Mielipide

Mestikseen vaeltavat nuoret eivät heti tähtiä

MESTIS / Kolumni
Mestis nuorentuu jatkuvasti. Jatkoaika arvioi junioreista täksi kaudeksi toiseksi ylimmälle sarjatasolle siirtyneet nuorukaiset, ja arvioitavia pelaajia löytyi yli viisikymmentä. Harppaus nuorten sarjoista aikuisten kaukaloihin on siirtyjien suuresta määrästä huolimatta suuri, sillä useimpien rooli ensimmäisellä Mestis-kaudella on varsin maltillinen. Tähtiluokitukseen ylsi ainoana sekä Kärppiä että Hokkia edustanut Tommi Paakkolanvaara.

Nuorten pelaajien virta Mestikseen on kova. Nykyisellään A-nuorten sarjoista siirtyy kausittain Mestikseen noin puolensataa jääkiekkoilijaa. Vaikka Mestiksen keski-ikä ei erityisen korkea olekaan, hyppäys A-nuorten puolelta ei silti ole helppo. Vain harva nousee heti ensimmäisellä kaudellaan avainpelaajien joukkoon.

tausta

Tehopisteet ovat yksi tapa mitata pelaajien menestystä eri sarjoissa. Tilastot kertovat, että kolmen viime vuoden aikana A-nuorten SM-liigasta Mestikseen siirtyneet hyökkääjät ovat säilyttäneet ensimmäiselle aikuisten kaudelleen 58 % junnuissa tekemistään tehopisteistä. Pudotus on suurin A-nuorten parhaiden pistemiesten osalla: pistemäärät puolittuvat Mestikseen siirryttäessä, kun aika ja tila vähenevät.

Puolustajilla tehopisteiden keskimääräinen lasku on vähäisempää. Tehokkaimmatkin nuoret pakit saalistavat Mestiksessä yli puolet junnusaldostaan. Pisteillä herkuttelemattomien puolustavien puolustajien vähäisissä pistemäärissä sarjatason vaihto ei juuri näy – rooli joukkueessa vaikuttaa enemmän.

Jatkoajan arvostelussa yksi nuori lupaus arvosteltiin Mestiksen tähtitasolle, 14 luokiteltiin runkopelaajiksi, 20 on alkukauden esitystensä perusteella peruspelaajia ja lähes samansuuruinen joukko valmistautuu toistaiseksi vähäisessä roolissa tuleviin urotekoihinsa.

Tähti

Tommi Paakkolanvaara (kh), Hokki, 11 ottelua, 4+6=10, +5, 12 min

A-SM 03-04: Kärpät, 34, 20+26=46, +34, 24 min

Paakkolanvaaran alkukausi on sujunut pääasiassa Kärppien paidassa. Kajaanissa ollessaan mies on ollut Hokille todellinen ykkössentteri ensimmäisen pelin huippusuorituksestaan lähtien. Paakkolanvaara pelasi syyskaudella Hokin paidassa 11 Mestis-ottelua tehoin 4+6. Olisi Hokille kaivattu ykkössentteri, mutta hyvät otteet ja muiden kärppien loukkaantumiset pitävät miehen Oulussa.

Runkopelaajat

Kimmo Haapa-aro (lh), KooKoo, 26, 3+2=5, -6, 28 min

A-SM 03-04: Tappara, 28, 11+4=15, +10, 35 min

Haapa-aro on KooKoon syyspuoliskon suurimpia positiivisia yllättäjiä. Tapparasta siirtyneen laitahyökkääjän hankintaa kummasteltiin ennen kauden alkua, etenkin kun mies missasi harjoituspelitkin. Rymistelevä ja mitään pelkäämätön hyökkääjä nousi kuitenkin heti ensimmäisissä peleissään kannattajien suursuosikiksi. Taklaa usein ja kovaa, repii, raastaa ja ärsyttää. Hyvästä asenteesta kertoo sekin, että on noussut alivoiman vakiomiehiin ja toisinaan jopa ykköskenttäänkin. Kiekollisessa pelissä ei ole lähelläkään hyvää Mestis-tasoa, eikä vauhtikaan päätä huimaa, mutta neloskentän työmyyräksi Haapa-aro on loistava pelaaja jo tulokaskaudellaan.

Juha Jokiraita (p), Jokipojat, 11, 4+2=6, 0, 8 min

A-SM 03-04: SaiPa, 32, 10+3=13, 0, 79 min
+Juha Jokiraidan alkukausi on ollut siitä harvinainen, että mies on mättänyt Mestiksessä tehoja kovemmalla tahdilla kuin edellistalvena A-nuorten SM-liigassa.

Syyskaudella Lappeenrannan ja Joensuun väliä sahannut Jokiraita on osoittautunut vahvaksi tekijäksi Mestis-tasolla. Jos alkukauden loukkaantumisen jälkeen meno olikin vielä hieman haparoivaa, niin joulua kohden otteet paranivat selvästi. Jokiraita on tuonut Jokipoikien ennestäänkin suureen puolustukseen paitsi lisäkokoa, niin myös maalintekovoimaa. Vastustajan verkko on heilahtanut sekä kovilla siniviivalaukauksilla että maalinedustalta survotuilla räkämaaleillakin.

