Mielipide

Mäntylä auttaa Tappara-puolustusta − mutta ei pelasta

LIIGA / Kolumni
Tappara teki kovan kaappauksen hankkimalla riveihinsä maajoukkuepuolustaja Tuukka Mäntylän. Tapparan pelilliset ongelmat eivät kuitenkaan pelkällä Mäntylällä ratkea.

Tapparan puolustuskalusto on kuluvalla kaudella ollut Liigan kokeneimpia ja nimekkäimpiä. Yksilöiden tasoon nähden Tapparan puolustuspelaaminen on kuitenkin ollut hävettävän heikkoa.

Mäntylä toki tuo Tappara-miehistöön kokemusta, kovuutta ja karismaa, mutta ongelmienpoistajaksi hänestä ei ole.

Tappara vahvisti pelaajasiirtojen takarajalla puolustustaan hankkimalla seuralegenda Tuukka Mäntylän, mikä nosti Tappara-fanien mestaruustoiveet korkealle.

Mäntylä toki tuo Tappara-miehistöön kokemusta, kovuutta ja karismaa, mutta ongelmienpoistajaksi hänestä ei ole.

Puolustuksessa on ollut koko kauden ajan vaikeuksia sekä yksilötasolla että pelitavallisesti. Kiekollinen peli on ollut epävarmaa jopa kokeneimmilla puolustajilla, mikä on johtanut harhasyöttöihin ja kiekonmenetyksiin.

Turhan usein Tappara-puolustajat myös antavat vastustajalle ylimääräistä tilaa hyökkäysalueella. Erityisesti maalin läheltä kirvesrintojen verkkoon on tehty luvattoman paljon osumia.

Liigan kenties pienin puolustaja Mäntylä ei maalineduspeliä merkittävästi vahvista. Tällä osa-alueella parannusta kaivataan ainakin Markus Kankaanperältä ja Alexander Bonsaksenilta.

Mäntylän tulo kokoonpanoon todennäköisesti piristää alisuorittajien peliä aluksi, mutta riskinä on, että muun puolustuksen ongelmat tarttuvat myös Mäntylään.

Tapparan kautta on leimannut epätasaisuus. Hyvää peliä on usein seurannut pohjanoteeraus, ja monessa ottelussa Tappara on päässyt peliin mukaan vasta tappioasemassa. Mestaruutta tavoitteleva joukkue on myös päästänyt kärkijoukkueista eniten maaleja ja on pelannut kolmanneksi heikointa alivoimaa.

Mäntylällä on alla uransa tehokkain KHL-kausi, ja Tappara on menettänyt asemiaan kärkikamppailussa − paljolti juuri puolustuspelin ongelmien vuoksi. Asetelma on Mäntylän kannalta epäreilu ja kohtuuton.

Jos Tapparan pelissä ei tapahdu positiivista muutosta, Mäntylästä saa helpon syntipukin. Jos kausi päättyy mihin tahansa kuin Tapparan mestaruuteen, ja huhut Mäntylän Jokerit-siirrosta toteutuvat, keneenköhän syyttävä sormi osoittaa?

Mäntylällä on paljon annettavaa Tapparalle, ja luonnollisesti joukkue on vahvempi tämäntasoisen pelaajan ollessa kokoonpanossa. Kevät 2016 ei kuitenkaan voi olla Mäntylä-show, vaan jokaisen Tappara-pelaajan on nostettava tasoaan ja taisteltava joukkueen eteen.

Silloin kultainen Tappara-show voi toteutua.

» Lähetä palautetta toimitukselle

Lue myös