Mielipide

Lou Vairo kritisoi sarjajärjestelmää

MAAJOUKKUE / Kolumni
USA:n joukkueen päävalmentaja Lou Vairo kritisoi Valko-Venäjä-ottelun jälkeen turnauksen sarjajärjestelmää. Vairo oli säästänyt kritiikkinsä siihen asti kunnes USA oli onnistunut varmistamaan säilymisensä A-sarjassa. Varmasti erittäin järkevää, jotta kritiikkiä ei kuitattaisi katkeruuden varjolla.

Vairon kritiikki on perusteltua, sillä MM-kisojen arvon kyseenalaistaa joka vuosi parhaiden pelaajien puuttuminen. Tällä kaudella suurin kärsijä oli ehdottomasti USA, mutta kärsijät voivat vaihdella vuosittain. Myös olympialaisten sarjajärjestelmässä on kehitettävää, sillä myös siellä osa maista joutuu sarjajärjestelmän uhreiksi.

- Kansainvälisen jääkiekkoliiton tulee jatkaa parempien ratkaisujen kehittämistä MM-kisajärjestelmäksi. Sanon tämän, koska jokainen maailmassa tietää kutakuinkin kahdeksan parasta jääkiekkomaajoukkuetta. Nämä kilpailut ovat vaikeita joillekin joukkueille, kuten olivat olympialaisetkin. Slovakian ja ehkä Sveitsin kannalta ei ollut reilua karsia olympialaisissa ilman parhaita pelaajiaan. Mutta tämä ei ole myöskään järkevää, sillä joudumme osallistumaan periaatteessa AHL-pelaajista kootulla joukkueella vahvistettuna muutamalla NHL-pelaajalla. Se ei ole järkevää toimintaa. Näitte tuloksen olympialaisissa.

- Eikä se ole vain USA:n ja Kanadan ongelma, vaikka Kanadalla on toki helpompaa suuremman pelaajamääränsä takia. Ette näe myöskään parhaita pelaajia Venäjän ryhmässä tai monessa muussa joukkueessa. Joku vuosi yksi kova joukkue putoaa, menettää paikan olympialaisissa tai jotain vastaavaa. Se ei ole fiksua. Haastankin kaikki keksimään parempaa sarjajärjestelmää. Itse en tiedä mikä se on, mutta meidän ja kansainvälisen jääkiekkoliiton päättäjien pitää keksiä se.

MM-kisat kaivavat myös tavallaan omaa kuoppaansa nykyisellä järjestelmällä. Parhaiden pelaajien poissaolot laskevat turnauksen arvovaltaa ja tästä syystä yhä useammat pelaajat kieltäytyvät kisoista. Pelaajien syyllistäminen ei ole kuitenkaan ratkaisu, sillä poissaolijoilla on moninaisia syitä. Yksi ongelma on ehdottomasti turnauksen pitkä kesto.

- Mike Modano on ollut MM-kisoissa kahdesti ja Brett Hull on ollut pelaamassa kertaalleen. He eivät kuitenkaan pääse joka kerta. Asiat muuttuvat, joskus pelaajilla on loukkaantumisia ja joskus heidän vaimonsa ovat saaneet lapsen tai jotain vastaavaa. Ja he eivät halua tulla. Tärkeää ei ole miksi pelaajat eivät tule paikalle vaan ongelma on se, että sitä tapahtuu. Tämä ei ole kritiikkiä, vaan jotain mitä kansainvälisen jääkiekkoliiton pitää miettiä. Heidän on keksittävä järkevämpi suunnitelma ilman, että muita maita ei jätetä sarjan ulkopuolelle.

- Tuntuu kun olisin ollut täällä kolme kuukautta. Emme voita pelejä ja sataa. Tämä aika tuntuu ihan kolmelta kuukaudelta. Pohjoisamerikkalaiset pelaajat eivät halua tulla tänne kolmeksi viikoksi, tai kolmeksi ja puoleksi viikoksi, jos huomioidaan harjoitusleirit. Asiaa kannatta miettiä, ettei synny kakkosluokan turnausta. Kyseessä ei ole aito maailmanmestaruusturnaus, jos järjestelmään ei tehdä selviä parannuksia.

» Lähetä palautetta toimitukselle

Lue myös