Jyri Junnila (lh), Hokki, 24, 6+8=14, +3, 8 min

A-SM 03-04: Kärpät, 31, 8+19=27, +8, 26 min

Viime kaudella pääasiassa Kärppien A-nuorissa pelannut Junnila on saanut alkukaudesta paljon vastuuta ja pystyy pelaamaan niin ykkös- kuin nelosketjussakin sekä erikoistilanteissa. Nopea ja lahjakas kiekkoilija iski syksyn aikana kuusi maalia ja antoi seitsemän maaliin johtanutta syöttöä.

Tero Konttinen (p), Salamat, 5, 1+1=2, +1, 8 min

A-SM 03-04: Jokerit, 20, 1+14=15, +7, 12 min

Jokereiden A-nuorten 19-vuotias kiekollisesti lahjakas puolustaja pelasi syyskauden mittaan viisi ottelua Salamoissa, ja seura pitäisi Konttisen mielellään jatkossakin riveissään, vaikka fyysisyyteen panostanut nuorten maajoukkuejohto ei jokerikasvattia kisakoneeseen huolinutkaan. Peliesityksiin nähden Konttisella voisi olla enemmänkin tehopisteitä, sillä nuori puolustaja osoitti kiekollisten taitojensa riittävän jo nyt paljoon miesten peleissäkin. Karkeita virheitäkin nuorukaiselta on nähty rohkean yritteliäisyyden seurauksena.

Lasse Korhonen (p), Salamat, 22, 2+3=5, -1, 37 min

A-SM 03-04: Jokerit, 41, 9+17=26, +17, 22 min

A-nuorten SM-liigan viime talven tehopuolustaja liittyi Salamoihin kauden alkaessa ja on ottanut paikkansa joukkueen parhaiden puolustajien joukossa. Hyvin liikkuva Korhonen pelaa tilanteet terävästi ja on hyökkäysten tukemisten lisäksi keskittynyt myös oman pään peliin, jossa onkin pärjännyt hyvin. Kovan lyöntilaukauksen epätarkkuus syö tehopisteitä.

Aku Limnell (mv), Sport, 11, 91,60 %

A-SM 03-04: HIFK, 27, 90,21 %

Helsingistä training campin kautta Sportiin pestin napannut Limnell syrjäytti syyskaudella Marko Härkösen Sportin maalin suulta ansaitusti. Nopea, mutta pienikokoinen Limnell pelasi varmasti ollen Sportin luotettavimpia pelaajia. Hyvän syyskauden päätti polvivamma, joka tuli Kuopiossa pahimpaan tappiokurimuksen aikaan. Limnell on palannut jo harjoituksiin ja haastaa jälleen Härkösen pelaavan maalivahdin asemasta.

Timo Salo (lh), TuTo, 26, 4+1=5, -7, 8 min

A-I div 03-04: TuTo, 18, 7+13=20, 18 min

Sujuva muutos A-junnujen pistekoneesta miesten pelien käyttökelpoiseksi duunariksi. Osannut yksinkertaistaa peliään esimerkillisesti ja Salon peliä katsellessa luulisi kyseessä olevan noin kolmekymppinen Mestis-jyrä. Joukkueen runkopelaajia alivoimalla ja jatkoajoilla.

Pekka Tuokkola (mv), Hokki, 8, 89,43 %

A-SM 03-04: Tappara, 27, 93,86 %

Tuokkola on Sasu Hovin ohella toinen Tappara-vahti, joka on esiintynyt tällä kaudella Hokin paidassa. Vaikka kahdeksassa ottelussa linnapaitojen maalilla esiintynyt Tuokkola ei ole aivan Hovin veroisiin esityksiin vertynytkään, on mies näyttänyt taitojaan ja venymiskykyään tiukoissa paikoissa ja torjunut ohessa Hokille yli pisteen per ottelu.

Markus Tuomaala (p), Sport, 22, 1+0, +8, 10 min

A-SM 03-04: TPS, 39, 2+3=5, +9, 18 min

Raahessa kiekko-oppinsa saanut puolustaja siirtyi Sportiin TPS:n A-junioreista. Ennakkokaavailuissa Tuomaalaa pidettiin Jesper Söderholmin ohella puolustuksen heikompana lenkkinä. Toisin on kuitenkin käynyt. Tuomaala on ihastuttanut varmalla ja fyysisellä puolustuspelillään. Kyvyt kiekollisena ovat vielä rajalliset, mutta nuori puolustaja tiedostaa sen ja pelaa kiekkoa simppelisti edelleen osaavimmille. Tuomaalan syyskausi on ollut hyvä muun miehistön pettäessä enemmän tai vähemmän. Brian Leetchiä ei Tuomaalasta koskaan tule, mutta hyvä kovaa pelaava yleispakki, joka jalostuu entistä käyttökelpoisemmaksi kiekollisen taidon kehittyessä.

Jaakko Viljanen (kh), Hokki, 23, 2+13=15, +5, 16 min

A-SM 03-04: JYP, 18, 6+11=17, +10, 2 min

Jyväskylästä tullut Viljanen on Hokin tehokkain ”junnupelaaja” kahdella maalillaan ja 13:lla syöttöpisteellään. 20-vuotias syöttökone johtaa kajaanilaisten syöttöpörssiä ja saa paljon vastuuta sekä peliaikaa kakkos-kolmosketjun keskushyökkääjänä.

Ville Vimpari (kh), Hokki, 26, 3+9=12, +4, 10 min

A-SM 03-04: Kärpät, 32, 7+14=21, +16, 41 min

19-vuotias keskushyökkääjä on parantanut pelejään roimasti alkukaudesta ja on noussut kolmella maalillaan ja yhdeksällä syöttöpisteellään Hokin sisäisen pistepörssin kärkikymmenikköön. Taitava sentteri pelaa hyvällä asenteella ja itseluottamuksella ja parantanee suorituksiaan keväälläkin.

