mutta Juhani Tamminen sai mieluisan ystävänsä Aurajoen rannoille. Kari Makkonen lienee suostuneen Tammisen talutushihnaan. Mikkelin aikana Makkonen ei noussut pelaajien keskuudessa kummoiseen arvoon, joko joulutauolla tiedetään pelaajien ja valmentajan välisistä mykkäkouluista?


Kari Makkonen teki paluun Mestikseen.

2.erä Mitä mieltä olet Mestis-seurojen kasvavista lainakierteistä? Ovatko liigajoukkueiden Mestis-lainat kestävä ratkaisu?

Lehtinen: Mestis-joukkueiden ajatuserot lainapelaajien suhteen ovat lähentyneet toisiaan kuluvalla kaudella. Pahimmat karusellijoukkueet ovat – Vantaata lukuun ottamatta – saaneet tilanteen stabilisoitumaan, mutta vastapainoksi moni perinteinen Mestis-seura on sortunut useisiin lainapelaajiin.

Sarja on kuitenkin yleisön kannalta kiintoisa ja kehittyvä, mikä saattaa tulevaisuudessa tarjota joukkueille mahdollisuuden irtaantua riippuvaisuudestaan liigaseuroihin.

Savonen: Mestiksessä on alkukaudella nähty asian molempia puolia. Vantaalla lainaruletti ei ole toiminut alkukaudella toivotulla tavalla, mutta esimerkiksi Joensuussa yhteistyö Bluesin kanssa on toiminut hienosti. Seurojen on löydettävä paras toimintamalli, jossa sisään ja ulosmenevästä liikenteestä koituu yhtä suuri hyöty menetyksiin verrattaessa. Mestis on kuitenkin hyvä väliporras monille juniorille, jotka eivät pysty siirtymään suoraan A-junioreista SM-liigaan. Mikäli liigajoukkueiden ja Mestis-seurojen väliset lainat pysyvät molempia osapuolia palvelevilla tasoilla, on ratkaisu tulevaisuuden kannalta kestävä ja hyödyllinen

Lepistö: Nykysuuntaus on Mestiksen yleisön kannalta epämukava, kun on farmijoukkue ajattelua ja sitten on erilaisia yhteistyösopimuksia. Tässä kuussa on nähty myös harvinaisempaa liikettä Mestiksen joukkueista liigaan, joka puolestaan on varmasti lisännyt Mestiksen mielenkiintoa. Tämän suuntainen lainailu lämmittää minun mieltä suuresti. Uskon lainaruletti olevan jatkossa entistä isommassa roolissa. Kun lainaamista tehdään demokraattisessa mielessä ilman ns. ”kuskia” on lainapelaajien käyttö hyödyllistä ja kestävää.

3.erä K-Laser hakee velkasaneeraukseen. Mikä mättää Oulussa?
Lehtinen: Arvostettu uutissivusto Mehtimäkeläinen julkaisi kauden alla joukkueiden budjetit ja K-Laserin hallintokulujen suuruutta ihmeteltiin suuresti, kun joukkueen hallinto- ja valmennuskulut kattoivat oululaisten budjetista lähes puolet. Seurassa on kuitenkin valtava halu palata jaloilleen. Velkasaneeraus on kova ratkaisu, mutta pitsinnypläämisellä ei ongelmia puretakaan. Janne Niinimaan tulo joukkueeseen saattaa luoda positiivisen ilmapiirin Ouluun, sillä puolustaja on yhä kansainvälisen tason huippunimi ja vahvasti oululainen ’’brändi’’.

Savonen: Seuran talousasioissa on ollut ongelmia jo ennen Mestis-nousua. Seurassa tehdään kuitenkin kovasti töitä, jotta tilanne saadaan rauhoitettua ja jotta hyvän väliportaan oululaisille junioreille tarjoava seura pystyy jatkamaan taivaltaan. Velkasaneeraus on askel eteenpäin juurikin tilanteen rauhoittamiseksi ja täytyy muistaa se, että Kiekko-Laser ei suinkaan ole ainoa seura, joka kamppailee velkojen kanssa Mestiksessä. Seuran tilanne on kuitenkin noussut suuresti esille ja esimerkiksi Janne Niinimaan pelaaminen seuran riveissä luo positiivista imagoa tekemiseen.

