Mielipide

Mestiksen piippuhyllyllä, viikko 45

MESTIS / Kolumni
Mestis pysähtyy hetkeksi maajoukkuetauon vuoksi, joten on aika arvioida alkukauden ilmiöitä, ja tietysti myös sarjataulukkoa. Piippuhyllylle istuneet toimittajat kiinnittivät tällä viikolla huomiota mm. sarjan tasaisuuteen ja yleisömääriin. Kuka on alkukauden suurin onnistuja? Entä floppi?

Lauri Lehtisen ja Ville Lepistön kanssa piippuhyllylle istahti tällä kertaa Jatkoajan Kouvolan toimituksen Matti Lindholm. Purimme alkukauden tapahtumat osiin ja jatkoajalla kerroimme mielipiteemme alkukauden ääripäistä.

1.erä: Mestis-jengien yleisömäärissä on valtavia eroja. Mihin Mestiksen kiinnostus on sarjana menossa ja mitä tilanteelle pitäisi tehdä?


Jarkko Immosen kaltaiset seurauskolliset konkarit vetävät väkeä katsomoihin
Joona-Pekka Hirvonen - http://jphirvonen.net/

Lauri Lehtinen: Mestiksen kiinnostus sarjana on farmijoukkueiden määrästä huolimatta kasvussa. Sarjaan tulee Janne Niinimaan ja Raimo Summasen kaltaisia mediaseksikkäitä nimiä ja yleisömäärät ovat jo näin alkusyksystä nousussa suhteessa viime kauteen. Itse asiassa Mestiksen tämänhetkinen yleisökeskiarvo(1203) on sitten vuoden 2005 toiseksi korkein.

Mestiksen on kuitenkin pyrittävä siihen, että sen kunnianhimo ja tavoite kehittyä eivät pääse sammumaan hetkeksikään. Jokaisella farmiseurallakin on oltava pyrkimys itsenäiseen toimintaan ja liigajoukkueiden apu on vain keino päästä kohti tavoitteita urheilullisesti ja taloudellisesti riippumattomasta seurasta. Vain tällä tavoin Mestis voi säilyttää maineensa suuren yleisön silmissä. Itse näen Revanssiviikonlopun kaltaisten tapahtumien ja yleisön kosiskeluiden osuuden tärkeänä. Onnistuneella markkinoinnilla ja brändäyksellä Mestis voi nousta haastamaan tosissaan isompansa.

Ville Lepistö: Nykyaikana joukkueisiin on hankala sitoutua ja löytää omia suosikkipelaajia, kun joukkueiden vaihtuvuus on hyvinkin karua kauden päätyttyä, eikä katsoja näin ollen ehdi rakentaa pitkää kannatusta yksittäisille pelaajille. Osittain myös tuntuu, että Mestis-seurat ovat hinnoitelleen itsensä ulos. Harvassa ovat sellaiset katsojat, jotka haluavat maksaa lähes SM-liiga-lipun verran ottelusta. Mestis on hyvä kasvattajasarja, jota ei tahdota ymmärtää vielä. Tämä myytin rikkoessaan Mestis saa lisää katsojia. Joillakin paikkakunnilla mm. Mikkelissä selitetään naurettavan alhaista yleisökeskiarvoa huonolla jäähallilla, tällaisia väitteitä en ymmärrä alkuunkaan.

Matti Lindholm:

2.erä: Sarja on tällä kaudella erittäin tasainen. Mihin suuntaan luulet sarjataulukon kehittyvän tauon jälkeen?

Lehtinen: Lie selvää, että sarjan kärkikolmikko KooKoo – Jukurit – Sport pitää pintansa myös tauon jälkeen korkean rutiinitasonsa ansiosta. Sportin takana on kuitenkin yhdeksän joukkuetta vain kahdentoista pisteen sisään tasaisin materiaalein. Luulen, että taistelu kotiedusta ja kuuden parhaan joukkoon sijoittumisesta käy kuumana aina kevääseen saakka. Luulen SaPKon ja Kiekko-Vantaan hyödyntävän taukoa edeltäneen flow’nsa ja nousevan aivan kotiedun tuntumaan. Toisaalta uskon LeKin olevan kova luu loukkaantumissuman hälvetessä ja Jokipojat tunnetaan hyvistä esityksistään kauden loppuvaiheilla. Sarjan peräpäässä TUTO tarvitsee nopeita ratkaisuja, sillä nykyisellä pakistolla kausi saattaa päättyä viime kauden tapaan karsintoihin.

Tauon jälkeen kannattaa ottaa erityisseurantaan JYP-Akatemia, joka kärsi juuri rökäletappion Jukureille. Mikäli kapean materiaalin JYPin liigalainat eivät palaa Mestikseen, on edessä hurja pudotus sarjan hännille. Uskon kuitenkin tilanteen selkiytyvän tauon jälkeen ja Jukka Ahvenjärven valmentamat joukkueet eivät ole ikinä helppoja saaliita keväällä.

Lepistö: Kolme kärkijoukkuetta tuskin yllättää ketään. Uskoisin KooKoon, Jukureiden ja Sportin menevän menojaan, mutta neljännestä sijasta alaspäin voi tapahtua mitä vain ja täytyy muistaa, että tällä kaudella Mestikseen tulevat ns. ”sääli play-offsit”. Tasaiseen runkosarjaan tämä tuo varmasti myös häntäpään joukkueille hyvää taistelua runkosarjan loppuun asti. Jos jotain joukkueita halutaan mainita niin Jokipojat, SaPKo ja Peliitat nostavat varmasti vielä tasoaan. Hokin, K-Laserin ja TuTon tilanne vaikuttaa hankalalta.