Teemu Virtala (lh), KooKoo, 26, 2+11=13, -9, 18 min

A-SM 03-04: Lukko, 41, 15+37=52, -4, 44 min

Viime vuoden A-nuorten liigan pistepörssivoittaja Teemu Virtalalle ladattiin ehkä liiankin suuret odotukset. Mutta se oli ihan miehen oma syy: mitäs meni pelaamaan niin pirun hyvin harjoitusotteluissa... Treenimatsit sentterinä pelannut Virtala oli parhaimmillaan jopa maaginen ja lähtikin kauteen joukkueen parhaana pistemiehenä. Myös runkosarjan alku oli lupaava, sillä neljästä ensimmäisestä pelistä kertyi tilille heti kuusi tehopistettä. Arki koitti kuitenkin pian, sillä 11 seuraavasta matsista tilastot lihoivat vain yhdellä syöttöpisteellä. Virtala on todellinen mielialapelaaja, jolla on halutessaan mahdollisuudet nousta jopa tämän kevään aikana sarjan parhaiden kiekollisten pelaajien joukkoon. Kaksitoista tehopistettä on kelvollinen saldo tulokkaalle, mutta Virtala kaipaa kuitenkin rutkasti lisää suoritusvarmuutta sekä asennetta.

Ilkka Saarela (lh), KooKoo, 26, 4+6=10, -1, 24 min

A-SM 03-04: Lukko, 40, 23+26=49, -1, 89 min

Vuosikausien ajan Virtalan kanssa samassa ketjussa pelannut Saarelalla lienee KooKoon nuorista parhaat mahdollisuudet liigaan lähitulevaisuudessa. ”Pasinveljellä” riittää voimaa, röyhkeyttä ja maalintekijän vaistoa Mestikseen nykyistä suurempaankin rooliin. Puutteet löytyvät puolustuspelistä sekä tasaisuudesta. Ei ole aivan yhtä on/off-pelaaja kuin Virtala, mutta vilttiketju on ehtinyt käydä tutuksi jo Saarelallekin. Kun molemmat on vireessä, on luvassa komeita yhdistelmiä – toistaiseksi moista on kuitenkin nähty liian harvoin.

Antti Ylönen (p), Hokki, 6, 1+1=2, +2, 2 min

A-SM 03-04: Kärpät, 41, 1+4=5, +8, 16 min

Marraskuun jälkimmäisellä puoliskolla Kajaaniin Kärppien liigaryhmästä siirtynyt Antti Ylönen on ehtinyt pukeutua Hokin paitaan kuudessa ottelussa. Paljon vastuuta sekä erikoistilannepeliaikaa Hokin puolustuksessa saava Ylönen on tehnyt Mestiksessä pisteet 1+1. Kuuluu kajaanilaispuolustuksen luottopelaajiin.

Peruspelaajat

Tuomas Gärdström (p), KooKoo, 19, 0+0=0, -1, 6 min

A-I div 03-04: KooKoo, 10, 1+9=10, 18 min

Gärdström on KooKoon kirjaimellisestikin suurimpia lupauksia. Isokokoisin kouvolalaispuolustaja pelasi ensimmäiset Mestis-pelinsä jo viime syksynä 17-vuotiaana, mutta putosi sitten kokoonpanosta pois loukkaantumisen ja joukkueen lisävahvistuksien johdosta. Tänä syksynä nuorukainen on murtautunut KooKoon vakiomiehistöön. Pääosin rooli on ollut vielä varsin pieni, mutta ajoittain Tuomas on saanut vastuuta rutkastikin. Täyttää perusvarmaa peliä pelaamalla paikkansa kolmos-nelospareissa erinomaisesti.

Harri Hautajoki (lh), Salamat, 3, 1+0=1, +1, 2 min

A-SM 03-04: HIFK, 29, 16+24=40, +18, 20 min

HIFK:n A-nuorissa viime talvena komeasti tehoilleen Hautajoen peliaika on jäänyt Puolustusvoimien järjestämien kiireiden ja Salamoiden hyökkääjistön runsauden takia vähiin, mutta potentiaaliaan Hautajoki on ehtinyt väläyttämään. Parissa ottelussa kaukaloon kirmaamaan päässyt Hautajoki on nimittäin päässyt laukomaan vain kerran – ja siitä syntyi maali. Viimeistelyteho siis 100 prosenttia.

Markus Haverinen (lh), Hokki, 22, 0+1=1, -6, 4 min

A-SM 03-04: Kärpät, 23, 4+2=6, +3, 16 min

Harjoituskauden polvivammastaan pelikuntoon toipunut Haverinen on kauden edetessä vakiinnuttanut paikkansa Hokin nelosketjussa. Fyysiseen peliin pystyvä ja hyvin luisteleva Haverinen on saalistanut alkukaudesta yhden syöttöpisteen ja kuuluu joukkueensa peruspelaajiin.

