BOS - NYR 2.00
MTL - PHI 2.00
TBL - SJS 2.00
STL - OTT 2.00
DAL - WPG 2.00
NSH - FLA 3.00
MIN - CBJ 4.00
EDM - CGY 5.00
VGK - PIT 5.00
CHI - WSH 19.30
NYI - ANA 22.00
VAN - DET 23.00
Mielipide

Landeskog – varaustilaisuuden kanadalaisin ruotsalainen

NHL / Kolumni
Kaikki hyvät ominaisuudet samassa paketissa – niitä tarjoaa Gabriel Landeskog. OHL:n Kitchener Rangersin kapteenina toimiva ruotsalainen on sytyttänyt NHL-seurojen kiinnostuksen – ehkä eniten siksi, että vaikuttaa jo nyt valmiilta maailman kovimpaan kiekkoliigaan.

On olemassa stereotyyppiä edustavia pelaajia – ja sitten on Gabriel Landeskog. Jääkiekon kotimaan Kanadan kamaralta varausrankingien kärkipaikoille pinnistävä Landeskog edustaa myös ominaisuuksiensa puolesta Kanadaa.

Sydäntä, monipuolisuutta, peräänantamattomuutta ja taitoja kentän molemmissa päissä omistava Landeskog on kaikkea, mitä NHL-seura voisi lupaukseltaan toivoa. Taivas on rajana jo ennen varausta.

Nuorukaisen passissa lukee kuitenkin kotimaa Ruotsi. Ensin Landeskog teki historiaa olemalla 16-vuotiaana nuorin Elitserienissä pelannut pelaaja. Harvinaisuudet ja edelläkävijänä oleminen jatkuivat Pohjois-Amerikkaan siirtymisen myötä. Kitchener Rangersissä hänen valittiin kapteeniksi.

Landeskogista tuli perinteikkään seuran ensimmäinen eurooppalainen kapteeni. Valinta ei ollut huono, ja vuotta myöhemmin Landeskog näyttää valmiilta siirtämään taitonsa jo NHL-puolelle. Ensimmäinen askel unelmaa kohti toteutuu tulevana viikonloppuna, kun Landeskog varataan ensimmäisen kierroksen kärkinimien joukossa.


Gabriel Landeskog maajoukkuepaidassa.

Veli valitsi jalkapallon, Gabriel ei

Jalkapalloilevan veljensä jalanjälkiä seurannut Landeskog pelasi itsekin aikansa vihreän nurmen peliä. Valinta tapahtui kuitenkin nuoruusiässä – jääkiekon hyväksi. Valinta oli selkeästi oikea.

– Olin jotain 10 tai 11, kun aloin pelaamisen Hammarbyssä Tukholmassa. Se oli eräs maan huippuseuroista sillä hetkellä. Silloinen valmentajani, Mattias Jonsson keskittyi kovaan työhön joka veisi minutkin seuraavalle tasolle, ja näytti että jos niin todella haluan, voin päästä sinne ja isompiin sarjoihin, Landeskog muistelee.

– Luulen, että silloin aloin todella kerätä motivaatiota ja keskittyä itseeni. Lopetin jalkapallon ja aomistauduin jääkiekolle. Tiesin, että se on jotain jota haluan todella tehdä, Landeskog sanoo päättäväisenä.

Muutamaa vuotta myöhemmin oli edessä siirto isompaan Djurgårdeniin ja lopulta OHL:n Kitchener Rangersiin. Joukkueen kapteeniksi pääsy ei huimannut Landeskogia.

– Juu, tietenkin C:n pitäminen rinnassa lisäsi hieman painetta, mutten pidä painetta negatiivisena asiana. Riippuu mitä asian kanssa tekee ja mitä saa aikaa. Niin kauan kuin kiekko on hauskaa, eikä pistä liikaa paineita itselleen. Tiedän mihin kykenen ja pystyn olemaan silti sama tuttu kaveri, joten en aio murehtia mistään muusta, Landeskog lisää.

Kuin Richards

Kehuttujen ominaisuuksiensa puolesta Landeskogia on verrattu Flyersista Los Angelesiin kaupattuun Kanadan olympiapelaaja Mike Richardsiin. Ei vähiten siksi, että myös Richards toimi samanikäisenä Kitchenerin kapteenina.

Sydämen, periksi antamattoman asenteen ja monipuolisuuden raosta pilkottaa lisäksi se, että tasaisen vahvoista ominaisuuksista esille voidaan nostaa kiekonkäsittelytaito ja laukaus. Odotettavissa voi siis olla Richardsin tapainen menestystarina NHL-kiekon parissa.

Suuria heikkouksia Landeskogilla ei ole. Yläkroppa kaipaa vielä lisää vääntövoimaa ahtaisiin kamppailuihin. Se ei kuitenkaan hidasta tai estä sitä tosiasiaa, että ruotsalaisnuorukainen saatetaan nähdä ylhäällä tositoimissa jo ensi kaudella.

Entä pystyykö Landeskog siirtämään pistetahtinsa aikuisten tasolle, NHL:ään? Todennäköisesti taituri ei koskaan tule haastamaan NHL:n kärkipelaajia pisteiden määrässä. Ovet ovat kuitenkin auki ainakin kuuden parhaan hyökkääjän rooliin. Tasakentällisin ja yli- sekä alivoimaan.

Tarjolla on varaustilaisuuden kanadalaisin ruotsalainen.

Lähteet: Future Considerations Draft Guide, Hockey's Future, ISS Draft Guide

» Lähetä palautetta toimitukselle