Mielipide

Leijonille täysi potti kotiturnauksesta

MAAJOUKKUE / Kolumni
Ruotsista ei ollut Suomen voittokulun pysäyttäjäksi Karjala-turnauksen päätöskamppailussa. Suomi purjehti hieman vaisullakin peliesityksellä helpohkoon 5-3 -voittoon, vaikka Ruotsi hätyyttelikin kolmannessa erässä Leijonia. Ruotsi nousi nimittäin 1-3 -tappioasemasta tasoihin, mutta Tommi Santalan komea ylivoimaosuma käänsi pelin jälleen Leijonille. Suomi voitti kotiturnauksensa puhtaalla pelillä ja siirtyi samalla myös Euro Hockey Tourin piikkipaikalle.

Suomi aloittaa alivoimamaalilla

Suomi sai otteluun unelma-alun, sillä maaliverkkoa heilutettiin jo reilun minuutin pelin jälkeen ja kaiken lisäksi vielä alivoimalla. Kimmo Rintanen vei kiekon näyttävästi hyökkäysalueelle ja heitti kuljetuksensa päätteeksi rystyltä nappisyötön maalin eteen. Paikalla oli Jani Hassinen, jonka one-timer upposi Ruotsin kassarin Rolf Wanhaisen selän taakse.

Leijonat piti kotiturnauksessaan maalinsa puhtaana yli 126 minuuttia ennen kuin Ruotsi sai kiekon ensimmäistä kertaa Kari Lehtosen selän taakse. Tre Kronorit repivät pienillä, nopeilla siirroilla Suomen puolustuksen rikki ja Niklas Nordgren pääsi sen seurauksena lopulta nokikkain Lehtosen kanssa. Nordgren harhautti Lehtosen jäihin ja tämän jälkeen ruotsalaislaiturilla olikin helppo työ siirtää pikkumusta rauhassa tyhjään maaliin.

Erän alku oli kahdesta maalista huolimatta varsin passiivista pelailua, mutta erän loppua kohden Suomi sai pelinsä mukavasti rullaamaan. 2-1 -johtomaali syntyi ylivoimapelin seurauksena, vaikka sitä ei tilastoihin ylivoimamaaliksi merkittykään. Ruotsin Patrik Zetterberg oli juuri hypännyt jäähyaitiosta kaukaloon, kun Tommi Santala veivasi Marko Tuulolan laukauksen jälkeen reboundin maalin perukoille. Santala otti irtokiekon ensin luistimella haltuunsa ja pääsi sen jälkeen sijoittamaan kumilaatan tyhjiin.

Erän loppupuolella Suomi oli vielä iskeä erän toisen alivoimamaalinsa. Petteri Nummelinin pystysyöttö tavoitti pakkien taakse ennättäneen Jussi Tarvaisen, joka pääsi karkumatkalle. Tarvainen tavoitteli räpsäkäden ylänurkkaa, mutta laukoi kiekon hiuksenhienosti yli maalin.

Luoma yllättää Wanhaisen

Varovainen peli jatkui myös toisessa erässä eikä kummallakaan joukkueella ollut edelleenkään kovin montaa maalitilannetta. Suomi jatkoi erinomaista alivoimapeliään ja osuma oli lähellä jälleen Tommi Turusen rangaistuksen aikana. Kimmo Rintanen meni heittämällä 1-1 -tilanteessa ohi Thomas Rhodinin, mutta ratkaisuyritys karkasi selvästi ohi maalin.

Toisessa erässä nähtiin ainoastaan yksi osuma ja siitä vastasi isäntäjoukkue Suomi ajassa 28.27. Esa Pirnes voitti hyökkäyspään aloituksen, minkä jälkeen Mikko Luoma heitti kiekon löysänä maalille. Rolf Wanhaisen näkökenttä oli pelaajaruuhkan takia minimaalinen ja niinpä Luoman laukaus painui suoraan verkon perukoille.