Matti Hietakangas (kh), KooKoo, 25, 2+2=4, 0, 40 min

A-SM 03-04: Tappara, 39, 19+25=44, +26, 32 min

Viime vuoden A-nuorten SM-liigan pistepörssivitonen ja Tapparan kapteeni Matti Hietakangas on monipuolinen hyökkääjä. Hän on täyttänyt paikkansa kokoonpanossa, vaikka kiekollinen panos onkin jäänyt ennakoitua pienemmäksi. Alkukaudesta Hietakangas pelasi kakkos-kolmoskenttien keskellä, mutta sittemmin paremmaksi rooliksi on osoittautunut rymistelevämpi neloskenttä. Vahvana vääntäjänä Hietakangas on arvokas pelaaja kulmissa ja laitahyökkääjänä pelatessaan on todistanut osaavansa taklatakin.

Iivo Hokkanen (lh), Jukurit, 20, 1+3=4, 0, 4 min

A-SM 03-04: HPK, 25, 4+7=11, +5, 4 min

Iivo on kuulunut Jukurien edustusjoukkueen rinkiin jo muutaman kauden, mutta vasta tälle kaudelle vastuuta ja peliaikaa on alkanut löytyä. Toisen polven kiekkoilija haki nousua uralleen viime kaudella HPK:n A-junioreista ja tälle kaudelle löytyi paikka Jukurien pelaavasta kokoonpanosta. Iivo on pelannut pääasiassa nelosketjun sentterinä, kun Jukurien kaventuneessa sentterikalustossa oli paikka vapaana. Parhaimmillaan Iivo on kuitenkin laitahyökkääjänä. Iivon vahvuuksia ovat luistelu ja pelinlukutaito. Parantamisen varaa löytyy vielä fyysisyydessä ja kurinalaisuudessa. Iivo on noussut Jukureissa tällä kaudella peruspelaajaksi, mutta kehittymistä vielä odotellaan, jotta paikka aukenisi todellisena joukkueen runkopelaajana. Nuoren pelaajan kehityskaari on kuitenkin hyvässä nousussa ja siitä osoituksena ansaittu paikka nuorten MM-kisajoukkueessa.

Mikko Huhto (p), Hermes, 26, 0+2=2, +1, 10 min

A-SM 03-04: TPS, 40, 8+11=19, +19, 45 min

TPS:n A-junioreista Kokkolaan siirtynyt Huhto esitti lupaavia otteita harjoituskaudella. Kauden alkaessa puolustaja ei kuitenkaan ole ollut yhtä näkyvässä roolissa, varsinkin Ismo Sirenin ja Turo Virran hankintojen jälkeen. Joulutaukoa edeltävissä peleissä ei mahtunut enää pelaavaan kokoonpanoon, vaikka ei varsinaisesti missään vaiheessa pahempia virheitä tehnytkään. Poteentiaalia hyvin liikkuvalla Huhdolla kuitenkin on, kokemuksen karttuessa turhat hätäilyt jäävät varmasti vähemmälle, ja voimaakin tulee lisää.

Aki Hyyppä (lh), Hokki, 18, 2+1=3, -3, 2 min

A-SM 03-04: JYP, 25, 10+16=26, +4, 8 min

21-vuotias Hyyppä ei ole onnistunut niin hyvin kuin samasta kaupungista tullut Viljanen. Kaksi maalia ampunut ja yhden syöttöpisteen hankkinut Hyyppä liukastui lokakuun puolivälissä alkulämmittelyssä ja loukkasi nilkkansa. Palasi kokoonpanoon kuuden pelin huilin jälkeen ja kuuluu kajaanilaishyökkäyksen peruspelaajiin.

Timo Kuuluvainen (lh), KalPa, 24, 2+3=5, +3, 42 min

A-SM 03-04: KalPa, 36, 17+15=32, +5, 58 min

Viime kaudella KalPan A-nuorten sisäisen pistepörssin voittanut Timo Kuuluvainen on vallannut syksyn pirteillä ja ennakkoluulottomilla otteillaan pelipaikan kovatasoisesta KalPa-hyökkäyksestä. Pelaamissaan 24 ottelussa Kuuluvainen ei kuitenkaan ole pisteillä mässäillyt, mutta neloskentän rikkovan laitahyökkääjän tontin KalPan jäähypörssin kärkinimi on hoitanut vähintäänkin hyvin. Tunnollisena harjoittelijana tunnettu Kuuluvainen on pelannut kauden aikana myös alivoimaa ja ollut KalPan suhteellisen kapean fyysisen osaston tukipilareita.

Heikki Laine (lh), Salamat, 20, 4+1=5, +2, 59 min

A-SM 03-04: HIFK, 33, 7+6=13, +5, 79 min

HIFK-taustainen kaukaloiden väriläiskä, joka sytyttää omat ja katsojat sekä kuumentaa vastustajia. Energiapakkaus, joka viilettää väsymättä kaukalossa ja taklaa pienestä varrestaan huolimatta ahkerasti. Anteeksipyytelemättömyys tuonut mukanaan myös maaleja. Hermokontollissa nuorukaisella on vielä parannettavaa. Kärsi neljän ottelun pelikiellon hyökättyään nyrkein vastustajan kimppuun Salamoiden vierasottelussa Kajaanissa.

Aapo Lampinen (lh), KooKoo, 21, 1+0=1, -3, 8 min

B-I div 03-04: KooKoo

KooKoon oma kasvatti nousi kokoonpanoon hyvin sujuneiden harjoitusotteluiden jälkeen – ja on pysynyt messissä läpi syksyn. Pääosin rooli on ollut vielä varsin pieni, mutta muutamissa peleissä paikka on löytynyt jopa ykkösketjun laidalta. Lampisella ei ole vielä eväitä nousta ratkaisijoiden joukkoon, mutta nuorukainen on osoittanut olevansa monipuolinen, lupaava ja työtä pelkäämätön hyökkääjä. Tulevaisuuden nimiä, ja pystyy jo nyt paikkaamaan missä tahansa roolissa ja ketjussa.

