TPS - JUK
KAL - HPK
KOO - SPO
KÄR - ÄSS
LUK - ILV
TAP - JYP
FLA - TOR 2.00
CBJ - MTL 2.00
WSH - NYI 2.30
CAR - OTT 2.30
CGY - DET 4.00
ARI - PIT 4.00
VAN - BUF 5.00
NJD - ANA 20.00
COL - LAK 22.00
Mielipide

Menestyselementit taas kasassa Joensuussa

MESTIS / Kolumni
Viime kauden yllätysmenestyjällä Jokipojilla on edessään mielenkiintoiset ajat: kaikki elementit viime kauden saavutusten toistamiseen ovat kasassa, mutta toisaalta paineet menestymisestä ovat kovat. Lähtökohdat ovat otolliset, sillä hopeajoukkueen runko säilyi pääosin entisellään.

Yleensä menestysjoukkueet hajoavat kauden jälkeen, mutta Jokipojissa vaihtuvuutta ei ole ainakaan tavanomaista enempää. Joensuulaisten kokenut runko jatkaa nimittäin ärjypaidassa suurin piirtein vanhaan malliin, ja sen mausteeksi on susirajalle etsiytynyt nuoria ja eteenpäin tähtääviä lupauksia.

Jatkuvuutta edustaa myös valmennusjohto, sillä Jokipojat loistoonsa nopeasti nostanut Jarno Pikkarainen jatkaa päävastuussa. Kakkosluotsi vaihtui, kun Arttu Käyhkö jättäytyi pois ja tilalle astui Jukureiden kakkosluotsin pestiltä Joensuuhun palaava Timo Turunen.

Pieniä muutoksia

Monivuotisista runkomiehistä sivuun siirtyivät Juuso Akkanen ja Toni Mustonen. Puolustuksen jykevä luottomies Akkanen onnistui toteuttamaan pitkäaikaisen liigaunelmansa ja sai sopimuksen Ilvekseen. Mestis-kenttiä vuosikymmenen kolunnut Mustonen puolestaan jätti kaukalot ainakin toistaiseksi muiden haltuun ja keskittyy välillä siviilipuolen asioihin.

Vuosikausia punanutussa pelanneista mm. Tapio Ahtonen, Sami Puruskainen, Jani Keränen, Sami Mutanen, Janne Häikiö, Jarkko Immonen ja Kimmo Nevalainen sen sijaan jatkavat joukkueessa kuten aina ennenkin.

Konkareista Keränen valittiin kauden alla joensuulaisjoukkueen uudeksi kapteeniksi. Varakapteenin arvonimen kuittasivat Immonen, Nevalainen sekä uusista pelaajista Tobias Salmelainen.

Ikijokipoikien sekaan intoa ja uusia tuulia tuovat vastuuta hakemaan siirtyneet tulevaisuuden toivot. Harjoituspeleissä taitojaan on väläytellyt erityisesti Bluesista koko kaudeksi lainattu Roope Ranta, joka käsistään lukeutuu taatusti koko sarjan taitavimpiin. Myös Antti Kerälään ja Tobias Salmelaiseen kohdistuu kovia odotuksia pistetehtailijoina.

Uusien pelaajien etsimisessä Jokipojat on pyrkinyt panostamaan urallaan eteenpäin pyrkiviin nuoriin. Kokemusta edustavat pitkäaikaiset runkopelaajat, kun taas tulokkaat lukeutuvat valtaosin nuorempaan kaartiin. Jos suunnitelmat toteutuvat, joensuulaisjoukkue pursuaakin näyttämisenhalua.

Johtohahmon paikka auki

Puolustuksessa avainhahmon paikka jäi auki, kun menneenä talvena sekä hyvässä että pahassa kunnostautunut Luke Sellars vaihtoi Akkasen tavoin maisemaa. Suurimmat odotukset kaksikon paikkaamisesta kohdistuvat hiljattain Joensuuhun saapuneeseen Mike Clarkeen sekä viime kaudella muutaman ottelun ajan Jokipojissa pistäytyneeseen Tomi Tuomaiseen.

Jokipoikien valmistautumista alkavaan kauteen ovat sotkeneet puolustajien loukkaantumishuolet. KalPasta siirtyneen Tuomaisen lisäksi ainakin Jarkko Immonen joutuu huilaamaan avauskierrokset. Myös Jussi Savolainen ja Kimmo Nevalainen ovat kärsineet pikkuvaivoista kauden alla, mutta lienevät sotisovassa heti sarjan käynnistyessä.

Hätä ei ole kuitenkaan tämän näköinen – siitä pitää omalta osaltaan huolen hätäavuksi palkattu Olli Korkeavuori. Kokenut liigajyrä huolehtii näillä näkymin lokakuun loppuun asti siitä, että vastustajilla on ahdasta joensuulaismaalilla. Sen sijaan try-outilla käyneet Jimi Santala ja Jere Ölander eivät sopimusta saaneet.

Maalilla vankkaa osaamista

Mikäli viisikkopeli ja puolustus ovat yhtä vahvoja kuin viime kaudella, maalivahtiosastoonkaan joukkue ei kaadu. Jatkosopimukseen jo aikaisemmin nimensä rustannut Antti Ore päättikin kesällä lähteä Norjaan, mutta Jokipojat onnistui värväämään tilalle vähintään yhtä kovan luokan veräjänvartijan.

Suomen lisäksi Ruotsin, Venäjän ja Itävallan pääsarjoissa urallaan torjunut Mikko Rämö kuuluu lähtökohtaisesta sarjan parhaisiin maalivahteihin. Suunnilleen kaiken kokenutta Rämöä ei Mestiksessä taatusti mikään hetkauta, joten kiekot tarttuvat rukkaseen jännimmässäkin paikassa.

Taustatukea konkarille antaa nuori kakkosvahti Juuso Oinonen, joka vaikuttaa kehittyneen kesän aikana huomattavasti. Peliaikaa Rämön takana ei liene luvassa paljoa, mutta harjoituspelien perusteella joensuulaiskasvatti on paljon aikaisempaa valmiimpi hyppäämään tositoimiin.

Kaikki palaset ovat siis periaatteessa koossa. Clarken sopimuksen myötä puolustuksenkin laadun pitäisi riittää kamppailemaan viime kauden tapaan sarjan kärkisijoista. Vaikka joukkue täydentyi vielä kauden kynnyksellä, valtaosa ryhmästä on uurastanut koko kesän Jarno Pikkaraisen koulussa.

Fyysisestä kunnosta homma ei siis ainakaan jää kiinni. Henkisesti Pikkaraisen autoritäärisessä opissa ei ole aina helppoa, mutta jos homma toimii viime kauden malliin, sitoutumisen taso pysyy takuulla korkeana. Tilanne voi olla toinen, jos kaikki ei alakaan sujua odotusten mukaisesti.

Arvio:

Periaatteessa mikään ei estä viime kauden mitalisijan uusimista. Materiaaliltaan joukkue on ainakin yhtä kova kuin keväällä, Pikkarainen jatkaa päävalmentajana ja jatkuvuus takaa sen, että pelitapa on entistäkin paremmin iskostunut selkäytimiin. Mikään ei ole kuitenkaan itsestään selvää, sillä menestyksen uusiminen vaatii tunnetusti vielä armottomampaa työntekoa. Tosin siihenkin Jokipojat lienee valmis.

Mestiksen kausiennakko 2009-2010

» Lähetä palautetta toimitukselle