Mielipide

Markus Granlund – ei vain veljen siivellä

LIIGA / Kolumni
Kun se nuorempi Granlundin veljeksistä, Markus Granlund, varattiin Calgaryyn kesän varaustilaisuudessa toisella kierroksella, naureskeltiin Flamesin varanneen pelkästään isoveljen siivellä vetävän lahjattomamman veljeksen riveihinsä. Ne puheet voidaan unohtaa. Markus Granlund on vahvin ehdokas vuoden tulokkaaksi SM-liigassa.

Yhdeksäs päivä maaliskuuta vuonna 2009. Jääkiekkopiireissä kuohuu. HIFK tiedottaa hankkineensa Mikael Granlundin riveihinsä kahden vuoden sopimuksella. Kärppien liigamiehistön mukana kahdessa ottelussa ollut superlupaus siirtyy ison kohun saattelemana punanuttuihin. Oulussa ollaan raivoissaan niin Kärppien seurajohdolle kuin Granlundin agentille Ilkka Larvalle. Kaikessa hiljaisuudessa myös nuorempi veljeksistä Markus Granlund vaihtaa Kärppien juniorijoukkueet HIFK:n vastaaviin. Markuksen ei tarvitse vastata medioiden lukuisiin tivailuihin ja muihin haastattelupyyntöihin, maisemanvaihdos sujuu rauhallisissa merkeissä.

Kaudella 2009–2010 vanhemman veljen Mikaelin pelatessa hienoa debyyttikautta SM-liigan puolella taituroi nuorempi veljeksistä seuran A- ja B-junioreiden puolella. B-junioreiden sarja osoittautuu lopulta jo liian ”helpoksi” sarjaksi, kun kahdeksassa ottelussa tilille kertyy peräti 26 (8+17) tehopistettä. A-junioreiden puolella kausi sujuu myös tehokkaissa merkeissä, kun runkosarjassa 37 ottelussa nuorempi Granlund pamauttaa 42 (17+25) tehopistettä. Pudotuspeleissä HIFK etenee aina finaaleihin asti, jossa Granlundien entinen seura Kärpät nappaa kultamitalit punapetojen nenän edestä. Keskushyökkääjän paikalta 14 ottelussa syntyy 13 (2+11) tehopistettä.

Seuraavalla kaudella pelit jatkuvat A-junioreissa, jossa 40 ottelussa syntyy 52 (20+32) tehopistettä. Tie nuorten MM-kisoihin ei vielä avaudu, mutta alle 18-vuotiaiden MM-turnauksessa ”pikkuveli” kantaa kapteenin nauhaa tehden kuudessa ottelussa 2+8=10 pistettä. Kesän varaustilaisuudessa kaksi ottelua HIFK:n paidassa SM-liigassa kauden aikana pelannutta Markusta povaillaan kolmannen ja viidennen kierroksen kohdille varauksen suhteen.

Niin pitkälle ei kuitenkaan tarvitse odottaa, sillä Calgary Flames nappaa miehen toisen kierroksen keskivaiheilla. Liekkipaidoissa ollaan tyytyväisiä valintaan, sillä kykyjenetsijät ovat nähneet niin laiturin kuin keskushyökkääjän paikalla pelaamaan kykenevässä veljesparin nuoremmassa osapuolessa muutakin kuin pelkän sukunimen.


Markus Granlund on päässyt hyvin mukaan liigajoukkueen vauhtiin.
Tomi Hänninen - http://www.chilipictures.fi

Todisteet epäillijöille

Kaksi A-junioreissa vietettyä kautta riittivät valmistelussa SM-liigaa varten. Bluesista HIFK:n peräsimeen siirtynyt Petri Matikainen otti nuoremman Granlundin vakituisesti mukaan liigarinkiin. Tarkoituksena oli ajaa Markus SM-liigaan mukaan laitahyökkääjän tontilta. Mentorina vierellä toimi kukapas muukaan kuin isoveli Mikael.

