Mielipide

Lukon pelaajien päästötodistukset kaudelta 2001-02

LIIGA / Kolumni
Rauman Lukon kausi 2001-02 sujui kaikesta huolimatta paremmin mitä yleisesti odotettiin. Seuraavassa on jokaiselle pelaajalle annettu kauden esityksiä vastaava arvosana. Pelaajissa oli paljon myönteisiä yllättäjiä, samoin tasonsa säilyttäneitä mutta joukkoon mahtuu myös pahasti flopanneita.

Maalivahdit

#35 Petri Vehanen, 9

Ennakkoon tiedettiin, että Pete on Lukon tärkein pelaaja, ja mies vastasi täysin saamaansa haasteeseen. Ilman Vehasen huippuesityksiä Lukon pistesaalis olisi ollut paljon pienempi, niin usein hän piti yksin Lukkoa pystyssä. Väsymys iski kevätkaudella, ja se pudottaa numeroa hieman. Palkkioksi hyvästä kaudesta tuli runkosarjan loputtua maajoukkuekutsu. Jatkaa Lukossa seuraavat kolme kautta.

#84 Mikael Vuorio, 7-

Nousi liigajoukkueen kakkosmaalivahdiksi Lundellin lähdettyä Tanskaan. Jo sitä ennen availi liigajoukkueen vaihtopenkin luukkua satunnaisesti pelaten samalla A-nuorissa.

Lundellin poistuttua kuvioista nuorten pelit jäivät pois, ja Vuorio keskittyi liigajoukkueeseen. Sai lopulta luvattua vähemmän peliaikaa. Kaikki ovet ovat avoinna tälle nuorukaiselle, mutta töitä on tehtävä vielä paljon. Sopimus kattaa kaksi seuraavaa kautta.

#30 Jan Lundell -

Pelaajaa ei kannata arvioida kahden pelatun erän perusteella. Tuli, havaittiin turhaksi hankinnaksi ja hävisi Tanskaan loppukaudeksi.

#1 Antti Honkaheimo -

Avasi muutamassa kevätkauden pelissä vaihtopenkin luukkua, kun Mikael Vuorio oli auttamassa A-nuoria. Ei sekuntiakaan peliaikaa, ei myöskään arvosanaa.

Puolustajat

#3 Jaakko Harikkala, 8½

Kävi syyskuussa Bostonin leirillä ja tämä ehkä näkyi muutamassa pelissä syksyllä, mutta lopulta oli koko kausi huomioiden Lukon varmin puolustaja. Iso ja kovaa taklaava kaveri, joka onnistui vihdoinkin avaamaan maalitilinsäkin liigassa. Sopimus Lukon kanssa kevääseen 2004 saakka, mutta jos harppaa kehityksessä ensi kaudella yhtä paljon eteenpäin kuin kuluneella kaudella, Boston ottaa omansa ennen sitä.

#28 Janne Niskala, 8+

Hienosti kauden aloittanut tulokaspakki. Pääsi joulutauolla pukemaan Leijonapaidan päälleen Baltika-turnauksessa, ja sen jälkeen ei ollut liigassa enää samalla tasolla kuin ennen joulua.

Yksi suomalaisen jääkiekon huippupakeista tulevaisuudessa, joka varataan kesän NHL-draftissa lähes sataprosenttisella varmuudella. Sopimus Lukon kanssa niinikään kauden 2003-04 loppuun.

#40 Dan Smith, 8-

Lukon onnistunut hankita marraskuun loppupuolelta, joka toi reippaasti kokemusta ja varmuutta puolustukseen. Hiipui niinikään kevätpuolella hieman. Ei jatka Lukossa.

#6 Mikko Purontakanen, 7+

Jo edellisellä kaudella ensimmäiset liigapelinsä pelannut Puke nostettiin loukkaantumissuman myötä farmijoukkue UJK:sta kauden kevätpuolella, jonne lähetettiin syksyllä aloitettuaan kauden liigajoukkueen mukana. Pelaamissaan peleissä osoitti otteita, joiden perusteella olisi odottanut enemmänkin peliaikaa. Sopimusta jäljellä ensi kausi.

