Mielipide

Marco Tuokon mietteitä kauden kynnyksellä

LIIGA / Kolumni
Jatkoajan kausiennakon yksi toivottu haastateltava on TPS:n Marco Tuokko. Tuokon pelityyli herättää keskusteluja puolesta ja vastaan.

Etenkin vastustajien kannattajat ovat usein jopa lynkkausmielialalla Tuokkoa kohtaan. Tämä ei kuitenkaan häiritse Tuokkoa, joka pelaa omalla tyylillään. Tyyli voi olla myös kuluttava. Sen on Tuokkokin huomannut, sillä hän on toipumassa vanhojen vammojen korjausleikkauksesta.

Marco Tuokko, kausi on alkamassa. Missä kunnossa olet?

- Aika monta peliä olen katsonut nyt kentän laidalta, vanhojen loukkaantumisten korjaaminen leikkauksella on pitänyt poissa. 18.9. on seuraava tarkastus, toivottavasti silloin saan peliluvan. Pelinälkä on melkoinen.

Mitä tavoitteita sinulla alkavaan kauteen on? Kuntoutuminen vie varmasti aikaa?

- Se on vähän kaksipiippuinen juttu. Luulen että olen aika hyvässä kunnossa, mutta jos kipua tai uusia vammoja heti tulee, se on asia erikseen. Näillä näkymin kuitenkin voin varmaan heti alusta asti vähän ryskyttääkin. Lihaskunto on tullut jo hyvin takaisin, ja mielestäni myös liikkuvuus. Pitää ehkä katsoa vähän alussa silti, miten menee tilanteisiin. Jos varoo koko ajan, pelaamisesta ei tule mitään.

Viime kausi meni osittain loukkaantumistenkin vuoksi niin huonosti, että Tuokolla ei oikeastaan ole mitään muuta kuin parannettavaa. Kaksi maalia hyökkääjälle on luvattoman vähän. Ja se fyysisyyskin jäi hieman vajaaksi loukkaantumisten vuoksi.

- Maaliverkkoa tässä lähdetään pöllyttämään. Viime kaudella osuin vain kaksi kertaa, ja se on todella vähän se. En nyt sano mitään lukemia, mutta tämänhetkiset pohjat on 10 maalia. Se pitäisi saada rikki.

Pelityyliisi kuuluu tietynlainen ryntäileminenkin. Miten se sopii toipumiseesi?

- Tottakai joutuu olemaan hereillä, ettei jää kovimpien niittien alle tai puun takaa taklatuksi. Olen aika rauhassa silti saanut kuntoutua koko kesän. Toivottavasti saan heti ryskyttää täysillä eikä tule uutta vammaa. Loppu-uran kannalta olisi tärkeää välttää loukkaantumiskierrettä.

TPS:n joukkue on muuttunut mestaruusvuosista hieman. Suurimmat muutokset tapahtuivat kuitenkin valmennuspuolella. Viime kauden alku näytti, että yhteishenki olisi ollut hieman kateissa eikä joukkue vielä pelannut kuten valmentaja halusi.Millainen fiilis mahtaa joukkueella olla lähteä ensi kauteen?

- Todella hyvä. Vaikka en ole pelannutkaan, niin olen kuitenkin ollut joka pelissä lähellä joukkuetta. Todella hyvin mielin lähdetään kauteen. Muutama ulkolainen huippujätkäkin on joukkueessa, Elliott tolppien välissä ja valkovenäläinen Yerkovich pakkina. Turkulaisuuteen on panostettu myös, Niko Mikkola ja Grönmanin Osku, sekä Joni Lius joka jo voidaan varmaan laskea turkulaiseksi.

Tuleeko turkulaisuudesta lisää yhteishenkeä?

- Kyllä tulee. Jos vertaan viime kauteen, niin ei ollut näin hyvä fiilis joukkueessa. Nyt kaikki puhaltavat enemmän siihen yhteen hiileen. Ei viime vuonna huono fiilis siis ollut, mutta alussa tuli heti tappioita ja siinä tätä yhteishenkeä olisi tarvittu.

TPS:n pelaajat ovat jo sisäistäneet Kari Jalosen pelityylin. Puolustuksen kautta voittoon?

- Jotkut varmasti moittivat, että pelaamme tosi puolustavasti, mutta olen sitä mieltä että kun me pelaamme hyvin, se on näyttävää ja hyökkäykset ovat nopeita.

TPS siis saa vastustajan näyttämään huonolta?

