Mielipide

Lukko vahvin Viking Cupissa Turussa

LIIGA / Kolumni
Kuusi joukkuetta tahkosi kellon ympäri jääkiekkoa Turkuhallissa lauantaina. Viimeisen ottelun päätössummerin soitua huomattiin vahvaa harjoituskautta pelaavan Rauman Lukon olleen porukan vahvin.

Viking Cup pelattiin taas pienen tauon jälkeen. Tällä kertaa se järjestettiin yksipäiväisenä tapahtumana. Pelien kesto oli 2 x 15 minuuttia ja jokaisen pelin jälkeen ammuttiin vielä rangaistuslaukaukset. Finaalissa peliaika oli muista poiketen 2 x 20 minuuttia.

Lugano - Malmö avausotteluna

Turnaus pyörähti käyntiin kello 9.00 Sveitsin viime kauden mestarin HC Luganon ja ruotsalaisen Malmö IF:n kohtaamisella. Avauserässä Lugano vei peliä malmöläisten keskittyessä lähinnä jäähyilyyn. Luganon ylivoima oli kuitenkin tehotonta.

Toisessa erässä peli tasaantui ja Malmökin sai muutaman vaarallisen paikan luotua. Alivoimalla Lugano oli hätää
kärsimässä, mutta siitä selvittyään se ratkaisi pelin. Ottelun paras pelaaja Mark Astley antoi upean poikkisyötön Adrian Wichserille, jolla oli helppo työ ohjata kiekko tyhjään maaliin. Peli siis 1-0 Luganolle, mutta rangaistuslaukaukset voitti Malmö Jesper Mattssonin onnistuessa.

Luganon voitto oli ansaittu. Pienessä 35000 asukkaan kaupungissa kiekkoinnostus on huipussaan ja Turkuunkin oli saapunut pieni, mutta äänekäs kannattajajoukko, joka piti ääntä koko ottelun ajan. Luganossa puhutaan pääasiassa italiaa ja niinpä fanien laulutkin raikasivat italiaksi.

TPS löi Davosin

Isäntäjoukkue TPS sai omassa avauksessaan vastaansa toisen sveitsiläisen joukkueen HC Davosin. Ottelun alku mentiin lievässä Tepsin hallinnassa, mutta vieraillakin oli muutaman maukas paikka. Ensimmäinen hyvä maalintekotilanne tuli Davosille, mutta Marc Heberlein ei onnistunut ohittamaan Teemu Lassilaa lähietäisyydeltä.

Erän puolivälissä Marc Gianola pääsi yksin läpi, mutta Lassila torjui. Pian oli myös Josef Marha nokikkain Lassilan kanssa, mutta hänkään ei onnistunut.

Heti toisen erän alkuun Kai Nurminen antoi Antti Hulkkoselle siniviivalle, joka ampui Tepsin 1-0 johtoon. Maali syntyi ylivoimalla Sandro Rizzin istuessa jäähyboksissa.

Mikko Koivulla oli erän 4. minuutilla tilaisuus kaunistella lukemia, mutta hän ei kyennyt läpiajon päätteeksi ohittamaan Lars Weibelia Davosin maalilla. Myös Markus Ojala epäonnistui tuhannen euron paikassaan, sillä kiekko karkasi ratkaisevalla hetkellä.

Ottelun lopussa Davosin päävalmentaja Arno Del Curto kutsui Weibelin pois maaliltaan. Uhkapeli epäonnistui ja Antti Aalto ohjasi kiekon tyhjään maaliin. Lopputulos 2-0 isäntien hyväksi ja rangaistuslaukaukset menivät myös TPS:lle Antti Aallon onnistuessa. Maalivahdit olivat tarkkoina, sillä Aalto oli 12. ampuja ja ensimmäinen joka onnistui.

Lukko ja Malmö tasaväkisiä

Kauden harjoituspelit ilman tappioita selvittänyt Rauman Lukko ja Malmö IF Redhawks eivät saaneet maaleja aikaiseksi varsinaisella peliajalla. Kanaalikaupungin joukkue pelaa tällä hetkellä vahvalla itseluottamuksella ja se näkyi tässäkin pelissä heidän otteistaan. Varsinkin ketju Sami Torkki - Quinn Hancock - Pasi Saarela pyöritti ruotsalaisia näyttävästi, mutta tällä kertaa tuloksetta.

Malmön punahaukkojen parhaat paikat tulivat puolustaja David Petrasekille, mutta hänkään ei parista avopaikasta saanut kiekkoa ohi mainiosti pelanneen Antti Jokelan. Malmön hyökkääjistä jäi mieleen pirteästi esiintynyt Jesper Mattsson.

Ympäripyöreän 0-0 -tuloksen jälkeen ammuttiin taas rangaistuslaukauksia. Mattssonin ja Pasi Saarelan epäonnistuttua tekivät puolestaan Frans Nielsen ja Markku Tähtinen maalin mieheen. Kun entinen tepsiläinen Niklas Sundblad epäonnistui ja Mika Viinanen vastaavasti onnistui, meni tämä kisa Lukolle 2-1.