Esa Lehikoinen (p), Jokipojat, 17, 0+0=0, -3, 12 min

B-SM 03-04: Jokipojat, 26, 5+8=13, 49 min

Vasta 18-vuotias Lehikoinen on ehkäpä jopa hieman yllättäen vakiinnuttamassa pelipaikan Mestis-tasolla. Kari Rauhasen alaisuudessa vastuu on ollut lisääntymään päin, ja lahjakas nuorukainen on puolustanut kokeneen Miika Haapalan parina. Mestiksessä Lehikoisen pistetili on vielä avaamatta, mutta kuluneen syksyn A-nuorten 1. divisioonassa tehoja tuli liki piste ottelua kohden.

Jussi Makkonen (kh), TuTo, 24, 6+2=8, -6, 18 min

A-SM 03-04: TPS, 38, 17+17=34, +15, 12 min

Tepsin juniorituotannon yksi suurista lupauksista, taitava ja isokokoinen Jussi Makkonen ihastutti ensimmäisissä pelaamissaan harjoitusotteluissaan. Makkoselta löytyi taitoa, röyhkeyttä ja hänen pelistään näki että poika tiesi olevansa karpaasi. Kun TuTon harjoitusotteluista tutut voitonmarssit vaihtuivat alkukauden vaikeuksiin, Makkonen muuttuikin statistiksi. Oli yksi pelaajista, joka suosiolla luovutti ratkaisijan viitan Forsell/Jalava-osastolle. Marraskuussa tehdyn kapteeniston vaihdon jälkeen vastannut huutoon ja päässyt vauhtiin. Voittavan joukkueen runkopelaaja, häviävän joukkueen rivimies nro kolme. Hiomaton timantti, jonka henkisissä ominaisuuksissa on vielä paljon työmaata jäljellä.

Pentti Nöyränen (lh), Salamat, 26, 3+5=8, 0, 8 min

A-SM 03-04: Blues, 36, 8+8=16, 0, 22 min

Pentti Nöyränen ei juhlinut tehopisteillä edelliskaudella Bluesin A-nuorissa, mutta on kovalla työnteollaan lunastanut hyvin sujuneiden harjoitusotteluiden jälkeen paikan Salamoiden pelaavasta kokoonpanosta. Useimmiten suoraviivaisesti pelaava Nöyränen on nähty tasapainoittavana elementtinä taitavien Aleksander Petrovin ja Viktor Blinovin ketjussa, ja heidän kanssaan on tulostakin syntynyt. Erinomaisesta asenteestaan huolimatta Nöyränen malttaa pysyä poissa rangaistusaitiossa.

Oskar Osala (h), Sport, 7, 0+2=2, 0, 2 min

B-SM 03-04: Sport, 16, 10+11=21, 10 min

Tapaninpäivänä 17 vuotta täyttänyt Osala on Sportin juniorituotannon suurin lupaus tällä hetkellä. Viime kaudella muutamassa Mestis-pelissä piipahtanut Osala on kehittynyt hurjasti. Isokokoisesta kropasta puuttuu vielä voimaa ja sähäkkyyttä, mutta silti Osala on osoittanut, että pystyy pelaamaan Mestiksessä. Osalan päävastuu on syyskaudella ollut A-junioreiden johdattamisessa SM-sarjaan. Todella lupaava pelaaja, joka voi jo ensi kaudella olla tärkeä pala Sportin joukkuetta, varsinkin jos pelit jatkuvat nykyisellä tasolla.

Esa-Tapio Palmu (mv), KooKoo, 7, 90,86 %

A-SM 03-04: SaiPa, 26, 92,93 %

SaiPan nuorissa pari viime vuotta pelannut KooKoon oma kasvatti laskettiin ennen kauden alkua yhdeksi sarjan lupaavimmista nuorista. Lupaava Palmu on toki yhä, mutta tasaisuus ei riitä ainakaan vielä Mestikseen. Kokonaisia pelejä Palmulle on kertynyt vasta viisi, joten varsinaiseksi Carl Grahnin haastajaksi nuorukaisesta ei ole ollut. Menee varavahtina, mutta vielä tänä keväänä ei vastuu taida kasvaa.

Timo Pieninkeroinen (p), Salamat, 26, 1+0=1, -2, 26 min

A-SM 03-04: HIFK, 24, 4+3=7, +3, 4 min

Hyökkääjän tontilta täksi kaudeksi puolustajaksi siirretty Timo Pieninkeroinen on pysynyt valmennusjohdon suosiossa läpi syyskauden, vaikka moni nimekkäämpi pelaaja on ehtinyt kuluttaa aikaansa viltissä. Toisinaan on pitänyt kiirettä, mutta kokonaisuutena kookas ja fyysinen Pieninkeroinen on selviytynyt oman pään pelistä vähin moittein. Kiekollinen osaaminen on toistaiseksi riittänyt vain yhteen alivoimaläpiajomaaliin, vaikka maalipaikkoja on ollut runsaasti.

Tommi Sievers (kh), Haukat, 17, 1+2=3, -1, 4 min

A-SM 03-04: KJT, 12, 3+7=10, -4, 6 min

Tommi Sievers on monipuolinen jääkiekkoilija. Hän voi pelata sekä puolustajan että hyökkääjän paikkaa. Joukkueelle nuorukainen on ollut arvokas pelaaja, sillä on pystynyt paikkaamaan hyvin loukkaantumisia. Loukkaantui itse Mestiksen nuorten maajoukkuekoitoksessa, mutta pääsee taas tammikuussa takaisin kentälle.