- Sitä se on, yksi arvo mitä pelaajilta vaaditaan on se, että sitoudutaan joukkueelle pelaamiseen. Menestyvä joukkue tarvitsee yhteisen sävelen. Viisi jätkää kerrallaan tekee täysillä hommia.

Turun hallin tunnelmaa on moitittu muutamaan otteeseen. Pelaajatkin kokevat sen hieman samoin.

- En tiedä mitä turkulaiset nykyään ajattelevat. Kaikki tietävät mitä jääkiekossa tapahtuu, mutta kaikki eivät vain tiedä miten hallille tullaan ilmeisesti. Toisaalta pienemmissä halleissa on saman verran yleisöä, ja siksi niissä on parempi tunnelma. Elyseellä pitää olla paljon yleisöä, ehkä tuollaiset kymmenentuhatta, ennekuin siellä on hyvä tunnelma. En tiedä, vaikuttaako lähivuosien kolme mestaruutta?

- Saa katsoa, miten viime kauden mitalittomuus vaikuttaa. Ehkä yleisö tulisi taas nälkäiseksi. Toisaalta minultakin kysyttiin vähän aikaa sitten, että miksi TPS ei tee kuten vaikka HIFK, ja osta rahalla tähtiä. Mutta en minä sitä halua Turkuun tuoda, en myöskään tuomitse. HIFK:llä on varmaan joka pelissä halli täynnä, ja siellä on myös todella mahtavat fanit. Siellä on hieno pelata. Kuten myös Rinkelinmäellä, mutta se onkin pienempi halli.

Ilmeisesti Turun iso halli pitää olla täynnä aina, että tunnelma olisi kuten ennenvanhaan Kupittaalla?

- Jos me pelaisimme Kupittaalla, olisi siellä samanlainen fiilis kuin esimerkiksi juuri Rinkelinmäellä. Aika kaksipiippuinen homma. Mutta kauteen sopii muutama huipennus, 6-7 peliä. Vastassa IFK, tai Jokerit, sopiva päivä, sopiva keli, hyvin markkinoitu, kaikki tekijät tuuria myöten kohdallaan, sitten on täysi halli ja hyvä meininki.

Mitkä ovat TPS:n pahimmat vastustajat ensi kaudella?

- Kaikki muutkin jengit ovat kovia, joten pahin vastustaja on mielestäni viime kauden tapaan korvien välissä. Vieraissa kun pelataan vaikka SaiPaa tai Bluesia vastaan, jotka ehkä voivat olla taulukossa kaukanakin, niin ne ovat kovia joukkueita aina. Se pitäisi meidän aina muistaa.

- Tottakai voi sanoa, että kovat joukkueet sytyttää aina, sellaiset klassikko-ottelut. Länsirannikon hegemonia-ottelut, Lukko ja Ässät, ne sytyttää, mutta vielä enemmän sytyttää Jokerit ja IFK. Eivät ne ehkä mitenkään normaalia vaikeampia vastustajia ole, mutta niihin aina syttyy.Ja yleensä kun joukkue kunnolla syttyy, voitto on aika lähellä. Ainakin tulee hyvä ottelu. Mutta kyllä meidät pitäisi sytyttää jokainen joukkue mikä tulee vastaan. En ymmärrä miksei sytyttäisi.

Tuomarilinja on taas muuttunut. Kuten taitaa olla nykyään joka kauden ohjelmassa. Etenkin yhteen päätuomariin palaaminen herättää tunteita ja keskusteluja. Eivätkä ne laannu kauden alkaessa, vaan todennäköisesti kasvavat vauhdillla.

- Itse olisin jättänyt kaksi päätuomaria. Jos alkaakin menemään huonosti, niin sitten ollaan pulassa. Olisi ihan hyvä jos otetaan vaikka joku väliarviointi jossain vaiheessa kautta.

- Olen aina koittanut miettiä, etten ketään vahingoita tahallani. Vahinkoja sattuu. Törkeydet ja vahingot ovat erikseen. Mutta pienet tappelunujakat voitaisiin kyllä hyväksyä. Jos on reilu yks yhtä vastaan, ei siinä mitään käy. Ehkä on vähän mennyt sekaisin törkeydet ja tappelut, kyllä niitä sattuu joskus ja ne kyllä kuuluvat kuitenkin tähän lajiin. Silloin kun ne ovat reiluja. Jos joku huuli vaikka halkeaa, mitä sitten? Ja vaikka on taitava ja nopea, niin silti pitäisi olla myös kova.

» Lähetä palautetta toimitukselle