Mielipide

Mestareita katsomossa, ei kentällä

KHL / Kolumni
Jokerit kunnioitti perjantai-illan ottelussa Dinamo Riikaa vastaan vanhoja Suomen mestareitaan, mutta jäältä olivat mestarien elkeet kaukana, jälleen. Jukka Jalonen sysäsi vastuuta avainpelaajilleen.

Helsingin Jokereiden päävalmentaja Jukka Jalonen voi katsoa peiliin. Syyt heikkoihin tuloksiin, maalinteko-ongelmiin ja avainpelaajien löysäilyyn löytyvät viisikkopelistä, jota Jokereiden valmennus ei ole pystynyt kehittämään kauden aikana.

Heikko yhteispeli ei tuota itseluottamusta, ja silloin tuloskin jää piippuun. 

Jokerit kunnioitti arvokkaasti edellisten vuosikymmenien Suomen mestareitaan perjantaina, mutta kaukalossa näytös oli helsinkiläisittäin onneton. KHL:n läntisen konferenssin jumbojoukkue, seitsemän ottelun tappioputkessa taapertanut Dinamo Riika oli parempi.

Tarina on kovin tuttu Jalosen Jokerit-ajoilta. Altavastaaja-asemassa pelannut vastustaja oli nälkäisempi ja halukkaampi voittaa kuin löysä ja flegmaattinen helsinkiläisjoukkue. Yhteispelaaminen loisti poissaolollaan. Jokerit oli lauma yksilöitä vailla päämäärää.

Kun pelaajat eivät pelaa joukkueelle, syy on valmennuksessa.

Viime kausi oli Helsingissä muutamia poikkeuksia lukuunottamatta samaa kauraa. Tämän kauden alussa Jokereilla oli hetkellinen adrenaliinipiikki, mutta sen jälkeen joukkue on vajonnut yhtä syvälle kuin viime kaudellakin.

Kärkijoukkueita vastaan Jokereiden suorittaminen on ollut keskimäärin laadukasta, mutta helsinkiläisjoukkue on ollut jopa pulassa otteluissa, joissa sen on pitänyt viedä peliä. Helppoa ei Jokereilla tule olemaan pudotuspelien ensimmäisellä kierroksella, kun vastustaja laittaa puolustussumpun.

Pientä toivon kipinää synkkään viime aikojen taivallukseensa Jokerit sai tiistaina vierasottelussa Salavat Julajev Ufaa vastaan, kun voitto irtosi voittolaukauskisan jälkeen. Pelaaminen oli aika ajoin jo mallikasta, mutta se ei säilynyt yhtä ottelua pidempää.

Perjantain kamppailua kuvastaa hyvin ottelun loppu. Jokerit sai ensin ylivoiman viidellä kolmea vastaan. Tulos oli onneton, mikä kertoo surkeasta itseluottamuksesta.

Hetki myöhemmin Dinamo pääsi kahden miehen ylivoimalle. Sitä pyöri puoli minuuttia, kunnes verkko soi ottelun voittomaalin merkeissä.

Jalonen vieritti vastuun pelaajien niskoille. Ottelun jälkeen häneltä kuultiin turhautuneita kommentteja, kuinka hän ei ollut tyytyväinen avainpelaajiensa suorittamiseen. Eikä tämä ollut ensimmäinen kerta, kun näin tapahtuu. 

Sen sijaan Jalonen ei maininnut sanallakaan siitä, että joukkueen yhteispeli sakkaa. Kun pelaajat eivät pelaa joukkueelle, syy on valmennuksessa.

Valmentajan tehtävä on saada joukkue pelaamaan hyvin illasta toiseen. Jos pelaajat suorittavat huonosti, vastuun voi armotta vierittää valmennuksen niskaan. 

Joukkue on valmentajan vastuulla.

Se, että Jalonen ei ollut tyytyväinen Jokereiden kärkipelaajien suorituksiin, kielii jostain. Yleensä se kertoo siitä, että kollektiivi ei toimi.

» Lähetä palautetta toimitukselle