Mielipide

McDavid ja Talbot eivät kaksistaan riitä pitkään kevääseen

NHL / Kolumni
Edmonton Oilersin kausi ei ole alkanut kannattajien mielestä odotetusti. Ottelujen tuloksien takaa löytyy huolestuttavia merkkejä. Tällä hetkellä joukkueen menestys on kahden kortin varassa. Ja siihen on tultava pikainen muutos.

Pari viikkoa sitten Rogers Place -hallin kotiyleisö juhli heti voittoa kauden avausottelussa. Legendaarisessa Battle of Alberta -ottelussa Calgary Flamesia vastaan Edmonton Oilersin voiton ratkaisivat hattutempun tehnyt Oilers-kapteeni Connor McDavid ja nollapelin pelannut ykkösmaalivahti Cam Talbot.

Ainakin joukkueen omien kannattajien silmissä läntisen konferenssin ennakkosuosikin viitta vain selkeni, ja odotukset pitkästä keväästä alkoivat konkretisoitua. Tavoite ei ole uusia enää paikka pudotuspeleissä, vaan mennä siellä pitkälle.

talbotin tai mcdavidin epäonnistuessa oilersilla ei ole minkäänlaisia mahdollisuuksia voittoon.

Nyt kun Oilers on pelannut seitsemän ottelua, niin avausvoiton jälkeen voittoja on tullut vain yksi. Joukkue on laukonut ottelua kohden eniten kohti maalia koko NHL:ssä, mutta saman aikaisesti viimeistellyt toiseksi vähiten maaleja. Omissakaan ei ole liikaa soinut, mutta siitä huolimatta maaliero on tällä hetkellä -8, yksi sarjan heikoimmista.

Hyökkäysvoittoiseen peliin luottava edmontonilaisjoukkue on siis kärsinyt todella pahasti tehottomuudesta.

Kausi on vasta alussa, ja liika vertailu viime vuoteen voi olla turhaa. Etenkin jos tuijotetaan vain tilastoja. Tehottomuuden sekä tappioiden taustalta löytyy kuitenkin hälyttäviä merkkejä, joiden korjaamiseen kesken kauden ei ole aikaa hukattavaksi.

Lähestytään ongelmia tarkastelemalla toistakin voitettua ottelua.

Viime viikolla joukkue otti jatkoaikavoiton Chicago Blackhawksin vieraana. Ensimmäiseen voittoon yhdistävä tekijä olivat useat Talbotin huipputorjunnat sekä McDavidin uskomattomat suoritukset, niin tasoitusmaalin rakentamisessa kuin jatkoajan ratkaisseen ylivoiman hankkimisessa.

Oilersin tähtikaksikko on siis karrikoidusti sanottuna yksin ottanut molemmat voitot. Molempien tai jomman kumman epäonnistuessa joukkueella ei tunnu olevan minkäänlaisia mahdollisuuksia voittoon, edes etukäteen heikompia vastaan.

Tappioissa taas yhdistävä tekijä on ollut se, että vastustaja menee jo aikaisessa vaiheessa johtoon. Maalivahdit päästivät neljässä peräkkäisessä tappiossa kolmesta ensimmäisestä vastustajan maalipaikasta ainakin kaksi sisään. Myös lauantaina Philadelphia Flyersia vastaan Oilers jäi takaa-ajajaksi vain vajaan neljän minuutin pelin jälkeen.

Tilastojen mukaan hyökkäys on joutunut tällä kaudella hakkaamaan päätään johtoasemaa puolustavaa joukkuetta vastaan enemmän kuin muut joukkueet. Toinen selitys tehottomuuteen on luonnollisesti itseluottamuksessa. Kaivatut onnistumiset ruokkisivat itseluottamusta, joka toisi varmasti tehoja taitavaan hyökkäykseen.

Mitä kauemmin hyökkäystehojen löytämisessä kestää, sitä enemmän on takamatkaa kurottavana. Ja kun joukkue saa hyökkäyksestään taas potentiaaliaan irti, niin vielä on korjattavana Talbotin ylikuormitusongelma.

2010-luvulla vain kahdeksan kertaa maalivahti on pelannut runkosarjassa yli 70 ottelua. 30-vuotias kanadalainen pelasi 73 kertaa runkosarjassa sekä 13 peliä pudotuspeleissä. Tahti ei ole näillä näkymin hidastumassa eikä voi olla näkymättä pitkässä runkosarjassa.

Kiekkojen täytyy alkaa mennä maaliin paremmalla prosentilla myös silloin, kun kapteeni on vaihdossa, ja Oilersin on voitettava otteluja myös ilman maalivahdin huippuiltaa. Tai muuten pudotuspelipaikatkin karkaavat koko ajan kauemmaksi.

» Lähetä palautetta toimitukselle

Lue myös