#33 Tuomas Grönman, 7+

Rauman kuuluisimman polven omistaja oli lähes koko kauden sivussa. Palasi polvivamman jälkeen mukaan vasta marraskuussa, ja loukkaantui uudestaan juuri ennen joulutaukoa ottelussa Tapparaa vastaan. Toi pelkällä olemuksellaan kokemusta ja varmuutta nuoreen puolustukseen. Tyhmät jäähyt jäivät nyt kokonaan pois, mikä oli positiivista. Ei jatka Lukossa, vaan palaa Turun Palloseuraan yksivuotinen sopimus taskussaan.

#14 Ville Piekkola, 7

Pienikokoinen Piekkola ei otsikoissa esiintynyt, mutta pelasi varmaa peliä loukkaantumiseensa asti. Luistelijana luonnonlahjakkuus, muilla alueilla kehittyi kovasti. Piekkolan sopimus kattaa vielä ensi kauden.

#42 Teemu Kesä, 7-

Kuulemma kovaa taklaava pakki, jonka kausi meni piloille niinikään loukkaantumisten takia. Säästeli liikaa niitä pommejaan, joista nuori mies on tunnetuksi tullut. Puolustaa Lukossa kevääseen 2003 saakka, jonka jälkeen mahdollisesti lähtee kehittymään Pohjois-Amerikan kaukaloihin.

#24 Topi Lehtonen, 6+

Pettymys. Kaikki odottivat Lehtoselta ennen kauden alkua vahvoja otteita, tekihän valmentaja Ismo Lehkonen hänestä jopa varakapteenin, mutta kahdelta kaudelta tutuksi tulleen Erik Hämäläisen lähtö viereltä toi Topin todelliset taidot esiin. Vaikeuksissa oikeastaan koko kauden ajan, mutta ensi kaudesta on lupa odottaa parempaa, mikäli pääsee tutulle paikalleen Erik Hämäläisen pariksi. Vuosi jäljellä sopimusta.

#43 Marko Toivonen, 6+

Heti kauden avauskamppailussa tullut jalkavamma pilasi koko kauden. Kovaa mutta epätarkasti laukova Toivonen on kuitenkin valmentajan suosikkipelaaja, joka omaa Lehkosen mukaan potentiaalia aina maajoukkueeseen ja NHL:aan saakka. Mielenkiintoista nähdä, mihin suuntaan kehitys kulkee. Jatkaa Lukossa uudella kaksivuotisella sopimuksella.

#2 Mika Laaksonen, 5+

Joukkueen kokenein pelaaja odotti varmasti itsekin enemmän tältä kaudelta. Koko joukkueen suurin pettymys. Laaksonen oli koko kauden ajan suurissa vaikeuksissa. Laaksonen veti kauden jälkeen asiasta omat johtopäätöksensä, ja lopetti uransa tähän kauteen.

#15 Juuso Akkanen -

Juuso puki yhdeksään peliin, mutta pelasi vain muutaman vaihdon parissa pelissä. Ei arvosanaa. Sopimus kattaa vielä kaksi kautta, joiden aikana Juuson odotetaan nousevan liigapelaajaksi.

Hyökkääjät

#19 Mika Viinanen, 9-

Erinomaisen kauden pelannut keskushyökkääjä nousi lopulta jopa omaksi yllätyksekseenkin Lukon ykkössentteriksi.

Kuului Janne Niskalan ohella jo Baltika-turnaukseen matkanneeseen maajoukkueeseen. Kuten moni muukin Lukon pelaaja, myös Viinanen väsähti hieman kevätkaudella, ja tämä kevätkauden aneemisuus taisi lopulta viedä Viinaselta myös Vuoden Tulokkaan tittelin. Voitti kuitenkin tulokkaiden pistepörssin. Jatkaa Lukossa seuraavat kaksi kautta.

#36 Janne Siivonen, 8½

Suoraviivaisen ja maaliahneen laitahyökkääjän meno ei hiipunut kauden edetessä, päinvastoin. Siivosella oli kauden alussa suurimmat vaikeudet, mutta varsinkin olympiatauon jälkeisissä peleissä oli Lukon selkeästi paras hyökkääjä. Maaleja kaivataan edelleen lisää, ja niitä Ihoden oma poika toivottavasti takoo jo ensi kaudella enemmän. Sopimus nimittäin on voimassa kevääseen 2003 saakka.

