TOR - ARI 2.00
EDM - CAR 4.30
COL - NSH 22.00
LAK - STL 23.00
Mielipide

Max Kolu Turun Palloseurasta

LIIGA / Kolumni
TPS:n parin heikohkon viime kauden johdosta joukkueesta ei ole noussut esille iloisia yllätyksiä joka sormelle. Yritteliäs Max Kolu kuitenkin on kuitenkin noussut siihen asemaan, joka takaa keskustelua miehestä vielä kesälaitumillakin.

Suomen virallinen joulukaupunki, Turku, ei avaudu maailmalle lumenvalkoisena. Synkkä sää kirkastuu kuitenkin hetkeksi, kun Max Kolu astuu estradille pastaravintola Blankoon. Aikaisempi haastatteluyritys meni väärinymmärrysten vuoksi mönkään, mutta miehellä riittää kärsivällisyyttä sopia toinen tapaaminen jo samalle päivälle. Kolulta ei irtoa tuttua "hokijargonia", vaan lukenut mies artikuloi vastauksensa selkeästi ja pitää haastattelua lähinnä keskusteluna.

Max Kolu, mikä sai sinut aikoinaan kiinnostumaan jääkiekosta?

- Isäni oli TPS:ssä lääkärinä, ja sitä kautta kipinä sitten syntyi. Aikansa huippupelaajat Jukka Vilander, Hannu Virta jne. toimivat sitten idoleina. Siitä se lähti liikkeelle.

Lähdit juniori-iän jälkeen Amerikkaan pelaamaan. Taisit myös opiskella siinä sivussa?

- Kyllä, A-junioreiden jälkeen lähdin Yhdysvaltoihin. Piti miettiä, että kiekkoilu ei kestä ikuisuuksia. Sain stipendin sinne, ja he maksoivat sen homman sitä kautta sitten. Kiekkoa sinne lähdettiin pelaamaan, mutta opiskelut oli hyvä suorittaa siinä sivussa. Suoritin business-tutkinnon Clarksonin yliopistossa.

Miksi sitten tulit takaisin Turkuun, etkä jäänyt pelaamaan uudelle mantereelle?

- No ei ehkä olisi taidot ihan NHL:ään asti riittäneet.. Siinä sitten molemminpuolista yhteyttä otettiin, ja päädyin helposti kotikaupunkiin pelaamaan.

Rauhallisesti puhuva mies mainitsee monta kertaa opiskelujen tärkeydestä kiekkoilun ohella. Lähtö Pohjois-Amerikkaan on hänen sanojensa mukaan yksi parhaimmista ratkaisuista, joita on tullut tehtyä. Monelle kiekkoilevalle nuorelle tämä onkin nykypäivänä varteenotettava vaihtoehto.

Miten olet TPS:ssä viihtynyt?

- Tietty viime kaudesta jäi vähän huono maku. Oltaisiin edes kunnon playoffeihin päästy. Nyt ei tällä kaudella sit taas ihan natsannut alusta asti. Ei oikein tiedä mikä siinä oli. Jokaisen pitää katsoa peiliin. Nyt on onneksi vähän petrattu.

Saku, Matti, Teppo, Mikko, Max?

"Max Kolu on kulttipelaaja ja liigatähti. Ettekö te jyväskyläläiset ymmärrä? Minä ainakin otan joukkueeseeni ennemmin Max Kolun kuin Jarkko Immosen", nimimerkki kone82 jatkoaika.com -keskustelupalstalla.

Kolun pelilliset taidot ovat kylmästi sanottuna rajalliset. Miehen pelinäkemys on keskitasoa liigassa ja liike menee välillä tomisykkömäiseen ylikierroksilla käymiseen. Miehen tarpeellisuus Palloseurassa on kuitenkin tosiasia. Harvassa olivat ne pelaajat alkukaudella Palloseurassa, jotka vetivät joka vaihdon sata lasissa ja yrittivät saada muuta joukkuetta mukaan talkoisiin. Tässä on yksi syy, miksi Max Kolu on noussut erityiseen asemaan Turussa.

Oletko tietoinen tästä kulttiasemastasi?

- Heh, kyllähän sitä jätkiltä aina kuulee. Ei se kuitenkaan ole hirveästi näkynyt esimerkiksi fanipaitojen räjähdysmäisessä kasvussa.

Olethan kuitenkin "mies, johon ei päde fyysiset lait".

- Hah, tuosta en ole kyllä kuullut.

Miksi olit joukkueesta lähes ainoa, joka pystyi pitämään edes viime kauden tason pelissään?

