Mielipide

Lukkarila ja Immonen hämmentävät soppaa

LIIGA / Kolumni
Jokereiden kakkosvalmentaja Jouko Lukkarila ja joukkueenjohtaja Waltteri Immonen ottavat lehdistölle toimittamassaan tiedotteessa osaa tiistaina IFK-pelin jälkeen alkaneeseen kohukeskusteluun.

- Suomalaisen jääkiekon kehittymisen ympärillä nyt käytävä keskustelu on saamassa sarkastisia piirteitä. Hallitsevan mestarijoukkueen valmennuksessa mukana olevina olemme todella huolestuneita kunnioituksen puutteesta - myös peliä ja pelaajia kohtaan, kirjoittavat Lukkarila ja Immonen lehdistötiedotteessaan.

IFK:n päävalmentaja Alpo Suhosen tiistain Jokerit-IFK -ottelun jälkeen antamista lausunnoista alkanut kiekkokeskustelu käy nyt kuumana. IFK:lta loukkaantui tiistain pelissä kolme pelaajaa, mukaanlukien nuori tähtihyökkääjä Tuomo Ruutu, jonka kausi päättyi Jokereiden Toni Sihvosen polvitaklaukseen. Ottelun jälkeen Suhonen ilmaisi suorasanaisesti tunteensa jokerijoukkuetta ja sen päävalmentajaa Raimo Summasta kohtaan. Summanen tuohtui ja loukkaantui Suhosen lausunnoista ja sanasodan astetta lähentelevä kommenttien vaihto jatkuu edelleen. Nyt siis oman lusikkansa soppaan tuovat jokerijohdon Lukkarila ja Immonen.

Lukkarila ja Immonen ottavat tiedotteessaan kantaa Alpo Suhosen väitteisiin. Suhonen syytti Jokereita ja sen valmennusjohtoa tahallisista vahingoittamisyrityksistä tiistain ottelussa. He myös vaativat rangaistusta perättömien syytösten heittäjälle.

- Pelaajien ja valmentajien syyttäminen kunnioituksen puutteesta toista joukkuetta kohtaan on vakavimpia rikkeitä urheilussa. Tahallinen vahingoittaminen pelikentällä on tuomittavaa. Sitä on myös tahallisuudesta syyttäminen. Yksittäisten henkilöiden, pelaajien tai valmentajien, perätön leimaaminen toisen tahallisesta vahingoittamisesta tai siihen yllyttämisestä on törkeää ja osoittaa totaalista kunniotuksen puutetta koko lajia kohtaan. Näistä rikkeistä on uskallettava antaa rangaistuksia myös syyttävälle osapuolelle, kirjoittaa parivaljakko.

Lukkarila ja Immonen kyseenalaistavat myös tämänhetkisen keskustelun motiivit ja pyrkimykset.

- Jos kyse on asiantuntemuksen puutteesta, on syytä huoleen - samoin jos kyseessä on ajojahti tai henkilökohtainen kosto, lataavat valmentaja ja joukkueenjohtaja.

Onko Jokerit ansainnut kritiikin?

- Jokerien menestys aiemmin, mutta myös viime ja kuluvalla kaudella on seurausta pelaajien ja valmennuksen yhteistyöstä ja
vastustajaa paremmasta pelisuorituksesta, toteavat Lukkarila ja Immonen.

Tämän viikon tapahtumien käsittelyn lisäksi Jouko Lukkarila ja Waltteri Immonen kysyvät lehdistötiedotteessaan, onko Jokerit ansainnut kaiken sen kritiikin, mitä joukkueen pelityylistä ja pelaamisesta tällä SM-liigakaudella on esitetty. Joukkuetta on moitittu milloin liian puolustuvoittoisesti pelaavaksi, milloin kahvaajajoukkueeksi sikakiekkoilusyytöksien lisäksi.. Lukkarila ja Immonen esittävät tilastoja sanojensa tueksi.

- Kuluvalla kaudella on pelattu tähän saakka 39 kierrosta. Näissä otteluissa jokerijoukkue on luonut yhteensä 590 hyvää maalintekotilannetta, vastustaja 390 jokeripäätyyn! Millaista peliä siis pelaa joukkue, joka keskimäärin voittaa hyvät maalintekotilanteet 15-10 jokaisessa ottelussaan pelatessaan tasakentällisin? Maalivahtien torjunnat viidellä viittä vastaan pelissä ovat vastaavasti 555-785, laukovat jokeriluotsit.

Tilastotiede on erinomainen ja tärkeä apu jääkiekon analysoimisessa. Pelin pystyy purkamaan täydellisesti palasiksi ja tunkeutua sen sisälle tilastojen tarjoamien prosentin tuhannesosien tarkkuudella. Yksittäisenä faktana luvut eivät kuitenkaan välttämättä kerro koko totuutta. Ylläolevan kaltaiset luvut tarvitsisivat viereensä samanlaiset vertailuluvut muista liigajoukkueista. Pelityyliä ei voi absoluuttisesti väittää iloisesti hyökkääväksi maalintekotilanteiden suhdetta tarkastelemalla, sillä on myös muistettava, että tilastot saa kaltaisen näköiseksi myös puolustamalla tarkasti.

Jokereiden peli on kauden mittaan aaltoillut runsaasti. Katsojille joukkueen esityksissä on ollut niin hienoja kuin synkkiäkin kausia. Jokerit on joukkue, joka elää ja kuolee viisikkopelinsä mukana. Huipputaitavia yksilöitä ei narripakasta saa kaivettua esiin kuin kaksi kappaletta: Ville Peltosen ja Kari Lehtosen. Muiden potentiaali on pysynyt piilossa. Joukkueen viisikkopeli on kuitenkin niin huippuunsa asti viritettyä, että joukkue yksilöiden harmaudesta huolimatta majailee sarjataulukon piikkipaikalla. Tehokas viisikkopeli näyttää kuitenkin katsomoon ajoittain varsin puuduttavalta: kuva puolustusvoittoisesta joukkueesta ei usein ole kaukana. Mutta Jokereiden suunta on kentällä on joka tapauksessa jatkuvasti ylöspäin kohti hyökkäysaluetta.

Sikakiekkoilusta tai liian fyysisestä pelistä Jokereita on myös vaikea syyttää - joukkue pelasi puolet kaudesta taklaamatta käytännössä ollenkaan.

- Onko Jokerien pelitapa suomalaisen jääkiekon kehittymisen todellinen este? Ovatko
jokeripelaajien hyvät suoritukset ansainneet kaiken saamansa kritiikin - ja mestaruudet väärin voitettuja, kysyvät Lukkarila ja Immonen.

Jokerit lienee IFK:n ohella liigan eniten tunteita herättävä joukkue, puolesta ja vastaan. Yleisen mielipiteen foorumeilla heitellään lennokkaita lauseita Jokereiden tavasta pelata tai ylipäätään sen tekemisistä liigamaailmassa. On kuitenkin selvää, että raflaavien Jokereita käsittelevien kommenttien ei pitäisi antaa sumentaa sitä tosiseikkaa, että Jokerit on vain yksi 13 liigajoukkueesta, joka tavoittelee mestaruutta samoilla säännöillä ja tavoilla kuin muutkin. Jokaista Kanada-maljan voittajaa on syytä kunnioittaa. Väärien voittajien huuteleminen alentaa koko SM-liigan arvoa.

» Lähetä palautetta toimitukselle