Mielipide

Maple Leafsin tuntematon sankari nousee lopullisesti pinnalle

NHL / Kolumni
Kiekkoilun kehdossa, Torontossa, kaiken suuren hälinän ja valokeilan seassa häärii supertähti, jota kaikki eivät vielä tunne. Hänen nimensä on Tyler Bozak.

Kaiken piti olla valmiiksi katettu Petri Kontiolalle hänen Maple Leafs -uralleen. Eihän tuosta keskivertojoukkueesta löytynyt edes todellista ykkössentteriä, jolloin Kontiolalla oli tie auki päästä suureen rooliin ja Phil Kesselin ketjukaveriksi...

Ei sen enenpää Kontiolasta. Tuo yllä mainittu olettamus ei vaan pitänyt alkuunsa paikkansa, sillä joukkueesta löytyi jo ennestään Tyler Bozak. Kuka Bozak? No, Maple Leafsin ykkössentteri ja tähtipelaaja. Vieläkään ei kaikilla soita kellot, että kuka hän on, joten asiaa pitää raottaa.

Kanadalainen Bozak on Maple Leafsin ykkösketjun tärkeä kolmas lenkki ja monipuolisuuden ruumiillistuma. Yhdessä James van Riemsdykin ja Kesselin kanssa hän muodostaa yhden NHL:n parhaista ketjuista.

Jostain syystä tosin Maple Leafsin valmennuksella on ollut tapana rikkoa ketjua tasaisin väliajoin. Randy Carlylen aikana ajoittain JVR:n paikalla ketjun vasemmassa laidassa kirmasi kolmas rightin kaveri, Joffrey Lupul. Kokenut Lupul on myös vahva maalintekijätyyppi ja tietyllä tapaa rauhottaa ketjun pelaamista, mutta van Riemsdyk leftin mailoineen ja rohkeamman pelinsä ansiosta sopii ketjuun paremmin.

Carlylen saatua potkut, astui vetovastuuseen Peter Horachek. Hän on ehtinyt ykkösketjussa kokeilla jo Leo Komarovia ja Daniel Winnikiä, mutta tosiasia on, että van Riemsdyk siihen kuuluu.

Kolmikko ei ehkä nimellisesti ole liigan parhaimpia, mutta ominaisuuksiltaan ja monipuolisuudeltaan sekä taidoiltaan paikata toistensa heikkouksia ja auttaa pelaamaan jokaisen omilla vahvuuksillaan kylläkin.

BOZAKISTA VOISI TIIVISTETYSTI TODETA, ETTÄ HÄN EI OLE MISSÄÄN PARAS, MUTTA KAIKESSA HYVÄ

Kessel on NHL:n taitavimpia ja nopeimpia pelaajia, joka siitä huolimatta tykkää pelata myös yksinkertaisesti. Hän osaa ajaa nopealla liikkeellä alueelle sisään ja laukoa napakan ranteen ylähyllylle. Van Riemsdyk osaa hyödyntää kokoaan niin taistelu- kuin maalinedustilanteissa. Hänenkin kädet käyvät tiuhaan tahtiin ja luovat hyviä tilanteita.

Kolmikosta nimettömin, Bozak, tekee kuitenkin ketjulle eniten. Hän hoitaa keskustan ja loistaa molemmissa päissä kenttää. Bozak on erinomainen aloittaja ja vahva alivoimapelaaja. Hän blokkaa hyökkääjäksi isoja määriä laukauksia ja osaa auttaa puolustajia heidän tehtävissään. Bozak hyödyntää mailankäyttöä puolustustehtävissä ja tekee oikeita, nopeita ratkaisuja.

Hyökkäyspäässä hän tukee Kesseliä ja van Riemsdykia vahvasti. Kesseliä Bozak auttaa kiekon ylöstuomisessa ja sen hallitsemisessa, kun JVR:ää Bozak tukee kulmapeleissä ja kamppailutilanteissa. Bozakilla on erinomainen rannelaukaus, jota hän tosin pihtaa liian usein. Hänen vahvuutensa hyökkäyspelissä tulee esiin varsinkin ylivoimalla ja Bozak löytyykin ylivoimamaaleissa aivan liigan kärkikastista.

Iloisella olemuksella esiintyvä Bozak pelaa rennonletkeää, mutta silti tarkkaa ja laadukasta jääkiekkoa. Hän taistelee hampaat irvessä tilanteet kuin tilanteet, mutta silti hänen otteistaan loistaa aina rakkaus lajiin. Bozak jäi odotetusti rannalle Kanadan olympiajoukkueesta, kun taas hänen jenkkilaiturinsa lähtivät Venäjälle viime helmikuussa. Ennen Kanadan ja Yhdysvaltojen välistä välieräottelua, Bozak antoi täyden kannustuksen ketjukavereilleen.

- Toivon heidän pelaavan hyvin ja Kanadan voittavan.

Bozak on pelaaja, jolta puuttuu suuret ja näkyvät vahvuudet, mutta samalla häneltä puuttuu heikkoudetkin. Pitää kentällä tehdä mitä tahansa, Bozak on siihen valmis ja hoitaa roolin kuin roolin kunnialla. Hänen nimensä ei loista otsikoissa, eikä hänestä jauheta yömyöhään kiekkopiireissä. Silti, Bozak on supertähti.

Maple Leafs on vahvasti taistelemassa paikasta pudotuspeleissä vuoden tauon jälkeen. Torontoon on koottu tasainen ja väkevä hyökkäyskalusto, mutta joukkueen oletetaan tarvitsevan vielä kunnon ykkössentterin. Todellisuudessa joukkueella on jo sellainen ja oikeasti jopa halvalla sopimuksella, vaikka Bozakin tehdessä viiden vuoden ja 21 miljoonan paperin moni hieraisikin silmiään.

Bozakista voisi tiivistetysti todeta, että hän ei ole missään paras, mutta kaikessa hyvä. Maple Leafsin ei tarvitse hävetä yhtään Bozakin ykkössentterin statusta.

» Lähetä palautetta toimitukselle

Lue myös