Mielipide

Lehkonen: Lihasmassan hankkiminen on vaarallista

LIIGA / Kolumni
Kuivaharjoittelulla on rikottu suuri määrä jääkiekkoilijoita. Se on edesvastuutonta, kirjoittaa Ismo Lehkonen.

Vierastan suuresti sitä, että hankimme lihasmassaa isoilla painoilla. Siinä on aina riski rikkoa itsensä. Kaikki ymmärtävät, että iso, tönkömpi lihas menee herkemmin rikki.

Lähtökohta on pelata sata ottelua kaudessa. Jos sinulla on isot, paksut lihakset, on palautuminen näistä otteluista mahdotonta, jos et ole elastinen. Ei isoissa lihaksissa mitään vikaa ole, mutta niiden pitäisi olla äärimmäisen kestävät. Sinulla pitää olla pohjat, joilla jaksat liikuttaa isoja lihaksia.

Seurat ovat erittäin tarkkoja siitä, että he eivät hanki pelaajaa, joka on ruumiinrakenteeltaan loukkaantumisherkkä. Nopeat, kevytjalkaiset, kestävät pelaajat ovat tämän päivän jääkiekossa äärimmäisen arvokkaita.

Yläkerran ukko on antanut meille tietynlaisen vartalon. Siihen voi kevyesti hankkia kilon tai puoli kiloa kerrallaan, rauhallisesti kasvattamalla. Mutta on vältettävä suuria harppauksia, koska silloin kaikki peliasennoistasi lähtien kärsivät. Se on vaarallista.

Meidän pitäisi ymmärtää pelin vaatimukset. Siksi sanon, että pelin tärkein elementti on tasapaino. Luistimissa on terät, joiden päällä liikumme, ja mitä tasapainoisempi asento, sitä luontevampi olet.

Kun olet tasapainoinen, pystyt vastaanottamaan syöttöjä. Pystyt syöttämään, pystyt taklaamaan, pystyt pysähtymään, pystyt ampumaan, pystyt harhauttamaan, pystyt suunnanmuutoksiin. Kun olet tasapainoinen, tunnet olosi kotoisaksi luistimilla ja pystyt kaikkeen, mitä peli vaatii.

Kaikki on silloin myös ennen kaikkea turvallisempaa. Siksi mielestäni
kaiken oheisharjoittelun pitäisi palvella lajia eli jääkiekkoa. Meidän pitäisi vahvistaa pelilihaksia, joita tarvitsemme jääkiekossa, eli luistelulihaksia, laukauslihaksia, taklauslihaksia, ja niin edelleen. Emme voi harjoitella samalla tavalla kuin esimerkiksi korkeushyppääjät.

Kuivaharjoittelulla on rikottu suuri määrä jääkiekkoilijoita. Aiheutuu välilevyn pullistumia, selkärangan rasitusmurtumia, polven kulumia, marssimurtumia ja olkapäävammoja. Suurin osa niistä on tapahtunut hypyillä tai painoilla.

On edesvastuutonta rikkoa urheilija kuivaharjoitteilla. Miten se on edes mahdollista? Pelin pitäisi olla vaaran paikka, mutta me aiheutamme kuivaharjoitteilla pysyviä vammoja. Kannat niitä koko urasi. Vartalosi on rappeutettu harjoittelulla.

Olen huolissani monesta pojasta, kun näen heidän poltteensa harjoitella neljäkin tuntia päivässä omatoimisesti. Siinä on aina vaara, että se lähtee lapasesta, kun heillä ei ole tietotaitoa, miten harjoitella oikein. Vammautumisen riski kasvaa aina, kun tekee asioita, joista ei ole varma.

''

On todella vaarallista ilmoittaa tavoitteellisille nuorille, että heidän on hankittava lisää massaa.

Kuulen tarinoita, että 16-vuotiaalle jääkiekkoilijalle ilmoitetaan, että sinun pitää saada lisää massaa. Kun tavoitteelliselle 16-vuotiaalle ilmoitetaan, että kesän aikana pitää tulla viisi kiloa lisää massaa, mitä poika tekee? Hän alkaa harjoitella puntilla kuusi kertaa viikossa, kaksi tuntia päivässä, vähän proteiinia ja yhtäkkiä on kuusi kiloa lisää massaa – mutta väärissä paikoissa. Enää et jaksa luistella. Enää et jaksa harjoitellakaan.

Tällaisen voimaharjoittelun pitäisi aina olla ammattilaisten valvonnassa, ettei se harjoittelu vain karkaa pojan käsistä. On todella vaarallista ilmoittaa tavoitteellisille nuorille, että heidän on hankittava lisää massaa. Ikäluokkaa kohti saattaa olla sata poikaa, jotka ovat valmiita tekemään mitä tahansa saavuttaakseen tavoitteensa eli kasvaa sellaiseksi kuin joku valmentaja sanoo.

Seuroilla, valmentajilla ja vanhemmilla on vastuu pitää lapsensa terveenä!

Olin aikoinani himoharjoittelija, aivan pimeä harjoittelija. Minulla lähti
lapasesta. Rikoin itseni harjoitteilla.

Olen valmentanut yli 20 vuotta ja miettinyt näitä asioita. En ole välttämättä löytänyt oikeita vastauksia, mutta olen uskoakseni tehnyt oivalluksia. Minun kuvioni ovat muuttuneet – en sano vallankumouksellisesti – mutta me olemme KooKoossa muuttaneet merkittävästi kuivaharjoitteluamme ja jopa
jääharjoitteluamme.

Haluan pitää harjoittelun mahdollisimman turvallisena. Harjoittelemme paljon, mutta mitä turvallisempi harjoittelu, sen parempi. Ettei vain käy vahinkoja, ettei vain tule kulumia. Ettei vain kangistu.

Kun ei ole oikeita vastauksia, meidän pitäisi yhdessä löytää linjaus, ettemme rikkoisi sitä määrää jääkiekkoilijoita, mitä me tällä hetkellä rikomme.



Kirjoittaja on jääkiekkovalmentaja.

» Lähetä palautetta toimitukselle