Mielipide

Liigajoukkueita Ahvenanmaalla, Mästarcupen alkaa

LIIGA / Kolumni
Tiistaina alkava, Ahvenanmaalla jälleen pelattava kolmipäiväinen Mästarcupen tarjoaa tänäkin vuonna katsojille kolme huippuottelua kolmen päivän sisällä. Tarjolla on perinteisiä suurseuroja niin Suomesta kuin Ruotsista.

Tämän vuotiseen turnaukseen osallistuvat viime vuoden tapaan Helsingin IFK ja Färjestads BK Ruotsista. Kaksi viimeistä turnausta voittanut Djurgården ei ole tällä kertaa mukana, vaan ruotsalaisten tilalla pelaa turnaukseen jo aikaisempina vuosina osallistunut TPS, jolla on plakkarissa turnausvoitto vuodelta 1999.

Uudistunut TPS

TPS on pelannut kesän harjoitusottelunsa kohtalaisella menestyksellä tähän mennessä. Vaikka niin Pitsiturnauksessa kuin Viking Cupissakin oli Palloseuran kohtalona joutua Rauman Lukon pudottamaksi, ollaan Turussa silti yleisesti ottaen toiveikkaita tulevan kauden suhteen. Joukkueen runko on säilynyt ennallaan, mutta muutamalla vahvistuksella täydentynyt sekä uuden valmentajan Jukka Koivun opein kauteen lähtevä joukkue uskoo itseensä.

Harjoituspelien epävirallista pistepörssiä johtaa kolmikko Mikko Koivu, Ville Vahalahti ja Kai Nurminen. Koivu on viimeinkin ottamassa ykkössentterin paikan joukkueessa ja pisteitä syntyy tasaiseen tahtiin. Jokereista tullut Antti Aalto näytti vielä kuukausi sitten olevan joko kesäterässä tai kovan harjoittelun jäykistämä. Viimeisimmät pelit ovat kuitenkin sujuneet paremmin ja A. Aallon ryminäorkesteri on tulossa. Ketjukaverit ovat vielä hieman haussa, mutta Aallon vierellä on nähty pelaavan mm. Niko Mikkolan ja Nurmisen.

Seuraamisen arvoisia pelaajia ovat myös nuoriso-osaston pojat Tomi Sykkö, Matti Aho sekä Markus Ojala. Varsinkin Aho ja Sykkö ovat peliesitysten perusteella hyvin lähellä liigarinkiä. Hyökkääjiä ryhmässä on vielä enemmän kuin tarvitaan ja seuraavan parin viikon aikana osalle haetaan peliaikaa muista joukkueista. Kilpailu pelipaikoista on kovaa tällä hetkellä ja sen huomaa hyvin katsomoonkin. Löysäilyyn ei ole kenelläkään varaa.

Eniten vahvistunut osa-alue löytyy joukkueen pakistosta. Jiri Vykoukal, Antti Hulkkonen ja David Schneider ovat uusina miehinä tuoneet kaivattua varmuutta ja pelinlukutaitoa. Myös Markus Seikola näyttää kesän aikana kehittyneen ja saaneen itseluottamusta. Puolustuksesta ei menestymisen tulevalla kaudella ainakaan pitäisi olla kiinni.

Maalivahtikaksikkona pelaa Teemu Lassila ja Tuomo Karjalainen. Lassila on viime kauden esitysten jälkeen selvä ykkösvahti, mutta Karjalainenkin on pelannut hyviä treenipelejä ja saanee peliaikaa liigassakin

HIFK:lla pelipaikat jaossa

Helsingin IFK:n tähänastiset harjoitusottelut eivät ole sujuneet tulosten valossa kovinkaan erikoisesti. Kuudesta ottelusta on toistaiseksi saldona vain yksi voitto ja kaksi tasapeliä. Joukkue on kuitenkin esittänyt ajoittain hyviäkin otteita, ja Ahvenanmaalla olisi tarjolla näytönpaikka kovia joukkueita vastaan.

Tulevasta turnauksesta IFK:n kokoonpanosta puuttuvat varmuudella puolustajat Jarno Kultanen, joka toipuu pienestä polvioperaatiosta ja Jere Karalahti. Puolustusvoimien riveissä palvelevat Eetu Holma, Arttu Luttinen ja Hannu Pikkarainen ovat olleet joukkueet käytettävissä vaihtelevasti. IFK onkin käyttänyt tähänastisissa harjoituspeleissään laajaa rinkiä, kun kaikkiaan 28 kenttäpelaajaa ja kaksi maalivahtia on päässyt esittämään taitojaan punapaidassa.

