Mielipide

Mestaruuden voittaminen vaatii riskejä - jopa Eeli Tolvasen kauppaaminen on vaihtoehto

NHL / Kolumni
Viime kaudella Stanley Cup -finaaleihin selvinnyt Nashville Predators on tälläkin kaudella yksi varteenotettavia mestarikandidaatteja. Pudotuspelejä ajatellen joukkue hakee vahvistusta, mutta sellaiseen tarvitaan myös uhrauksia. Yksi sellaisista olisi Eeli Tolvasesta luopuminen vaihtokaupassa.

Nashville Predators on menossa selvällä erolla pudotuspeleihin. Viime kaudella joukkue selvisi finaaliin huomattavasti heikommista lähtökohdista, mutta nyt runkosarjakin on sujunut mainiosti.

Siirtotakarajaan on aikaa viikko, ja suurimmat mestarikandidaatit yrittävät hankkia sitä ratkaisevaa palaa, jonka he kokevat joukkueesta vielä puuttuvan. Yleensä näitä on tarjolla sellaisista joukkueista, joita ei tulla pudotuspeleissä näkemään.

Vaikka Predators ei liiku aivan palkkakaton tuntumassa, Stanley Cup -ikkuna ei ole joukkueelle tällä erää kovinkaan pitkä. Pekka Rinteen osalla huippuvuodet käyvät vääjäämättä vähiin, ja vaikka Juuse Saros on pelannut hyvin kakkosmaalivahtina, sopeutuvuudesta ykkösrooliin saadaan viitteitä vasta sitten, kun hän todella on sillä paikalla.

Ei ole mitenkään ennenkuulumatonta, että nuoria huippulupauksia kaupataan.

Kun vahvistusta hankitaan nimenomaan pudotuspelejä varten, nykyjoukkueen tärkeistä palasista ei voi luopua, joten katseet on käännettävä tulevaisuuden nimiin. Yksi näistä kulmakivistä on Predatorsin organisaatiossa Eeli Tolvanen.

Ei ole mitenkään ennenkuulumatonta, että nuoria huippulupauksia kaupataan. Predators oli hyötyvänä osapuolena viisi vuotta sitten, kun Martin Erat vaihdettiin Filip Forsbergiin. Toki myös molempien osapuolten kannalta hyviä kauppoja on nähty, kuten Joe Nieuwendykin vaihto Jarome Iginlaan vuonna 1995. Suomalaisista ykköskierroksen varauksista Tuukka Rask ja Kasperi Kapanen ovat tulleet kaupatuksi ennen ensimmäistäkään NHL-ottelua.

On toki selvää, että helpolla Tolvanen ei Predatorsista irtoa. Pelaajaan, jonka sopimus päättyy tähän kauteen, ei tuon tason lupausta uhrata. Varsinkin, kun jo tässä vaiheessa näyttää siltä, että Tolvasen nappaaminen varaustilaisuuden 30. vuorolla oli Predatorsilta ryöstö. Eihän Predators ole sulkenut pois edes sitä mahdollisuutta, että KHL-kauden päätyttyä Tolvanen olisi mukana ratkaisevissa peleissä. Se, millä tasolla Tolvanen pystyisi pelaamaan pudotuspelejä tänä keväänä, on kuitenkin suuri kysymysmerkki, sillä kausi on ollut hänen kohdallaan jo pitkä, sekä myös ailahteleva.

Tolvanen toisi parhaimmillaan maalinteko-osaamista, mikä on ollut usein Predatorsin akilleen kantapää. Pelaajan arvon tietävät kuitenkin myös muut joukkueet, ja siksi monet joukkueet voivat nähdä mahdollisuuden saada organisaatioon yhden huippulupauksen lisää, kun kaupan olevan pelaajan hintaa kysytään.

Predatorsilla on tarjolla myös toissa kesän ykkösvaraus, puolustaja Dante Fabbro, sekä tulevan kesän ykkösvarausvuoro, mutta on samalla selvää, että kaupan toiselle osapuolelle Tolvanen vaikuttaisi kiinnostavammalta värväykseltä kuin Fabbro tai vielä varaamaton pelaaja, joka päätyisi listoille todennäköisimmin ensimmäisen kierroksen viimeisen kymmenen pelaajan joukossa.

Tolvasesta luopuminen olisi suuri riski Predatorsille, sillä hänen potentiaalinsa tiedetään. Kuitenkin jos Nashvillessa juhlittaisiin Stanley Cupia kesällä, yhden tulevaisuuden pelaajan menettäminen voi tuntua pieneltä menetykseltä sen rinnalla.

» Lähetä palautetta toimitukselle

Lue myös