Mielipide

Lapsenuskoinen Jokerit pohjaa mestaruuspuheensa ihmeiden varaan

KHL / Kolumni
Niin pitkään kun Jokerit pystyy pitämään kiekkoyleisöä menestysilluusiossa, seuran pää pysyy pinnalla. Päättynyt kausi näytti jälleen, kuinka kaukana Jokerit on KHL-mestaruudesta.

Helsingin Jokereilla oli 50-vuotisjuhlakaudellaan jalkeilla historiansa nimekkäin joukkue. Päävalmentaja Jukka Jalonen repi siitä kaukalossa maksimin irti. Silti rahkeet eivät KHL:n pudotuspeleissä riittäneet toiselta kierrokselta jatkoon, kun TsSKA oli parempi 4–2-otteluvoitoin.

Pudotuspelit olivat neljännet Jokereille KHL:ssä. Kaksi kertaa tie on päättynyt ensimmäisellä kierroksella, kaksi kertaa toisella. Kolmena keväänä nimenomaan TsSKA on ollut se joukkue, joka on lähettänyt Jokerit kesälomille.

Tavoite Jokereilla jo useampana kautena on ollut erittäin rohkea ja kunnianhimoinen: KHL-mestaruus. 

Jokerit on pystynyt jollain tasolla haastamaan ison ja vahvan Moskovan TsSKA:n keväästä toiseen. Haastamisesta on kuitenkin pitkä matka pudotuspelisarjan voittamiseen.

Toki ihmeitä tapahtuu, mutta seura ei voi tavoitteitaan perustaa niiden varaan.

Jos Jokerit onnistuisi ensimmäisessä ihmeessä eli konferenssifinaaliin etenemisessä, edessä olisi vielä kaksi ihmettä tehtävänä, jotta KHL-mestaruus olisi hyppysissä.

Se antaa osviittaa siitä, kuinka kaukana Jokerit on KHL:n voittamisesta. Lapsenuskoiset mestaruushöpinät laittavat koko seuran uskottavuuden koetukselle. Toki ihmeitä tapahtuu, mutta seura ei voi tavoitteitaan perustaa niiden varaan.

Nähtyä parempaan menestykseen Jokerit tarvitsisi laadukkaamman pelaajamateriaalin ja pitkäjänteisempää työtä.

Nykyisellä menolla Jokereilla ei ole varaa niin sanottuihin jälleenrakennuskausiin, jolloin tulokselliset tavoitteet asetettaisiin alhaisiksi ja mestaruustavoite muutamien vuosien päähän.

Pelaajisto ja valmennus vaihtuvat suhteellisen tiuhaan tahtiin kesällä. Kahden vuoden päävalmentajapesteillä ei montaa jälleenrakennuskautta vietetä. Tulosta on tehtävä oikeastaan saman tien, ja se ei ole optimaalinen tilanne seuralle, jolle mestaruus vaatisi pidemmän tähtäimen työtä.

Pitkäjänteisempi työ ja hetkellisesti vaisummat tulokset söisivät kiekkokansan mielenkiintoa Jokereita kohtaan.

Jokakautinen näennäinen mestaruuden tavoittelu on ainoa keino Jokereille pysytellä pinnan yläpuolella. On saatava riittävän nimekäs joukkue, jotta mestaruudesta ja menestyksestä voidaan kailottaa turuilla ja toreilla, ihmiset edelleen jaksavat kiinnostua ja halli täyttyy.

Menetysilluusion luomisessa Jokerit onnistui päättyneellä kaudella mainiosti. Yleisökeskiarvo kohosi roimasti heikosta viime kaudesta.

Kulunut kausi oli Jokereiden KHL-historian paras. Loistokausi tosin vain vankisti sitä tosiseikkaa, että seura ei ole pystynyt osoittamaan KHL-mestaruuden olevan sille realismia.

Yleisön sitouttaminen vaatisi jotain muuta kuin utopistiset mestaruuspuheet. Kiekkoyleisö ei enää kovin kauan niihin usko.

» Lähetä palautetta toimitukselle

Lue myös