Mästercupen lienee IFK:n osalta viimeinen mahdollisuus kokoonpanokokeiluihin ennen kauden alkua. IFK pelaa vielä liiga-avausta edeltävänä viikonloppuna Helsingissä Ärrä Cupissa, mutta kyseisessä turnauksessa varsinkin paikallisottelu Jokereita vastaan kaupungin yleisön edessä on jo pitkälti tuloksen hakemista valmiilla kokoonpanolla. Nytkin Ahvenanmaalle matkaa iso lastillinen IFK:n hardcore-kannattajia, mutta joukkueen ei silti tarvitse vielä keskittyä ensisijaisesti otteluiden voittamiseen.

IFK:n joukkueen mielenkiintoisimpia pelaajat ovat tietenkin uudet miehet. Brett Harkins teki ensiesiintymisensä IFK:n paidassa Moskovan turnauksessa. Harkins keräsi neljässä ottelussa hyvät tehot 1+4. Harkinsista odotetaankin IFK:lle nimenomaan hyvää pelinrakentajaa. Koeajan kautta sopimuksen saanut Martin Spanhel ehti näyttäytyä IFK:n kannattajille jo kahdessa Suomessa pelatussa ottelussa. Spanhel on ollut harjoitusotteluissa IFK:n tehokkain pelaaja (4+2=6). Spanhelin jäähymäärät ovat tosin huolestuttaneet IFK:n valmennusjohtoa.

IFK:n viime kauden ykkösmiehet Timo Pärssinen ja Kimmo Kuhta ovat olleet vielä hieman vaisuja harjoitusotteluissa. Kaksikko on saanut kuudessa ottelussa aikaan ainoastaan neljä pistettä. Onkin mielenkiintoista nähdä miten kaksikko saa pelinsä toimimaan kun sentterinä on mitä todennäköisimmin Brett Harkins.

IFK:n laajasta pelaajaringistä löytyy myös liigatasolle uusia miehiä. Ensikertalaisista Mikko Turunen, Ville Varakas ja Jermu Porthen ovat esittäneet hyviä otteita pelaamissaan otteluissa. Kaikille pelaajille IFK:sta ei kuitenkaan pelipaikkoja riitä, joten jonkinlainen keskenäinen kilpailu on vielä käynnissä. Varsinkin Turusen kohtalo on vielä epäselvä, sillä hän ei enää mahdu pelaamaan A-junioreihin.

IFK:n maalilla Dave Stathos on varsin selkeä ykkösmies ja saattaa pelata molemmat ottelut turnauksessa.

Färjestadilla jälleen kova ryhmä

Turnauksen kolmas joukkue on jo vuosia Ruotsin parhaisiin lukeutunut Färjestads BK, joka osallistui turnaukseen myös viime vuonna. Viime kauden Elitserienin hopeamitalistin riveissä pelaa useita suomalaisillekin tuttuja pelaajia Sinuhe Wallinheimosta ja Hannes Hyvösestä alkaen. Uutena pelaaja joukkueeseen on liittynyt myös viime kaudella Tapparassa Suomen mestaruuden voittanut Janne Grönvall.

Kaikkiaan Håkan Loobin ja Bengt-Åke Gustafssonin joukkueesta löytyy kuuden maan kansalaisia. Hyökkääjät Marcel Jenni (Sveitsi) ja Dieter Kalt (Itävalta) ovat maidensa ja Elitserienin huippuja. Puolustuksesta löytyvät norjalainen Mats Trygg ja tsekki Radek Harm. Joukkueen suurin tähti on kuitenkin sentteri Jörgen Jönsson, joka on jo vuosien ajan ollut Elitserienin ehdotonta kärkeä.

Färjestadin joukkue vaikuttaa vahvalta myös tulevalle kaudelle. Menetykset, kuten Marko Jantunen (Jokerit) ja Thomas Rhodin (lopettanut), on paikattu Grönvallilla, puolustaja Martin Lindmanilla ja NHL:stä Ruotsiin palanneella hyökkääjä Mathias Johanssonilla. Färjestad onkin hyvä tasonmittari TPS:lle ja IFK:lle

Mästarcupen 2003 ohjelma:

26.8. 19.00 TPS-Färjestads BK

27.8. 19.00 Färjestads BK-HIFK

28.8. 19.00 HIFK-TPS

» Lähetä palautetta toimitukselle

Lue myös