Mielipide

Melkoista pudotuspeliä luvassa Tapparan pelaajistossa

LIIGA / Kolumni
Tapparan uusin siirto hankkia Teemu Kuusisto testattavaksi tuntui äkkiseltään oudolta, kun tälläkin hetkellä joukkueella on vaikeuksia saada kaikkia erinomaisesti esiintyneitä junioreita mahtumaan hyökkäykseensä. Tarvitseeko Tapparan hyökkäys enää lisää leveyttä? Toisaalta tilanteet muuttuvat nopeasti - pari viikkoa sitten fanit huusivat vahvistusten perään, nyt maaleja on isketty nykymiehistölläkin huikeaan tahtiin. Totta on tietysti sekin, että kokeilemalla miestä harjoituksissa ei mitään häviä.

Juuri ennen uutista Teemu Kuusiston kokeilemisesta hyökkäyksessä allekirjoittanut pohdiskeli Petri Kontiolan haastattelun yhteydessä sitä, että Tapparalla olisi heittää kentälle liigakelpoinen vitoskenttäkin. Nyt sitten kokeillaan miestä, joka viime kaudella sai 16 liigaottelussa aikaan yhden syöttöpisteen. Herää kysymys, mitä ideaa tässä oikeastaan on. Onhan Kuusisto tietysti tälläkin kaudella mättänyt Mestiksessä maaleja huikeaan tahtiin, mutta ennenkin on nähty ettei tämä ollenkaan takaa onnistumista liigassa.

Toki aina välillä Mestiksestä nousee suoranaisia tähtiä liigaan, ja voi olla, että Kuusisto on tämän askeleen valmis ottamaan. Tuntuu kuitenkin epätodennäköiseltä, että mies voisi kesken kauden murtautua Tapparassa hyökkäävien kenttien ratkaisurooliin. Kun kolmos- ja neloskenttiin löytyy omia hienoja otteita esittäneitä junioreita, tuntuisi siltä että jos hankintoja tehdään, tulisi hakea nimenomaan terävintä kärkeä - ei lisää leveyttä.

Pitkän tähtäimen suunnittelu positiivista

Kysymykseen "mitä ideaa tässä on" on kylläkin jo vastaus valmiina. Kuten Mikko Leinonen asiaa koskevassa uutisessa toteaa, on kyse etupäässä pidemmän aikavälin suunnitelmista. Ilmeisesti Kuusiston täytyisi vakuuttaa Tapparan valmennusjohto aika totaalisesti, että neuvotteluja tämän kauden osalta alettaisiin käydä. Nythän miehen kanssa ei ole vielä tehty edes koesopimusta, eikä Tapparalla varmastikaan ole mitään hävittävää siinä, että mies tulee harjoituksiin näyttämään taitojaan.

Paljon positiivistakin asiassa on mahdollista nähdä. Sen jälkeen kun Mestiksestä on noussut muutamia todellisia tähtiä - Pärssisiä ja kumppaneita - liigaan, on selvää että liigaseurojen kannattaa seurata hyvin tarkkaan mitä sarjatasoa alempana tapahtuu. Nyt toteutettu liike on merkki siitä, että Tapparan paljon parjattu skouttaustoiminta on ainakin olemassa, ja pitkän tähtäimen työtä pyritään tekemään - ainakin Suomen rajojen sisäpuolella.

Entäpä sitten ne kovat maalitykit?

Tappara on Leinosen sanojen mukaan myös hakemassa kovia vahvistuksia hyökkäyspäähän. Kun joukkue seilaa neljän ottelun voittoputkessa, ja on tehnyt noissa otteluissa 21 maalia, on helppo yhtyä siihen ajatukseen, että ainakaan tällä hetkellä maalitykin hankinnan kanssa ei kannata hätiköidä. Onpa viime aikoina tullut monelle kannattajalle mieleen sekin, että tarvitaanko niitä vahvistuksia oikeastaan lainkaan.