Kun liigakauden alussa Granlundien tapaan Oulussa uransa aikana kausia viettänyt Janne Pesonen siirtyi punapetojen riveihin, nähtiin kotimaan ykkösliigassa mielenkiintoinen koostumus. Ketjun keskushyökkääjän vanhemman Granlundin pelatessa tehokasta alkukautta, ketjun laitahyökkääjät hakivat vielä parasta virettään. Eivät pitkään. Pesosella vireen etsiminen kesti kauemmin, mutta tulokaskauden alkuun saanut Markus Granlund alkoi nakuttaa pisteitä tehokkaalla tahdilla.

Marraskuun keskivaiheilla Markuksen nimi noteerattiin viimeistään valtakunnallisesti. Isoveli Mikaelin tehtyä ilmaveivi MM-kisojen välierissä Venäjää vastaan, löi nuorempi veli samanlaisen veivin kansan nähtäväksi Espoossa. Mutta eivät näytöt rajoittuneet pelkästään ilmaveiviin, Markukselta on nähty paljon enemmän.

Nuorempi Granlund on iskenyt tällä hetkellä kovassa nosteessa olevan HIFK:n riveissä jo 12 osumaa. Osumien päälle kun lisätään 15 syöttöpistettä, on tulokkaiden pistepörssin johtopaikka taattu. Markus on tällä hetkellä HIFK:n laadukkaan hyökkäysosaston viidenneksi paras maalintekijä.

Valmis liigapelaaja

Tilastot ovat tilastoja, mutta nuoremmalla Granlundilla kehityskaari on se suurin positiivinen asia. Vielä A-junioreissa pehmeä ja välillä jopa arka pelintekijä on mennyt kovasti eteenpäin kaksinkamppailupelaamisessa. Sillä saralla on vielä kehitettävää, mutta merkittäviä puutteita ei enää ole. Junioriaikoina myös hieman luisteluvauhdissa muille tasoitusta antanut 18-vuotias laitahyökkääjä on saanut lisää liikettä, joka on myös kehittynyt niin tasapainon kuin kiihtyvyyden osalta.

Veljensä tapaan myös Markus on pelaajaprofiililta pelinrakentaja, mutta tällä kaudella maaleja on syntynyt mukavaan tahtiin. Fakta on toki se, että tarjoilu on ollut kunnossa, mutta kiekot ovat painuneet reppuun välillä erittäinkin näyttävällä tavalla. Kauden aikana on noussut esille näyttävä ja tehokas yksityiskohta. Nuorempi veli pystyy taitavasti nostamaan kiekot maalin läheltä ylös, kuten myös suoraan syötöistä paikoissa. Maalikoosteista ollaankin saatu ihailla hienoja ohjauksia ja takuuvarmoja viimeistelyjä joukkuetovereiden syötöistä.

Nuoremman veljen asema SM-liigan puolella on vakiintunut ja taiturimainen hyökkääjä tuokin HIFK:n jo valmiiksi laajaan hyökkäysmateriaaliin lisää vaarallisuutta. Kevään peleissä edessä on kuitenkin seuraava haaste, sillä pelin muuttuessa fyysisemmäksi, on Markuksen pystyttävä sopeutumaan haasteellisempiin olosuhteisiin. Pelkoa floppauksesta ei kuitenkaan ole, sillä jo edelliskeväinä taso on pysynyt vähintäänkin yhtä hyvänä myös pudotuspeleissä.

Ensi kaudella nuoremman Granlundin suhteen tilanne on mielenkiintoinen. Isoveli Mikael siirtyy hyvin todennäköisesti rapakon taakse, jolloin punanuttujen on löydettävä hyökkäykseen uusi vastuunkantaja. Silloin, jos milloin, on Granlundin mahdollisuus nousta lopullisesti veljensä varjoista. Jo nyt puheet pelkkänä veljen siipeilijänä voidaan unohtaa.

» Lähetä palautetta toimitukselle