Mielipide

Leijonat vaikeuksien kautta turnausvoittoon

MAAJOUKKUE / Kolumni
Tshekki-tappiolla alkanut Karjala-turnaus kääntyi kuin kääntyikin lopulta jälleen kerran Suomen voitoksi. Asia varmistui päätöspäivänä, kun Venäjä kukisti Tshekin ja Suomi kylvetti isänpäivän kunniaksi Ruotsia maalein 5-2. Leijonat voittivat kotiturnauksensa jo seitsemännen kerran peräkkäin.

Ruotsia vastaan vireessä oli erityisesti hyökkäysketju Ville Peltonen-Jussi Jokinen-Tomi Kallio. Kolmikosta ainakin joku oli mukana Suomen kaikissa viidessä maalissa. Jokinen teki maajoukkueuransa ensimmäisen kypärätempun ja myös Kallio sekä Peltonen keräsivät ottelussa kolme tehopistettä. Jokisen vitjan huiman vireen lisäksi Suomen ehdottomiin onnistujiin kuului maalivahti Fredrik Norrena, joka piti vaikeilla hetkillä varmoilla torjunnoillaan Suomen johtoasemassa.

Suomella oli tällä kertaa onneakin roppakaupalla mukana ottelussa. Ruotsi nimittäin hallitsi pelitapahtumia kahdessa jälkimmäisessä erässä ja lisäksi suuri osa Leijonien osumista syntyi hieman erikoiseen tyyliin. 2-1 -johtomaalissa Ville Peltosen korkea maalille heitto ohjautui Tomi Kallion hanskan kautta verkkoon ja kahdessa muussa osumassa Ruotsin Per Hållberg oli epäonnekkaasti mailoineen ohjaamassa kiekkoa kohti omaa maalia.

Ruotsin molemmat maalit syntyivät tänään ylivoimalla. Kolmen kruunun miehet avasivat ottelun maalihanat jo reilun kahden minuutin pelin jälkeen, kun Henrik Zetterbergin nosto maalille lipsahti hieman helponoloisesti Fredrik Norrenan kainalosta maaliviivan paremmalle puolelle.

Suomi kuittasi takaiskumaalin nopeasti myös tehokkaan ylivoimapelin tuloksena. Petteri Nummelin antoi ensin hienon pystysyötön Tomi Kalliolle ja sai hetkeä myöhemmin tältä kiekon takaisin avopaikkaan. Numppa ei tilanteessa erehtynyt, vaan räväytti napakan rannelaukauksen tolpan juureen. Kallion onnekkaan käsiohjauksen myötä Suomi siirtyi avauserässä vielä johtoonkin.

Toisessa erässä Ruotsi oli hienokseltaan niskan päällä, mutta erän ainoan osuman teki silti isäntäjoukkue. Sinänsä hienon hyökkäyksen päätteeksi Jussi Jokinen pääsi tyrkkäämään limpun muutamasta sentistä täysin avoimeen maaliin. Onneakin tilanteen rakentelussa silti oli, sillä Tomi Kallion syöttö

ohjautui Per Hållbergin mailasta passelisti suoraan kohti tyhjää maalia.

Peliä hallinnut Ruotsi näytti erän viimeisellä minuutilla saavan väkisin kavennusmaalin, kun Henrik Sedinillä oli jo täysin tyhjä maali edessään. Niin vain kaksosparin toisen lenkin laukaus kuitenkin hieman epäonnistui ja Fredrik Norrena onnistui vielä upeasti kahmaisemaan räpylänsä kiekon tielle.

Kolmannessa erässä ruotsalaisnippu ajoi Leijonat entistäkin ahtaammalle. Päätöserä pelattiinkin lähes kokonaisuudessaan
Suomen puolustusalueella, mutta Ruotsi kärsi edelleen tehottomuudesta. Erän alussa Mathias Tjärnqvist ohjasi ylivoimalla 3-2 -kavennuksen, mutta tasoitusmaalia ei koskaan nähty.

Ennen erän puoliväliä Suomi värkkäsi 5-3 -ylivoimalla todella tärkeän neljännen osuman ja onni oli tässäkin tilanteessa avittamassa Leijonia. Jussi Jokisen syöttöyritys ohjautui nimittäin jälleen Hållbergin mailan kautta verkkoon. Kypärätemppunsa Jokinen viimeisteli aivan ottelun lopussa tyhjään maaliin Ruotsin haettua kavennusta kuudella kenttäpelaajalla.

Erkka Westerlund selvisi turnausvoiton myötä kunnialla ensimmäisestä tulikasteestaan. Pelillisesti Suomi esitti parasta peliään eilen Venäjää vastaan. Ruotsia vastaan kiekko pomppi hieman Leijonille toisin kuin avauspelissä Tshekkiä vastaan. Turnausvoitto ei tullut ehkä aivan yhtä vakuuttavalla tavalla kuin monella aikaisemmalla kerralla, mutta jääkiekossa kuitenkin ennen kaikkea tulos ratkaisee. Järkyttävät mittasuhteet saaneesta valmentajakohusta huolimatta Suomen jääkiekolla pyyhkii edelleen hyvin.