#22 Toni Koivisto, 8+

Koivisto kuuluu siihen samaan kastiin kuin Siivonenkin, eli Toni paransi peliään kauden loppua kohti kuin sika juoksuaan. Vuodenvaihteessa pelatut nuorten MM-kisat sujuivat Koivistolta nappiin hänen ollessa Suomen paras hyökkääjä näissä kisoissa, ja kisojen jälkeen alkoi liigassakin luistin kulkea. Huikean nopeutensa ansiosta pääsi ennätysmonta kertaa läpiajoihin, mutta valitettavasti epäonnistui niissä yhtä usein. Ensi kaudella valmis jopa liigan maalikuninkaaksi. Teki jo varhain keväällä kahden vuoden jatkosopimuksen Lukon kanssa, ja sen jälkeen hän suuntaa matkansa kohti Floridan aurinkoa.

#21 Teemu Normio, 8

Normio muodosti yhdessä Viinasen ja Hermanni Vidmanin kanssa Lukon tehoketjun. Pojat saivat pelata oikeastaan koko kauden ajan yhdessä harjoituspeleistä alkaen, ja se näkyi. Puolustustyöskentely ei Normioltakaan oikein sujunut. Pelaa Lukossa myös ensi kaudella.

#29 Hermanni Vidman, 7½

Vidmankin lunasti komeasti paikkansa liigajoukkueessa, vaikka ennen kauden alkua juuri hänellä piti siinä olla suurimmat vaikeudet näistä Lukon Mestis-hankinnoista. Väsymys alkoi loppukaudella jo painaa jaloissa. Jatkaa joukkueessa vuoteen 2004 saakka.

#16 Jaakko Hagelberg, 7½

Hagelberg joutui syksyllä hakemaan peliaikaa Mestiksestä UJK:n riveistä. Jo silloin hän asetti tavoitteekseen nousta kauden edetessä liigajoukkueen vakiokokoonpanoon, ja onnistui tavoitteessaan. Myös maalitili aukesi komeasti kotiottelussa SaiPaa vastaan. Hyvä poika, joka jatkaa Lukossa kevääseen 2004.

#52 Pasi Saarela, 7+

Kapteenin edellinen kausi meni penkin alle, joten Pahilla oli näytönpaikka kun liiga syyskuussa alkoi. Saarela aloittikin kauden mainiosti, eikä miestä olisi uskonut samaksi surffailijaksi joka edelliskaudella paitaa #52 kantoi. Joku mystinen, salassa pidetty vamma kuitenkin vaati veronsa, ja Saarelan maalihanat ehtyivät kauden vanhetessa. Kapteenin tehtävänsä Saarela hoiti moitteettomasti, siitä täysi kymppi mutta muuten kärsi ketjukaverien saamattomuudesta. Tammikuussa tullut kyynärpäävamma pilasi loppukauden. Vamma korjattiin vasta äskettäin leikkauksella, ja Saarela jatkaa Lukossa ensi kaudellakin, toivottavasti sataprosenttisessa tikissä.

#31 Aki Uusikartano, 7

Valmentaja Lehkosen luottopelaaja, joka kulkee samoja polkuja kuin Ikakin. Tuli Lukon ykkössentteriksi, mutta se oli hiukan liian vaativa tehtävä kaverille, joka ennen ei ole kolmosketjun sentterin paikkaa ylempänä pelannut. Pienoinen pettymys. Sopimus voimassa ensi kauden.

#27 Sami Torkki, 7-

Niinikään pettymys hyvän edelliskauden jälkeen. Nuorempi Torkki on perinteisesti ollut keväällä paremmassa kunnossa kuin syksyllä, eikä tämäkään kausi tehnyt poikkeusta. Samaa raivoa ei pelissä kuitenkaan ollut kevätpuolellakaan kuin edelliskaudella. Sopimus jatkuu vielä ensi kauden ajan.