Niin nopeasti muuttuvat tilanteet. Pari viikkoa aiemmin suurin osa kannattajista huusi jatkuvasti niiden kovien maalintekijöiden perään. Joukkuetta vaivannut tehottomuus oli todella tuskastuttavaa katsottavaa. Sitten alkoivat palaset loksahdella kohdalleen, ja nykymiehistö mättää maaleja oikein urakalla.

Tästä huolimatta on helppo ymmärtää, että Tappara hakee vielä ainakin yhtä kovaa maalintekijää. Tähän johtopäätökseen päätymiseen ei tarvita kuin mestarijoukkueen lähtijöiden ja tulijoiden listan tarkastelu - kyllä siellä edelleen snaipperin mentävä aukko on, jos halutaan kuluvalla kaudella tosissaan taistella kärkisijoista ja puolustaa mestaruutta. Sitä paitsi, tuskinpa tarvitaan kuin pari tappiota, niin fanitkin alkavat taas vaatia Leinoselta tekoja.

Pudotuspeli paikoista pelaajistossa hurjaa

Jos joukkueeseen nyt 1-2 uutta hyökkääjää värvätään, menee pudotuspeli pelaajistossa joka tapauksessa todella kovaksi. Kuten sanottua, jo tällä hetkellä pari hyvin esiintynyttä junnua per ottelu saa purra tuppea tai seurata ottelua katsomosta. On aivan selvää, että jos vahvistuksia hankitaan, niin tilaisuudet näille tulevaisuuden tähdille vähenevät entisestään. Tämä on tietysti nykyaikaa - on pakko tasapainoilla menestystavoitteiden ja juniorien kehittämisen välillä. Todennäköistä lienee, että jos ja kun hankintoja tehdään, lähtee joku kolmos-neloskentän miehistä hakemaan kokemusta Mestiksestä. Liigajoukkueessa esiintyneistä Petri Kontiola ja Teemu Nurmi mahtuvat vielä pelaamaan A-junioreissakin, ja todennäköisesti ainakin toisen kohtalona sinne joutuminen on. Toivoa sopii, että väheneviäkin pelitilaisuuksia kuitenkin pyritään jakamaan näiden tulevaisuuden toivojen kesken. Se kun on sitä kuuluisaa rahan pankkiin laittamista.

Oma lukunsa on puolustus, jossa hyvän alun jälkeen tulevaisuuden lupaus Ville Mäntymaa on joutunut palaamaan A-junioreihin, kun joukkueeseen hankittiin Dale Clarke, Lauri Kinos ja Pasi Petriläinen. Kahden viimemainitun sopimukset päättyvät vuoden lopussa, joten saa nähdä millaisia ratkaisuja seurajohto tekee. Vaikka allekirjoittanut on pariin otteeseen hieman kritisoinut Kinoksen otteita, täytyy tässä todeta että mies on selvästi parantanut pelien kestäessä. Tehotilaston lukema +7 on sangen vakuuttava, ja mies vaikuttaisikin aivan kelpo vahvistukselta - ainakin Mestiksessä lainassa olevan sopimuspelaaja Mikko Pukan otteisiin verrattuna. Mainittujen lisäksi toinen lupaava juniori Atte Pentikäinen kuntoutuu loukkaantumisesta. Myös puolustuksessa toivoisi tulevaisuuden kannalta todella, että jossakin kohtaa voitaisiin Mäntymaalle ja Pentikäiselle antaa peliaikaa ja sitä tärkeää liigakokemusta.

Vaikka tilanne on kimurantti, on se toisaalta myös seuran kannalta herkullinen. Ainakin on reserviä josta ammentaa, jos loukkaantumisia sattuu. Huononkin tuurin sattuessa hyviä paikkaajia löytyy omista riveistä. Istuuko Teemu Kuusisto tähän kuvioon jotenkin kuluvalla kaudella, nähdään varmasti piakkoin.

» Lähetä palautetta toimitukselle

Lue myös