- Ei ole noita pelillisiä lahjoja niin hirveästi suotu, niin aina sitten yrittää treenata vähän kovempaa kuin muut. Eikä ne Hannu Virran treenit mitään huonoja olleet. Jokaisella on vain oma tapansa treenauttaa. Nyt (Kai) Suikkasen aikana ollaan treenattu vähän kuin pikaluistelijat, mutta vain jäällä. Se tietenkin auttaa minun tyylisiä pelaajia.

Millainen rooli sinulla on nyt Suikkasen joukkueessa?

- Aika selkeä rooli. Alivoimavastuuta on tullut paljon ja nyt Mikko Elorannan loukkaantumisen vuoksi on tullut pelattua (Joni) Töykkälän ja (Tuomas) Suomisen kanssa. Ei mun tehtävä ole pisteitä tuijottaa. Joukkue tulee etusijalla. Loppukaudesta sitä toivoisi, että pääsisi pelaamaan mahdollisimman paljon ja sitä kautta kehittymään.

Sopimuksesi on katkolla kauden jälkeen?

- Turussa olisi tietenkin mukava jatkaa. Eurooppakin houkuttelisi, mutta siinä tulee varmaan omat taidot sitten vastaan. TPS etsii tällä hetkellä toimitusjohtajaa, ja se taitaa olla priorisoituna Max Kolun jatkamisen edelle. Katsotaan sitä sitten myöhemmin.

Maximum fiction - tarinoita kaukaloväkivallasta

Tällä kaudella on ollut paljon puhetta Bluesin Patrik Lostedtin roolissa omassa joukkueessaan. Jotkut turkulaiset ovatkin toivoneet myös Palloseuraan omaa lostedtiaan, joka puolustaisi joukkuetta loppuun asti kaikissa tilanteissa. Potentiaalisista nimistä nousee yksi esille yli muiden - Max Kolu.

Max, putoaako hanskat?

- Tietenkin puolustan itseäni tai joukkuetta tarpeen tullen. Jos joku tönäisee sut kadulla seinään, niin rupeehan siinäkin nyrkit heilumaan? Ei se kuitenkaan ole itseisarvo.

Mitä mieltä olet kaukaloväkivallasta ylipäätänsä?

- Niin, se on se ikuisuuskysymys. Ainahan niitä on ollut, ja aina niitä tulee olemaan. Spontaanit tappelut kuuluvat mielestäni jääkiekkoon.

Alkukaudella Max Kolu taklasi HIFK:n ykkössentteriksi hankitun Matias Lopin pitkälle sairaslomalle. Helsinkiläisten joukkueessa pelasi tuolloin Kip Brennan, joka oli hankittu estämään turhat tähtipelaajien loukkaantumiset. Vaikka Lopin loukkaantuminen oli vahinko, voisi jollain mennä pasmat sekaisin vaihtoaitiossa, kun tietää vastustajan joukkueessa pelaavan jääkaapin kokoinen nyrkkisankari.

- En mä sitä ajatellut yhtään, Kolu kuittaa tilanteen.

Mikä on mielipiteesi "pelotteiksi" hankituista pelaajista? Onko heillä mitään käyttöarvoa SM-liigassa?

- No esim. tämä Brennan ei täällä enää pelaa. Tai, kyllähän sitä aina välillä miettii, että jos on joku hirveä halonhakkaaja kentällä, niin sitä puutavaraa tulee vähän enemmän, eikä sinne maalille viitsi ajaa niin innokkaasti. Toisaalta jos tietää puolustajien olevan vähän pehmeämpiä, pystyy pelaamaan sitä omaa peliä vähän helpommin.

Kolikon kääntöpuoli ja loppusanat

Kolu ei ole niitä pelaajia, joiden töppäilyistä saa lukea iltapäivälehtien kansista. Mies on omien sanojensa mukaan rauhallinen henkilö, joka tykkää syödä hyvin, kuunnella musiikkia laidasta laitaan ja viettää aikaa tyttöystävänsä kanssa. Joulukin menee rauhallisesti perheen parissa normaalit rituaalit läpikäyden. Pakko miehessä on joku nurja puoli löytyä.

Max Kolu, mikä on elämän tarkoitus?

- Tehdä sitä mitä tykkää. Koittaa pitää hauskaa. Kaikki pyrkii onnellisuuteen tietääkseni. Joku haluaa tehdä toimistotyötä, joku haluaa olla kassalla.. Tietenkään sitä ei voi aina valita, mitä tekee. Mulla se on tällä hetkellä se, että pelaa niin kauan kuin se on hauskaa. Sen jälkeen koittaa tehdä jotain hauskaa, perustaa perhettä ja elää hyvää elämää.

Se on siinä. Max Kolu on lähes legenda.

» Lähetä palautetta toimitukselle