Mielipide

Liekki lepattaa, Calgary Flames 2003-2004

NHL / Kolumni
Flames lähti viime kauteen kohtuullisilla odotuksilla jopa pudotuspelipaikan suhteen, mutta lopputulos oli sama kuin jo monta vuotta putkeen. Joukkueen supertähti Jarome Iginla ei pystynyt toistamaan huippukautensa 52 maalin suoritusta, ja jäi ”vain” 35 maaliin. Myös ykkössentteri Craig Conroy jäi edellisen kauden tehoistaan roimasti.

Joukkue hankki kesken kauden uudeksi valmentajakseen San Josen menestykseen luotsanneen Darryl Sutterin, joka missasi viime kaudella ensimmäisen kerran urallaan (pelaajana sekä valmentajana) pudotuspelit. Sutter onkin koonnut Calgaryyn varsin näköisensä joukkueen, kohtuullisen isokokoisen ja halvan. Albertassa ei ole sellaisia rahavirtoja, joilla Calgary pystyisi hankkimaan markkinoiden kovimpia nimiä, mutta kesällä on tehty varsin hyvää työtä joukkueen rakentamiseksi.

Ratkaisijapelaaja Chris Drury kaupattiin Buffaloon, josta siirtyi Calgaryyn Rhett Warrener sekä kaupan kolmannesta osapuolesta Coloradosta Steve Reinprecht. Warrener on kova jässikkä omassa päässä, ja varmasti paikkaa seuraa vaihtaneen Bob Boughnerin jättämää aukkoa vielä monta vuotta. Reinprecht puolestaan oli jumissa Coloradon tähtiorkesterin takana, ja saanee nyt näyttää osaamisensa. Viime kauppatakarajalla joukkueeseen siirtyi vielä Dean McAmmond, mutta sääntöpykälien takia hän ei saanut pelata joukkueessa enää loppukaudesta.

Albertassa ei Calgaryn kausi lämmitä talven kylminä hetkinä

Calgaryllä on taas ainekset kasata parin kauden takainen huippuketjunsa McAmmond – Conroy – Iginla. Näin Sutter onkin antanut ymmärtää käyvän, ja joukkueessa tietenkin toivotaan tämän nostavan joukkueen ehdottoman tähden Iginlan maalisaldon taas puolen sadan tienoille. Jos maaleja ei synny kovaan tahtiin, saattaa Iggy löytää itsensä matkalta muualle.

Kakkosketjuun on tarjolla nuoret Oleg Saprykin sekä Chuck Kobasew, jotka saanevat sentterikseen Reinprechtin. Ketjulla on mahdollisuuksia aivan hyväänkin peliin molempien laitojen pystyessä aggressiiviseen karvaukseen. Reinprecht on tehnyt urallaan joka kausi mukavasti pisteitä, eikä tästä kaudesta tule varmaankaan poikkeusta.

Jarruketjuihin on vielä tarjolla muun muassa Martin Gelinas, Stephane Yelle, Shean Donovan sekä tappelupuolelle Puolan vasara Krzystof Oliwa. Kolmos- ja nelosketjujen tehot jäänevät niin alhaisiksi, että kärkiketjut joutuvat urakoimaan ettei tappiosarake nouse silmittömäksi.

Puolustus Calgaryllä on aivan mainiolla mallilla ottaen huomioon varsin kapean materiaalin hyökkäyspäässä. Suomalainen Toni Lydman johtaa pakistoa jossa on varsin kova painotus fyysisellä osaamisella. Jordan Leopold saanee näyttää osaamistaan ylivoimalla ja roolin pitäisi kasvaa muutenkin viime kaudesta. Pakistossa luutivat myös Denis Gauthier, Robyn Regehr, Warrener, Andy Ference sekä Steve Montador. Pistetilastoja katsellessa huomaa, mikä on näiden miesten leipälaji. Maalin edestä löytyykin lähinnä niitä kuuluisia makuupaikkoja.

Jos pulustus on kuosissaan, niin maalivahtipeli ei vakuuta, ellei Roman Turek löydä jostain huippuvirettä. Kakkonen Jamie McLennan on sitäkin heikompi. Ehkäpä tällä kaudella nähdään nuoria lupauksia kokeilemassa NHL-vauhtia.

McAmmond palaa tutulle paikalleen

Dean McAmmond kaupattiin ennen viime kautta Coloradoon, josta hänet hankittiin takaisin loppukaudesta. Waiver-sääntöpykälien takia hän ei kuitenkaan saanut enää pelata joukkueessa jossa oli ollut aiemmin samalla kaudella. Sitä edellisellä kaudella laituri teki kuitenkin 51 pistettä pelatessaan samassa ketjussa Iginlan ja Conroyn kanssa. Tällä kaudella tarjotaan mahdollisuutta toistaa tämä temppu.

Huomioi myös:

Chuck Kobasew, rymistelevä oikea laita ajaa maalille ilman pelkoa. Muutaman vuoden takainen Hobey Baker-voittaja osaa myös laukoa hyvin, joten kun viime kaudella vasta totuteltiin vauhtiin, tällä kaudella saatetaan tehdä jo tuhoja.

Oleg Saprykin, venäläinen ei päässyt toissa kaudella pelaamaan kuin kolmessa ottelussa, mutta viime kaudella pääsi kentälle jo yli 50 ottelussa. Ehkäpä tässä nähdään, ettei kannata luovuttaa vaikka peli ei heti menekään uomiinsa ja paikka joukkueessa vakiinnu.

Jordan Leopold, toinen nuori Hobey Baker-voittaja Calgaryn joukkueessa saanee näyttää osaamisensa ylivoimalla, ja pisteitä pitäisi tulla erilailla kuin viime kaudella.

Arvio kaudesta

Calgary pistänee hanttiin, mutta ei pysty vastaamaan lännen joukkueiden kovaan materiaaliin. Jää pudotuspelien ulkopuolelle tähdistöottelun jälkeisestä kiristä huolimatta. Kaatuu lopulta liian epävarmaan maalivahtipeliin sekä kolmos- ja nelosketjun tehottomuuteen.

» Lähetä palautetta toimitukselle

Lue myös