#71 Matti Kaipainen, 7-

Ikitaistelija, joka oli Lukolle erittäin tärkeä pelaaja. Pystyy pelaamaan paikkaa kuin paikkaa. Taklasi ja ärsytti vastustajia tapansa mukaan. mutta tuli taaksepäin hyvin menneen edelliskauden jälkeen. Loukkaantuminen ennen kauden alkua rassasi. Jatkaa Lukossa.

#9 Markus Jämsä, 6½

Vaasan Sportista tullut Mestiksen maalitykki aloitti kauden lupauksia herättävästi, mutta hiipui loppua kohti pahemmin kuin muut Mestiksestä tulleet tulokkaat. Viisi maalia on liian vähän mieheltä, joka on maalintekijä. Ensi kaudesta on voimassaoleva sopimus. Löytyykö enää paikkaa joukkueesta?

#34 Petri Lätti, 6

Lätti oli kuin varjo edelliskaudesta. Kauden kynnyksellä tullut loukkaantuminen johti siihen, että Lädä ei koko kauden aikana tullut täyteen pelikuntoon, mikä puolestaan näkyi pelaamisessa. Kävi keskellä kautta kokeilemassa kuntoaan myös Pelicansin riveissä, mutta sielläkään ei kaivattuja tehoja löytynyt. Sopimus on voimassa vielä tulevan kauden, mutta onko Lätille enää pelipaikkaa Lukossa ensi kaudella?

#12 Petteri Lotila, 6

Ihoden ihmiskuula oli loukkaantuneena lähes koko kauden ajan. Kunnossa ollessaan ei saanut pelata kuin vähän, joten parannettavaa jäi ensi kauteen. Sopimus on.

#44 Janne Jokila, 6-

Jostain syystä Lukko hankki Jokilan riveihinsä. Pörräsi kyllä kiitettävästi mutta täysin vailla tehoja. Ei jatka Lukossa.

#11 Michal Hreus, 5½

Viisi ja puoli on ehkä liiankin hyvä arvosana yhden hyvän pelin pelanneelle slovakille. Hänestä odotettiin sitä kauan kaivattua sentteriä Saarelalle, laihoin tuloksin. Otti kahdessa ensimmäisessä pelissä aloituksia kohtuullisen hyvin, myöhemmin ei enää niitäkään. Keskenkuntoinen Hreus ei tottunut kovaan pelitahtiin kovassa liigassa. Jätti joukkueen jo ennen kauden loppua. Siitä kiitos Luojalle.

#17 Jari Hyvärinen, 5+

Nallelle aukesi takaportin kautta tie liigaan, kun miehiä oli kauden alussa sivussa loukkaantumisten takia. Hyvä aloittaja Hyvärinen on, mutta muuten avut eivät riitä liigaan. Kauden lopun Hyvärinen vietti Uudessakaupungissa. Ei kuulu Lukon suunnitelmiin enää tulevaisuudessa.

#20 Joel Salonen, 5

Jos oli Lundellin ja Jokilan hankkiminen mysteeri, niin sitä oli Salosen palkkaaminenkin. Piti tuoda kokemusta joukkueeseen, mutta ei onnistunut. On varmasti joskus ollut hyvä pelaaja, mutta ei se tarkoita että olisi iankaiken sellainen. Jätti joukkueen jo varhain, ja pelasi kauden loppuun TuTossa.

#41 Niklas Fogström -

Lukon A-nuorten paras pistemies pelasi kolme peliä kauden lopussa. Yhdessä niistä oli Lukon paras pelaaja, kahdessa ei juuri erottunut massasta. Ei arvosanaa. Tulevaisuudessa saattaa lyödä itsensä läpi. Jatko Lukossa on auki.

#18 Rolle Viljanen -

Pelasi niinikään uransa kolme ensimmäistä liigapeliä, muuten kausi sujui A-nuorissa. Ei arvosanaa. Kurvaili sen verran terävästi pelaamissaan peleissä, että mahdollisuuksia liigapelaajaksi on. Tulevaisuus auki.

#32 Samu Isosalo -

Harjoituspelissä tullut polvivamma piti ison miehen sivussa kauan. Pelasi vain neljä peliä, ei arvosanaa. Tulevaisuudessa tärkeässä voimahyökkääjän roolissa. Jatkaa Lukossa ainakin ensi kauden.

» Lähetä palautetta toimitukselle

Lue myös