TPS ja Ässät pitivät vauhtia yllä

Kun ensimmäistä erää oli pelattu 4.29, vei juuri kahden vuoden sopimuksen allekirjoittanut David Schneider TPS:n johtoon ottelussa Porin Ässiä vastaan. Patapaidat eivät kuitenkaan tuosta häkeltyneet, vaan loivat tukun vaarallisia tilanteita Tuomo Karjalaisen vartioimalle maalille. Tasoitus tulikin Juha Kilholman syöttäessä ja Timo Salosen lauottua ohi Karjalaisen lähietäisyydeltä.

Heti tasoituksen jälkeen Mika Rontti kilautti tolppaan ja hetken kuluttua siitä Kristian Kuusela vei porilaiset johtoon. Maali tuli komean klap-klap -syöttelyn päätteeksi, jossa olivat osallisina myös Mikko Peltonen ja Tomi Pöllänen.

Ässät hallitsi lievästi ensimmäisen erän loppua. Komeimmat kuviot nähtiin akselilla Martin Bergeron - Oleg Sorokins - Jari Korpisalo.

Toisen erän alkupuolella Ville Vahalahti tuli vauhdilla ja ohitti Ässien puolustajat, syötti tämän jälkeen Mikko Koivulle, joka tasoitti pelin. Heti perään oli Antti Aallolla tilaisuus viedä Tepsi johtoon, mutta Scott Langkow Ässien maalilla veti pidemmän korren.

Kai Nurminen ja ottelun tuomari eivät olleet samalla aaltopituudella pelin loppupuolella. Nurminen passitettiin suihkuun, joten häneltä turnaus päättyi siihen. Lisäksi puolustaja Kimmo Peltonen sai aivotärähdyksen.

Tasapeli oli tilanteisiin nähden oikeutettu lopputulos. Rangaistuslaukauksissaan onnistuivat Tepsiltä Koivu ja Vahalahti sekä Ässiltä Pöllänen. TPS:lle tasapeli tiesi lohkovoittoa ja paikkaa välieriin.

Lugano niskan päällä Lukkoa vastaan

Lugano lähti vauhdikkaasti otteluun Lukkoa vastaan ja hallitsi tapahtumia. Petri Vehanen oli kuitenkin viimeinen lukko esteenä sveitsiläisten voiton tiellä. Maalivahtiongelmaa ei Lukolla näyttäisi olevan, sillä Jokelan tavoin myös Vehanen pelasi hyvin, vaikka ei saanutkaan pelata kuin tämän pelin.

Flavien Conne vei Luganon 1-0 johtoon ajassa 9.09. Tilanteisiin nähden johto oli ansaittu, sillä peliä pelattiin enimmäkseen Lukon puolustusalueella.

Toisessa erässä Lukko tuli kuitenkin yllättäen tasoihin. Hancock voitti aloituksen ja siirsi Erik Hämäläiselle, joka ampui tulisesti tasoituksen. Näin Lukon tappiottomien pelien putki sai jatkoa. Samalla Lukko varmisti välieräpaikan.

Lukon parasta antia ottelussa olivat näyttävät pyöritykset ylivoimalla, mutta laukaukset jäivät puuttumaan. Hancock jaksoi raataa ja luoda tilanteita, mutta ketjukaverit olivat hieman flegmaattisia tässä ottelussa.

Ässät putosi viime hetkellä välieristä

Ässät ja Davos kävivät taistoon toisesta välieräpaikasta, sillä TPS oli jo varmistanut lohkovoiton. Davosille riitti ainoastaan voitto jatkopaikkaan.

Ässät oli lähellä johtomaalia 4. minuutin kohdalla. Kiekko lirui jo Weibelin takana maaliviivalla ja olisi mennyt maaliin, mutta Davosin puolustus ehti viime hetkessä hätiin.

Davos haki kiihkeästi maalia, mutta aika kellossa kävi porilaisten hyväksi. Florian Blatter pääsi ottelun loppupuolella yksin läpi, mutta Langkow Ässien maalilla torjui. Langkowin oli kuitenkin antauduttava viime sekunneilla Davosin otettua maalivahdin pois ja kuudennen kenttäpelaajan jäälle. Josef Marha ampui Davosin finaaliin vieneen 1-0 maalin. Marha esiintyi muutenkin edukseen ja oli Davosin paras pelaaja. Ottelun päätteeksi ammutut rangaistuslaukaukset olivat turhia, sillä välieräpaikat oli jo jaettu.

Välierä Davos - Lugano

Sveitsiläisten keskinäinen yhteenotto ei noussut suurten otteluiden joukkoon. Ilmeisesti aamun pelit alkoivat jo painaa jaloissa. Luganokin oli kuin varjo aiemmin nähdystä.

Marha vei Davosin johtoon ajassa 11.52 Franco Collenbergin oivaltavasta syötöstä. Kauan ei Davos saanut kuitenkaan johdosta nauttia, sillä Luganon fanien suosikki Ville Peltonen tasoitti pelin erän lopulla.

Toisessa erässä Davos pääsi pelaamaan kahden miehen ylivoimalla, mutta edes kunnon paikkoihin ei päästy. Tasakentällisilläkin Davos hallitsi peliä, mutta Luganon puolustus kesti.