Iiro Tarkki (mv), Hermes, 3, 86,60 %

A-SM 03-04: Lukko, 34, 90,00 %

Kimmo Vesan tulo Hermeksen maalin suulle koitui Tarkin kohtaloksi. Pelasi syyskaudella vain kolmessa ottelussa vaihtelevalla menestyksellä. Hermes hävisi niistä jokaisen, mutta Sportia vastaan Vaasassa Tarkki oli Hermeksen paras pelaaja. Harjoituspeleissä Tarkki oli erittäin hyvä, joten putoaminen selväksi kakkosvahdiksi on varmasti Kokkolaan peliajaan perään muuttaneelle nuorelle maalivahdille paha pettymys. Tuskin valmis haastamaan Vesaa kevätkaudellakaan, joten minuutit jäävät jatkossakin vähiin.

Sami Tervonen (lh), 20, 2+3=5, +0, 6 min

A-SM 03-04: Jokerit, 30, 3+8=11, -11, 28 min

Lupaava ja sähäkkä hyökkääjä, joka ei päässyt syyskauden aikana näyttämään parasta osaamistaan. Armeija haittasi harjoittelua kesällä, ja syksyllä sairastelu heikensi toissa kaudella Jokereiden A-nuorissa 35 ottelussa 35 tehopistettä taiteilleen nuorukaisen otteita.

Juha Uotila (p), Salamat, 6, 0+3, +2, 10 min

A-SM 03-04: HIFK, 41, 7+13=20, +9, 36 min

HIFK:n A-juniori-ikäinen puolustaja Juha Uotila kävi syyskauden mittaan kahteen otteeseen pelaamassa Kirkkonummella Mestistä, mutta miesten peleistä huolimatta tavoite, pääsy nuorten MM-kisajoukkueeseen, ei toteutunut. Salamoissa Uotila ei ollut erityisen näkyvästi esillä, mikä lienee ihan hyvä asia puolustajalle. Tehotilastolukema +2 vahvistaa oman pään pelin onnistuneen. Jälkimmäisellä visiitillä Uotilan hyökkäysten tukemiset palkittiin myös syöttöpisteillä.

Pienessä roolissa

Hannu Haipus (p), Hokki, 2, 0+0=0, 0, 0 min

A-SM 03-04: Kärpät, 38, 6+11=17, +32, 36 min

20-vuotias Haipus liittyi Hokin rinkiin marraskuun alussa. Kokoonpanoon alkukauden Kärppien A-nuorissa puolustanut Haipus on päässyt vain kahdessa ottelussa ja peliaikaakin on kertynyt vain toisessa niistä, siinäkin muutaman vaihdon verran.

Henri Hokkanen (h), Jukurit, 15, 0+0=0, -1, 2 min

A-Suomi-sarja 03-04: Jukurit, 13, 8+6=14, 12 min

Tälle kaudelle Jukurien edustuksen rinkiin murtautunut Henri Hokkanen on ottanut huiman askeleen viimeisen vuoden aikana. Tälläkin kaudella vielä Jukurien A-junioreiden kantaviin voimiin kuuluva Henri on päässyt osoittamaan tasonsa myös Mestiksessä ja nuoren miehen esityksiä onkin ollut mukava katsella. Henrin vahvuuksia ovat luistelutaito ja kova asenne. Myös Henriltä odotetaan vielä kykyä fyysisempään peliin ja tarkkuutta maalintekotilanteissa. Henri on jäänyt edustusjoukkueessa täytemiehen asemaan, mutta sähäkät esitykset luovat uskoa suurempaankin rooliin joukkueessa tulevaisuudessa.

Janne Häikiö (h), Jokipojat, 2, 0+0=0, 0, 0 min

A-I div 03-04: Jokipojat, 18, 5+11=16, 16 min

A-junioreiden 1. divisioonassa tuhoisaa jälkeä tehnyt isokokoinen hyökkääjä pääsi valmentajanvaihdoksen jälkeen kokeilemaan Mestis-vauhtia ja täytti paikkansa. Heti ensimmäisessä ottelussa luuti minuuttikaupalla alivoimaa Kuopiossa. Noussee kevätkaudella ainakin säännölliseksi hyökkäyspään loukkaantumisten tuuraajaksi. Potentiaalia kyllä enempäänkin.

Tobias Kauppinen (h), TuTo, 25, 0+2=2, +2, 2 min

A-I div 03-04: TuTo 18, 11+7=18, 10 min

"Ja viimeisen pelipaikan ylimääräisenä hyökkääjänä saa *rummut* Tobias Kauppinen." Läpi kauden täytemies, jolla tietyt perustekniikat vielä pahasti vajavaisia. Kauppiselta eivät välttämättä edes onnistu peruspurut ja kiekon ohjaamiset kulmaan. Teki syyskauden viimeisessä ottelussa Mestis-uransa ensimmäiset tehopisteensä, jotka muuttuivat syöttöpisteiksi vajavaisen viimeistelykyvyn takia; avopaikassa kaksi kertaa kiekko molaria päin. Joukkueen onneksi joku muu viimeisteli. TuTon hankkiessa lisämiehiä pelipaikka ensimmäiseksi liipasimella?

