Mielipide

Mark Giordano - NHL:n paras puolustaja

NHL / Kolumni
Unohtakaa Erik Karlsson, Shea Weber ja P.K. Subban. Tämän hetken paras NHL-puolustaja on Mark Giordano.

Satunnainen NHL:n seuraaja ei ollut tämän kauden alkaessa välttämättä kuullutkaan Mark Giordanosta. Pudotuspelejä viimeiset viisi kautta kaukaa kiertäneessä Calgary Flamesissa koko NHL-uransa pelannut mies on onnistunut pysyttelemään pois otsikoista, vaikka iski viime kaudellakin 64 ottelussa huimat 47 tehopistettä.

Vaikka Giordano ei henkilökohtaisesti ole ottanut erityisen huimaa harppausta eteenpäin kesän aikana, on hän noussut suuren yleisön tietoisuuteen Flamesin edelliskausia paremman menestyksen ja siitä osaksi johtuvan puolustajien pistepörssin kärkipaikan pitkäaikaisen yksinvaltiuden johdosta. Rehellisyyden nimissä täytyy sanoa, että tämä mairittelee Giordanon hyökkäysavuja.

31-vuotias Flames-kippari ei haasta Weberiä tutkaan lauottaessa, ei lähde yhtä räjähtäen tukemaan hyökkäyksiä kuin Karlsson, eikä kuljeta kiekkoa Subbanin lailla. Hänellä on toki oivallinen laukaus ja tarvittavan pehmeät kädet, mutta parhaaksi NHL-puolustajaksi 183-senttistä torontolaista eivät tee hänen hyökkäysavunsa tai tehopisteensä. Tehopisteet ovat Giordanon pelissä pelkkää bonusta.

Giordano on äijä maalin edessä. Hän puolustaa joukkuetovereitaan tarvittaessa, on loistava henkinen johtaja sekä koko joukkueen pelillinen johtaja.Vaikka hän ei usein taklaakaan, hänen taklausvoimansa vetää vertoja kelle tahansa. Hän on saanut T.J. Brodien näyttämään NHL-konkarilta vierellään, hän lukee peliä lähes täydellisesti ja antaa avaussyöttöjä huikealla varmuudella.

Giordano ei lauo kiekkoa silmät kiinni ja sinnepäin, vaan kiekko lähtee siniviivalta lauottaessa huomattavasti keskimääräistä useammin kohti oikeaa osoitetta. Vastustajan kiekkojen osoitteeseen menemistä mies taas on erittäin ahkerasti estämässä. Se näkyy blokkaustilaston lisäksi myös tehotilastossa. Giordano on NHL-urallaan päässyt pelaamaan 4 playoff-peliä, mikä kertoo lyhyen, mutta ytimekkään tarinan joukkueen viime aikojen menestyksestä. Silti Giordanon tehotilasto koko NHL-uralta on 41 pinnan verran plussalla. Se on olosuhteet huomioiden huikea saavutus.

NHL:n parhaan puolustajan palkintoa on jaettu viime vuodet oikeastaan NHL:n parhaalle hyökkäävälle puolustajalle. Tottakai paras puolustaja voi olla myös paras hyökkäävä puolustaja, mutta näiden termien ei pitäisi olla synonyymeja toisilleen. Parhaan puolustajan palkinto pitäisi antaa yksinkertaisesti pelaajalle, joka on paras puolustajan paikkaa pelaava NHL-kiekkoilija kaikki jääkiekon pelaamiseen vaadittavat ominaisuudet huomioiden. Eli tämä pelaaja olisi NHL:n kokonaisvaltaisesti paras puolustaja.

Tämä pelaaja on tällä hetkellä ehdottomasti Giordano.

» Lähetä palautetta toimitukselle

Lue myös