Rangaistuslaukauksia ammuttiinkin taas pitkään ja hartaasti. Vasta 7. laukaisija onnistui tehtävässään ja hän oli Michel Riesen Davosista. Näin hieman yllättäen turnauksessa aiemmin vaisusti esiintynyt Davos meni finaaliin.

Toinen välierä Lukko - TPS

Lukko keräsi tässä välierässä jäähyjä runsaasti ja tarjosi näin Palloseuralle finaalipaikkaa. Jaakko Hagelberg ja Hermanni Vidman joutuivat jopa suihkun puolelle kesken pelin. Päivän rasitukset näkyivät myös TPS:n pelissä, sillä ylivoima oli kovin tehotonta.

Lukon Markku Tähtinen ampui kiekon yläripaan, mutta sen lähemmäksi eivät raumalaisetkaan päässeet. Näin oli jälleen edessä ratkaisevat rangaistuslaukaukset. TPS:ltä onnistuivat Ville Vahalahti ja Jiri Vykoukal. Lukolla onnistujia oli yksi enemmän eli Saarela, Tähtinen ja ratkaisevan kolmannen maalin ampunut Otto Honkaheimo. Näin Lukko pudotti Pitsiturnauksen tapaan Tepsin jatkosta.

Grande finale

Loppuottelussa kohtasivat siis Davos ja Lukko. Ainakin Davosin pääsy finaaliin oli lievä yllätys, sillä joukkue ei missään pelissä varsinaisesti ollut hallitsevampi osapuoli.

Finaalia oli pelattu pari minuuttia kun Petteri Lotila koukki itsensä jäähylle. Alivoimalla Teemu Normio pääsi läpiajoon, mutta Weibel torjui räpyläkäden puolelta.

Davosin Marhan istuessa jäähyllä avautui Lukon paras paikka Saarelalle. Hän ampui kuitenkin suoraan Weibelin syliin.

Erän puolivälissä Mika Viinanen ehtii siniviivalta ammuttuun reboundiin ensimmäisenä ja siirtää kiekon takatolpalle Toni Koivistolle. Komea maali ja Lukko johtoon 1-0.

Erän lopulla ei jäähyjä mainittavampaa tapahtunut. Lukko oli tasakentällisin hieman altavastaaja tässä erässä. Parasta raumalaisilla oli maalineduspelaaminen sekä erikoistilanteet. Liikkuminen ei ollut kummallakaan finaalijoukkueella parasta antia.

Toisen erän ensimmäisellä minuutilla Tähtiselle tuli avopaikka, mutta veto meni tolppaa hipoen ohi. Hieman tämän jälkeen Viinasella on puolestaan loistopaikka, mutta hän sutii kiekosta ohi.

Sandro Rizzin jäähyn aikana Saarelalla on jälleen tilaisuus, mutta laukaus menee yli maalin. Heti jäähyn loputtua Hancock antaa Torkille neliön keskelle loistosyötön maalin takaa. Tämä ampuu komeasti ylänurkkaan ja vie Lukon 2-0 johtoon. Myös Saarela saa maaliin syöttöpisteen.

Jaakko Harikkala esitteli yleisön huviksi ristivyöotteita kohteenaan läpiajoon pyrkinyt Davos-hyökkääjä, mutta tuomarin mielestä esitys oli 2 minuutin arvoinen. Yleisöllä ainakin oli hauskaa, sen verran näyttävä oli Harikkalan "selätys".

Ottelun loppupuolella Davos pääsee hyökkäykseen kahdella yhtä vastaan. Fabian Sutter päättää ampua itse, mutta Jokela torjuu jälleen.

Davosin viimeinen oljenkorsi koittaa ajassa 37.29 Jarkko Kauvosaaren joutuessa jäähylle. Davos vetää maalivahdin pois ja lähtee hakemaan maalia kuudella neljää vastaan pelaten. Viimeisellä minuutilla Benjamin Winkler ampuu viivalta ja Rizzi ohjaa sisään kavennuksen 2-1 ajassa 39.21. Davos saa vielä lopussa kiekon hyökkäyspäätyyn ja hakee tasoitusta ilman maalivahtia, mutta Lukko kestää ja vie Viking Cupin nimiinsä.

Kokonaisuutena Lukko paransi selvästi loppua kohti, ja viimeistä paria minuuttia lukuun ottamatta se oli toisessa erässä parempi. Erityisesti alivoimapelaaminen oli Lukolla hyvää. Pelaajista maininnan ansaitsee maalintekijöiden lisäksi hanakasti ratkaisuihin pyrkinyt Pasi Saarela sekä läpi turnauksen hyvää työtä tehnyt maalivahti Jokela.

Ottelun parhaina palkittiin maalintekijät Koivisto ja Rizzi. Lukon esitys oli turnauksen joukkueista tasaisin, joten voitto meni oikeaan osoitteeseen. Raumalla voidaan liigan alkua odotella rauhallisin mielin, sillä Lukko ei ole vielä harjoituskauden aikana joutunut poistumaan kertaakaan kaukalosta hävinneenä.