Jesse Kiukas (h), Jukurit, 6, 0+0=0, 0, 0 min

A-Suomi-sarja 03-04: 11, 5+14=19, 4 min

Pääosin A-junioreiden mukana kiekkoileva Jesse Kiukas on tälle kaudelle uusi tulokas edustusjoukkueen paidassa. Harjoitusottelussa syntynyt hattutemppu oli osoitus miehen potentiaalista, mutta runkosarjassa peliaika ja sitä myöden näytöt ovat jääneet vähiin. A-junioreiden avainpelaajalla on kuitenkin ilmeisen valoisa tulevaisuus kiekkoilijana ja mahdollisuudet edustusjoukkueen vakiokalustoon jo ensi kaudeksi. Pienikokoinen laitahyökkääjä tarvitsisi kuitenkin lisävoimaa, jotta harppaus toteutuisi. Täytemiehen rooliin Mestiksen runkosarjassa jäänyt Kiukas on päässyt pelaamaan muutaman ottelun.

Antti Kivistö (lh), Haukat, 12, 1+0, -4, 0 min

A-SM 03-04: KJT, 15, 9+2=11, -5, 18 min

Antti Kivistö pelasi alkukauden Haukkojen farmijoukkueessa Porvoon Huntersissa ja Suomi-sarjassa Hyvinkään Ahmoissa. On kuitenkin päässyt pelaamaan 12 ottelua ykkösmiehistössä. Kivistö menee kentällä kovaa vauhtia päästä päähän, mutta ajatus maalintekijäksi luonnehdittavalla nuorukaisella ei ole vielä oikein mukana. Ajan myötä nousee varmasti Mestiksessä vakiomiehistöön, mikäli vaan löytää tarpeeksi harjoitteluintoa.

Olli-Pekka Kopiloff (h), Hermes, 24, 0+0=0, -4, 6 min

A-SM 03-04: HPK, 39, 19+15=34, -6, 56 min

HPK:n A-nuorista Kokkolaan opiskelemaan muuttanut Kopiloff on saanut Hermeksen tulokashyökkääjistä eniten vastuuta, mutta pistetili on vielä avaamatta. Ei kuitenkaan missään nimessä kuulu joukkueen runkopelaajiin, vaan pelaa lähinnä jämäminuutteja nelosketjussa. Juniorivuosinaan keskushyökkääjänä pelannut Kopiloff on Hermeksessä useimmiten joutunut tyytymään laiturin rooliin. Miehen potentiaalista on vähäisen peliajan takia liian aikaista vetää vielä lopullisia johtopäätöksiä.

Eemeli Koskelainen (h), KooKoo, 14, 0+0=0, -1, 4 min

A-I div 03-04: KooKoo 6, 0+0=0, 8 min

Viime kaudella KooKoo-fanit ennakkoluulottomilla otteillaan ihastuttanut Koskelaisen syksy on ollut jokseenkin rikkonainen. Nilkkavaiva piti hyökkääjän sivussa runkosarjan alussa ja Aapo Lampinen nousi ohi ja kokoonpanoon. Koskelainen on ollut suurimmassa osassa Mestis-peleistään 13. hyökkääjä. Hän on tuonut kentälle tullessaan intoa ja vauhtia peliin, mutta tehoja on syntynyt vain junioreissa. Tulevaisuuden mielenkiintoisimpia nimiä Kouvolassa.

Ismo Käsmä (h), Hokki, 4, 0+0=0, 0, 0 min

A-SM 03-04: Kärpät, 37, 6+6=12, +4, 29 min

Alkukaudella vähälle peliajalle Hokissa jäänyt Käsmä suuntasi lokakuun alussa kuukauden ajaksi viime kauden seuraansa Kärppiin, mutta on viihtynyt oululaisjoukkueen A-nuorissa näihin päiviin asti. Ainoa Hokissa tällä kaudella pelannut hyökkääjä, joka ei ole avannut pistetiliään.

Tuomas Lohtander (mv), Hokki, 2, 88,24 %

A-SM 03-04: HPK, 31, 90,63 %

Hämeenlinnasta syksyllä Kajaaniin siirtynyt Lohtander on joutunut tyytymään Hokin maalilla jämäminuutteihin Tappara-apujen viedessä peliaikaa. Yhden täyden ottelun torjunut 21-vuotias maalivahti on availlut syyskauden vaihtoaition luukkua, mutta on käskyn käydessä valmis tolppienkin väliin.

Olli Nissinen, Jokipojat, 1, 0+0=0, -1, 0 min

A-SM 03-04: SaiPa, 41, 9+11=20, -6, 26 min

Viime kaudella SaiPan A-nuorissa kelvolliset tehot iskenyt Nissinen palasi täksi kaudeksi takaisin Joensuuhun. Hyökkääjä ei edes saanut sopimusta edustusjoukkueeseen vaan on pelannut A:n 1. divisioonaa tehden hieman yli pisteen ottelua kohden. Potentiaalia Nissisellä kyllä on, joten on hyvinkin mahdollista, että kevätkaudella pelattujen Mestis-otteluiden lukumäärä kasvaa syksyn yhdestä.