Lindholm:

3.erä: Kai Syväsalmi siirtyi Kouvolasta TUTO Hockeyn paitaan. Onko Syväsalmesta enää profiilipuolustajaksi Mestikseen?


Kai Syväsalmi palasi Turkuun

Lehtinen: Syväsalmen tähti on ollut laskeva jo viimeisen kahden kauden ajan. Viime kaudella KalPassa ja Tapparassa kiekollinen puolustaja oli täysi floppi ja lähinnä painolastia joukkueilleen. Samoin kävi tänä syksynä Kouvolassa, kun mies ei sopeutunut ”Ika” Lehkosen systeemeihin isokokoisessa KooKoo-puolustuksessa. Syväsalmi joutuu eittämättä uransa kovimman koettelemuksen eteen Turussa. Kiekollisen pelin erikoismiehenä hän on riippuvainen joukkuetovereistaan, joiden suoritustaso ei ole vastannut lainkaan standardeja. Viimeisellä TUTOn kaudellaan peräti 42 pistettä tahkonnut kokenut pelimies tuntee kuitenkin kasvattiseuransa olosuhteet kuin omat taskunsa.

Syväsalmi on nimenä vakiinnuttanut paikkansa Mestis-yleisön keskuudessa ja olisi sääli, jos miehen ura lähtisi pysyvään alamäkeen. On kuitenkin todettava, että kuten Turun Mestis-ylpeydellä joukkueenakin, myös Syväsalmella on tasonnoston paikka. Se vain saattaa olla liian iso vuori kiivettäväksi, jopa yli 200:n TUTO-ottelun Mestis-mestarille.

Lepistö: Ainahan uudessa joukkueessa kestää aikansa ennen kuin pääsee sinuiksi joukkueen kanssa ja ilmeisesti Kain kohdalla tämä aika ylittyi ja mies sai lähteä Kouvolasta. Turussa mies on tutussa ilmapiirissä ja TuTon heikossa puolustuksessa hän saa varmasti vastuuta niin paljon, kuin vain jaksaa kantaa. Itse lasken kyllä Syväsalmen vielä sarjan kärkipuolustajiin. Hänen alkukautensa on ollut pettymys, joten mies haluaa varmasti näyttää mitä hän oikeasti osaa ja Turussa siihen on kaikki mahdollisuudet.

Lindholm:

Lue lisää

Uutinen: Syväsalmen pelit jatkuvat TUTOssa

Alkukauden epäonnistuja ja onnistuja?

Lehtinen: Alkukauden suurimmiksi onnistujiksi on nostettava Lempäälän Kisa ja JYP-Akatemia. Molemmat teilattiin pahasti kauden alla ja kummallekaan ei odotettu parhaassakaan tapauksessa kuin viimeisiä pudotuspelipaikkoja. Molemmat ovat pitäneet lainarumbansa odotettua pienempänä ja rauhallisempana, vaikkakin yhä tekemistä piisaa. Joukkueet pelaavat iloista, nuorekasta ja hyökkäävää jääkiekkoa, josta on helppo pitää. Lisäksi povaan, että kumpikaan joukkue ei menetä otettaan keväällä, sillä molempien liigalainat koostuvat lähinnä nuorista junioreista, jotka pelaavat kautensa loppuun Mestiksessä. Esimerkiksi LeKin viime ottelun liigalainoista vain Jarkko Pyymäki ja vuonna 1989 syntynyt Ville Laine ovat syntyneet ennen 90-lukua.

Suurinta epäonnistujaa ei ole kovin vaikea hakea, valitettavasti. TUTO Hockeyn alkukausi on ollut säälittävä, katastrofaalinen ja ylipäätään täydellinen floppi. Kaiken kukkuraksi TUTO ei kerää sympatiapisteitä ympäri kiekko-Suomen, sillä kautta edeltäneet puheet olivat aivan jotain muuta kuin jo nähdyt teot. Juhani Tammisen johdolla koko sikariporras uhosi suureen ääneen turkulaisen Mestis-kiekon nousevan jälleen gloorian päiviinsä, toisin kävi. TUTO on tällä hetkellä koko muun sarjan pisteautomaatti, vaikka joukkueessa pelaa Antti Virtasen kaltaisia rutinoituneita ammattilaisia. Lisäksi joukkueen puolustuspelaaminen hakee sekä viisikko- että yksilötasolla vertaistaan koko sarjan historiassa. TUTOn fanit ja perinteet ansaitsisivat paljon parempaa. Koska on itse ”Aurinkokuninkaan” aika korjata virheet ja ottaa vastuu?

Lepistö: Alkukauden onnistujiin nostan sarjan nuoret pelaajat. Moni vielä viime kaudella A-nuorissa pelannutta pelaajaa on nyt jo lyönyt itsensä läpi Mestiksen pelaajakartalle. Samuli Virkkunen kenties kirkkaimpana tähtenä. Listaan voidaan lisätä myös Vantaan trio Artem Iossafov, Henrik Koivisto, Miihkali Teppo. Ja vähän kokeneemmat pelaajat JYP-Akatemian avainpelaajiin kuuluva Miika Roine sekä SaPKon kantaviin voimiin lukeutuva Kristian Ruisma.

Negatiiviset rummunpärinät lähetän Turkuun. Toimistolla homma toimii, mutta kentällä on suuria ongelmia. Huonoa tuuria heillä on myös ollut, kun ykkösmaalivahti Tommi Virtanen loukkaantui. Mutta koko puolustuspeli on joukkueelta ollut heikkoa ja tähän kaivataan muutosta.

Lindholm:

» Lähetä palautetta toimitukselle