Ruotsin erän ainoa kunnon tekopaikka syntyi 37 peliminuutin kohdalla. Ulf Söderström sai rauhassa miettiä ratkaisuaan avopaikassa, mutta vaikka ruotsalainen malttoikin tilanteessa odottaa Kari Lehtosen liikkeitä, nuori leijonavahti veti tilanteessa pidemmän korren. Söderström yritti liruttaa kiekon längistä sisään, mutta Lehtonen sai mailansa sopivasti kiekon tielle.

Santala ratkaisee ylivoimalla

Kahden erän jälkeen ottelu näytti olevan vahvasti Leijona-miehistön kontrollissa, mutta päätöserässä Suomen puolilepsu pelailu kostautui. 3-2 -kavennusmaalin Ruotsi sai tosin onnekkaalla tavalla. Ulf Söderströmin laukaus suoraan Mika Hannulan tarjoilemasta syötöstä epäonnistui pahasti, mutta kimposi Leijonien epäonneksi Suomen oman pelaajan luistimen kautta verkkoon.

Hieman ennen erän puoliväliä Ruotsi tuli jo tasoihin. Jonas Rönnqvist antoi maalin takaa hienon syötön Niklas Nordgrenin lapaan ja tämä jatkoi pelivälineen yhdellä kosketuksella alanurkkaan, vaikka Antti-Jussi Niemi olikin puserossa kiinni.

Suomen hyökkäyspeli oli kolmannessa erässä vaisua, mutta voitto-osuma saatiin sentään värkättyä ylivoimalla parisen minuuttia Ruotsin tasoituksen jälkeen. Tommi Santala ajautui ylivoimakuvion pyöriessä pakin paikalle ja tykitti Petteri Nummelinin esityön jälkeen komean lämärin oikeaan ylänurkkaan. Rolf Wanhainen ei Santalan hirmukudille mitään mahtanut.

Suomen johtomaalin jälkeen Ruotsi ei enää onnistunut hätyyttelemään vaarallisesti Kari Lehtosen vartioimaa maalia. Lopullisen sinetin iski tyhjiin Ville Peltonen Ruotsin haettua tasoitusosumaa kuudella kenttäpelaajalla.

Tavallista vaisumpi hegemoniakamppailu

Ottelun intensiteetti oli tänään huomattavasti heikompi kuin eilisessä Tshekki-kamppailussa. Laiskavauhtinen ottelu ei noussut kovinkaan viihdyttäväksi isänpäivämatsiksi, vaikka maaleja iskettiinkin komea määrä. Molemmat joukkueet olivat viimeistelyssä sekä taidokkaita että myös onnekkaita. Jostain syystä Ruotsi ei tällä kertaa sytyttänyt Suomea samalla tavalla kuin normaalisti. Voitto saatin ottelusta kuitenkin nipistettyä rutiininomaisella suorituksella.

Suomen suurin sankari oli kaksi tärkeää osumaa iskenyt Tommi Santala. Turnauksen paras hyökkääjä Kimmo Rintanen väläytteli tänäänkin osaamistaan, vaikka hiipuikin hieman loppua kohden. Puolustajista esiin nousi tänään ottelu ottelulta turnauksessa otteitaan parantanut Mikko Luoma.

Karjala-turnaus oli Suomelle suuri menestys. Turnausvoitto puhtaalla pelillä ja siirtyminen Euro Hockey Tourin kärkeen oli ehkä jopa enemmän kuin mitä osattiin odottaa. Päiväjärjestys on näin palautettu Euroopan kiekkokartalle. Tshekkiä vastaan Suomi pelasi vakuuttavasti ja myös Venäjä-ottelu oli kaikin puolin onnistunut. Ruotsia vastaan Leijona-miehistö ei sen sijaan esittänyt parastaan, mutta vaisuhkoa kolmen kruunun joukkuetta vastaan parhaimmilleen venymistä ei edes tarvittu. Menestyksekkään kotiturnauksen jälkeen Leijonat pääsevät starttaamaan hyvistä lähtökohdista Euro Hockey Tourin seuraavaan osaturnaukseen, joulun alla käytävään Baltika Cupiin.