Tomi Pakarinen (p), Jokipojat, 13, 0+0=0, -2, 14 min

A-SM 03-04: Pelicans, 22, 0+1=1, -5, 52 min

Viime keväänä muutaman liigaottelunkin Pelicansissa kokeillut Pakarinen on jäänyt syyskaudella varsin pieneen rooliin. Parhaimmillaan hän on puolustanut kakkosketjun takana, mutta seuraavassa ottelussa on paikka saattanut jälleen löytyä jopa pelaavan kokoonpanon ulkopuolelta. Pakarista pidetään kuitenkin lahjakkaana pelaajana, mistä kielii sekin, että hänen kanssaan on jo tehty sopimus ensi kaudesta. Varusmiespalvelus häiritsi selvästi Pakarisen syksyä, ja kevätkaudella vastuuta onkin odotettavissa enemmän.

Ville Partanen, Jokipojat, 13, 0+0=0, -1, 8 min

A-SM 03-04: SaiPa, 41, 9+16=25, -11, 34 min

Partanen oli vime kaudella SaiPan paras pistemies A-nuorten SM-liigassa. Paluu kotikaupunkiin ei kuitenkaan ole vielä sujunut ehkä aivan toivotulla tavalla, ja armeijakin on häirinnyt kiekkoiluun keskittymistä. Partanen pelasi syyskaudella puolet otteluista, roolina lähinnä nelosketjun johtaja. Reilut kymmenen ottelua kertyi tilille myös A-nuorten ykkösessä, siellä tehopisteitä sentään 10.

Matti Pesonen (lh), Hermes, 8, 1+0=1, 0, 0 min

A-SM 03-04: Lukko, 22, 0+2=2, -5, 14 min

Vasta tryoutin kautta joukkueen kanssa sopimuksen saanut Pesonen kuului alkukaudella Hermeksen nelosketjuun, mutta peliaika jäi vähäiseksi. Ei mikään taitohyökkääjä, eväät tuskin riittävät tulevaisuudessakaan suureen rooliin Mestiksessä. Pesosen näyttöpaikkat jäivät kuitenkin vähiin, joten tarkkaa kuvaa miehen taidoista ei ole muodostunut. Teki Mestis-uransa avausmaalin KalPaa vastaan Kuopiossa. Lainattiin joulukuussa Suomi-sarjan Jeppikseen, jossa on kerännyt 7 pelissä tehot 2+0.

Mikko Sipola (lh), Kiekko-Vantaa, 10, 0+0=0, -1, 4 min

A-I div 03-04: KooKoo 11, 9+4=13, 6 min

Kouvolasta täksi kaudeksi pääkaupunkiseudulle siirtynyt kookas laitahyökkääjä on pelannut pääosin A-nuorissa. Mestiksessä peliaikaa on tullut vain hetkittäin vantaalaisten kapeasta hyökkäysmateriaalista huolimatta.

Pekka Sorsa (mv), Jokipojat, 1 puettu ottelu, 0 pelattua

A-SM 03-04: JYP, 1 (5 min 11 sek, torjunnat 2/2), 100,00 %

Poikien maajoukkuepeleissäkin torjunut Sorsa palasi JYP:stä kasvattajaseuraansa. Vielä harjoitusottelukaudella hän taisteli peliajasta, mutta putosi kolmosvahdiksi Jokipoikien hankittua hieman ennen sarjan alkua Tomi Räisäsen Marko Mäkkelin aisapariksi. Sorsa onkin harmikseen joutunut tyytymään A-nuorten 1. divisioonan otteluihin - Mestiksessä edes vaihtoaition luukkua avaamaan hän on päässyt vain kerran.

Janne Tuominen (h), Hermes, 19, 1+1=2, -1, 0 min

A-SM 03-04: TPS, 36, 11+14=25, +9, 18 min

Kuten Hermeksen muut tulokashyökkäjät Kopiloff ja Pesonen, myös Tuominen on jämähtänyt statistin osaan. Aiempien saavutusten perusteella (mm. useita poikamaaotteluja) eväitä luulisi olevan isompaankin rooliin. Vielä tällä kaudella Tuominen ei ole kuitenkaan valmis ottaman paikan Hermeksen hyökkäävimmistä ketjuista. Siihen vaaditaan kovemmat näytöt kuin tehot 1+1 19 pelissä.

Marko Vehmas (h), FPS, 18, 0+0=0, -4, 18 min

A-I div 03-04: FoPS 17, 5+9=14, 59 min

Vehmas on pelannut ensimmäisen puoliskon varsin kelvollisesti, vaikkei tulosta pisteiden valossa ole tullutkaan. Pienestä koostaan huolimatta Vehmaksella on papua vääntöihin huomattavasti enemmän kuin FPS:n muilla parikymppisillä ja on myös saanut vastuuta Timo Tuomen tultua ruoriin. Vehmas paikkasi Martin Lamichia tämän loukkaannuttua. Toisella puoliskolla Vehmakselta odotetaan samanlaista iskujen vastaanottamista urputtamatta kuten syyskaudellakin, eikä pari pistettäkään siinä sivussa olisi pahitteeksi.

Joni Öhberg (p), Haukat, 22, 1+0=1, -4, 8 min

A-I div 03-04: Kiekko-Vantaa 13, 3+5=8, 10 min

Joni Öhberg tuli Haukkoihin Kiekko-Vantaan junioreista. Öhberg haki paikkaa try out-leirin kautta ja onnistui vakuuttamaan valmentaja Jan Lehden kyvyistään. Alkukaudesta nuorukainen osoitti hyviä otteita, mutta syksyn edestessä on virheitä alkanut tulla omassa päässä. Öhberg on vajonnut loukkaantumisten myötä joukkueen seitsemänneksi puolustajaksi, mutta potentiaalia Mestis-jyräksi miehellä on.

» Lähetä palautetta toimitukselle