Mielipide

Marjamäki teki sen taas - rohkeutta seurasi lässähdys

MAAJOUKKUE / Kolumni
Jostain kumman syystä Leijonat lähti puolivälierään toistamaan samaa virhettä kuin olympialaisissa puolivälierässä Kanadaa vastaan.

Lauri Marjamäki huipensi viimeisen kautensa Leijonien peräsimessä puolivälierätappioon Sveitsiä vastaan.

Uskomatonta, mutta totta, on se, että Leijonat teki valmennustiiminsä johdolla tismalleen saman virheen kuin olympialaisissa. Ratkaisupelissä Leijonat lähti pelaamaan korostetusti puolustuksen kautta – ei identiteettinsä, eli kiekkokontrollin.

Näin kävi olympialaisissa puolivälierässä Kanadaa vastaan ja niin kävi nyt. Tulokset puhuvat puolestaan.

Leijonat rytmitti hämmästyttävän puutteellisesti kiekolla. Kiekkoa roiskittiin. Siitä luovuttiin ja sen kanssa yritettiin väkisin pystyyn. Juonikas syöttöpeli, joka loisti alkulohkossa, oli ilmeisesti jäänyt sinne.

Suomi antoi Sveitsille avaimet käteen ja lähinnä katseli, mitä vastustaja tekee.

Rohkeus rytmittää peliä puuttui täysin. Suomi antoi Sveitsille avaimet käteen ja lähinnä katseli, mitä vastustaja tekee.

Sveitsi lähti heti ottelun alussa kontrolloimaan kiekkoa. Suomi hyökkäsi kehnolla rakenteella ja puutteellisesti peliä rytmittäen. Siten Leijonat joutui turvautumaan korostetun paljon keskialueen trap-pelaamiseen, jota nähtiin myös puolivälierässä olympialaisissa.

Sveitsi-pelin toinen erä oli erinomainen osoitus Suomen jatkuvasta trapista. Kiekko oli Sveitsillä, Suomi seisoi keskialueella. Kyse ei ole pelkästä passiivisuudesta, vaan yksinkertaisesti siitä, että Leijonat hyökkäsi jatkuvasti niin huonossa rytmissä, ettei aktiivinen puolustuspelaaminen ollut mahdollista.

Lisäksi Sveitsi söi Leijonien nopean rytmin hyökkäykset pois. Nopeilla hyökkäyksillä Leijonat liiteli vielä alkulohkossa. Kotiläksyt oli tehty Sveitsin leirissä.

Hidasta rytmiä Leijonilla ei sitten ollutkaan.

Sääli sinällään, että Leijonien verrattain hieno turnaus päättyi puolustussumppuun, ei kiekkokontrolliin. 

Positiivista, kun huomioidaan koko turnaus, Leijonien ja koko Suomen jääkiekon kannalta on uusi pelitavallinen aalto, jossa korostuu erityisesti puolustajien hyökkäyspelaaminen. Siitä saatiin jälleen osoitus, kun Markus Nutivaara teki Suomen avausmaalin puolivälierässä.

Marjamäki jätti jälkeensä hyviä mausteita mutta heikkoja tuloksia ja pelisuunnitelmia.

» Lähetä palautetta toimitukselle

Lue myös