Mielipide

Leijona, tähti, Timonen

LIIGA, MAAJOUKKUE, NHL / Kolumni
Kimmo Timonen saa kasvattajaseuraltaan KalPalta ansaitsemansa kunnianosoituksen, kun kuopiolaisen pelinumero jäädytetään. Valtaosa urasta ja upeimmat saavutukset ovat kuitenkin kertyneet Kuopion ulkopuolella.

Lupaava, NHL:ään varattu puolustaja Kimmo Timonen lähti vuonna 1994 19-vuotiaana Kuopiosta kohti Turkua ja Vladimir Jurzinovin kovaa kiekkokoulua. Takana oli 84 liigaottelua KalPa-paidassa ja edessä yli 20-vuotinen ura, josta 16 vuotta NHL:ssä.

KalPaan Timonen palasi enää työsulkukaudella 2004-05 pelaamaan 12 Mestis-ottelua. Suomessa taitava puolustaja pelasi kolme kautta TPS:ssä ja yhden HIFK:ssä. Vaikka Timonen pelasi vain murto-osan urastaan KalPassa, on hän vahvasti profiloitunut "KalPan mieheksi", mistä kertoo myös seuran osaomistajuus.

Tuntuisi pyhäinhäväistykseltä, jos Timosen pelinumero jäädytettäisiin jossain muualla kuin Kuopiossa.

Pelaajana Timonen hakee vertaistaan. Pitkä ja vaikeakin ura päättyi tuhkimotarinaan, kun Timonen sai lopettaa uransa Stanley Cupin voittajana. Liigamestaruutta kuopiolainen oli voittamassa kerran sekä TPS:ssä että HIFK:ssä. TPS-vuosilta kertyi palkintokaappiin myös kaksi hopeista mitalia.

Vaikka Timonen pelasi vain murto-osan urastaan KalPassa, on hän vahvasti profiloitunut "KalPan mieheksi".

Maajoukkuetta Timonen edusti ahkerasti. MM-kisoista saldo oli kolme hopeaa. Olympialaisiin Timonen osallistui viisi kertaa ja sai tuliaisiksi kolmesti pronssia ja kerran hopeaa. Timonen oli mukana myös 2004, kun Suomi ylsi World Cupissa kakkoseksi.

Maajoukkueessa Timonen jäi ilman kultamitalia, mutta siitä huolimatta hän on yksi kaikkien aikojen Leijonia. Vuodesta 1996 alkaen Timonen pelasi yhteensä seitsemät MM-kisat ja oli aina joukkueen kärkipelaajia. Ylivoiman viivapelaajana Timonen oli huippuluokkaa, mutta sai yhtä lailla vastuuta myös alivoimalla.

Timonen tunnettiin kiekollisista taidoistaan, ja hyökkäävä puolustaja pelasikin urallaan yli puoli pistettä per peli -keskiarvolla niin NHL:ssä kuin maajoukkueessa arvoturnauksissa. Tehojen ohella Timosta arvostettiin johtajatyyppinä.

Kuopiolainen toimi varakapteenina TPS:ssä kahtena kautena, mestaruuskaudella HIFK:ssä ja maajoukkueessa yhteensä kahdeksissa arvokisoissa. 16-vuotisen NHL-uransa aikana Timonen oli varakapteeni kymmenellä kaudella ja yhden kauden Nashville Predatorsin kapteeni.

Ehkä silmiinpistävintä kuitenkin Timosen uralta ovat valinnat tähdistökentällisiin. Ainoastaan MM-kisoissa Timosta ei koskaan valittu tähdistökentälliseen, vaikka vuoden 1998 MM-kisoissa voittikin puolustajien pistepörssin. Maanmies Jere Karalahti ja Tšekin Frantisek Kucera menivät Timosen edelle.

Liigassa Timonen valittiin tähdistökentälliseen kauden 1996-97 päätteeksi. Olympialaisissa valinta tähdistökentälliseen tuli hopeavuonna 2006. Myös World Cupissa 2004 ja alle 20-vuotiaiden MM-kisoissa 1994 Timonen pääsi mukaan tähdistökentälliseen.

NHL:ssä Timonen valittiin tähdistökentälliseen kolmesti, kausina 2003-04, 2006-07 ja 2011-12.

Kasvattajaseura KalPa kunnioittaa seuralegendaansa pelinumeron jäädytyksellä. Seuraava kunnianosoitus tähdistövalintoihin tottuneelle Timoselle pitäisi tulla Pohjois-Amerikasta: kutsu Hockey Hall of Famen jäseneksi,

Kuopiolainen on ansainnut kaikki saamansa palkinnot ja tunnustukset.

» Lähetä palautetta toimitukselle

Lue myös