Lepistö: K-Laser on sympaattinen joukkue, mutta koko pohjoinen jääkiekko on vähintäänkin pienessä alamäessä. Seuran budjettia katsottaessa ihmetyttää, kuinka hallintokulut on suuremmat, kuin pelaajabudjetti? Ulospäin tämä antaa kuvan ahneista työntekijöistä. Tosin toimitusjohtaja Sami Toivonen tuntuu tekevänsä kaiken pelastaakseen Laserin, mutta aloitetaanko pelastautuminen liian myöhään? Joka tapauksessa seura joudutaan tulevaisuudessa rakentamaan uudestaan lähes kokonaan.

Jatkoaika Viikon epäonnistuja ja onnistuja?

Lehtinen: Viikon onnistujat löytyvät oopperakaupungista. SaPKo voitti viikon jokaisen ottelunsa ja keräsi samalla valtavat tyylipisteet puolelleen. Pässipaidat nappasivat tulikuumilta Jukureilta sen kotiluolassa kolme pistettä ja nousivat lauantaina huikean toisen eränsä turvin kotivoittoon TUTO Hockeystä kolmen maalin tappioasemasta. Pekka Tirkkosen miehistöä ei kannata aliarvioida.

Viikon epäonnistujat löytyvät Lempäälästä, kun LeKi kaivoi läpi viikon omaa kuoppaansa häviämällä molemmat ottelunsa. Joukkueen ylivoimapeli ei ole puoliammattilaissarjan tasolla, ei lähimaillakaan. Joukkueen pelillinen anti ei kuulu sarjan heikoimpiin, mutta ensi viikon kolme ottelua(KooKoo(k), TUTO Hockey(v/k)) ovat erikoistilanteidensa kanssa tuskaileville sinimustille melkoinen vuori kiivettäväksi. Tasainen sarja ei anna armoa ja ensi viikko ratkaisee LeKin loppusyksyn suunnan.

Savonen: Onnistujaksi on nostettava SaPKo. Joukkue onnistui nappaamaan viikolla Sport-tappion jälkeen kolme voittoa, joiden joukkoon kuuluu sarjakakkosen, Jukureiden, nollaaminen vieraskentällä. Savonlinnalaiset onnistuivat nousemaan voittojen myötä sarjan viimeiseltä sijalta tasaiseen keskikastiin.

Epäonnistujaksi nostan TUTOn maalivahdin Mikael Vuorion. Kolme ottelua ja 14 päästettyä maalia kertovat karun totuuden. Vuorio ei ole pystynyt ottamaan loukkaantuneen Virtasen roolia maalinsuulla, joka on näkynyt pahasti joukkueen suorittamisessa. Maalivahtipelin on parannuttava jatkossa, jotta TUTOlla on mahdollisuus kohentaa asemiaan sarjataulukossa.

Lepistö: Onnistujaksi on sanottava myös SaPKo, Mikkelistä komea taisteluvoitto Juha Toivosen maagisella torjuntatyöskentelyllä höystettynä. Ja vire kantoi myös lauantaina, jolloin TuTo sai niellä tappionkyyneleitä, SaPKon taisteltua tappiotilanteesta aina voittoon asti

Viikon nimi on Janne Niinimaa, palataan häneen ensi viikolla, kunhan maailmanmestari saa pelejä vyölle.

Viikon epäonnistuja on Kajaanin Hokki. Alkukausi sujui kai liiankin hyvin, mutta nyt joukkue on hävinnyt neljä ottelua putkeen, maalieron ollessa viisi tehtyä ja kymmenen päästettyä.

» Lähetä palautetta toimitukselle