Mielipide

Lamberg ansaitsee uuden mahdollisuuden

LIIGA / Kolumni
Liigahistorian pisin taklauksesta annettu pelikielto on kärsitty. Paluu pelikentille vaatii tarkkuutta niin Lambergilta kuin tuomareiltakin.

Ässien hyökkääjä Matti Lamberg avasi tuntojaan Satakunnan Kansan haastattelussa. Puhe oli suoraa ja muiden kuin taklauksen alle jääneen Valtteri Hietasen reaktioita arvioivaa, Hietanen kun ei kovin paljon voinut tilanteelle.

Kuten kaikessa elämässä, joskus töppäyksestä jää tahroja paperille rangaistuksen jälkeenkin. Tämä riski on myös suhteessa tuomaritoimintaan, ja asia vaatii kaikilta selväjärkisiä ratkaisuja.

Lambergin on otettava niin sanotusti napsu tai parikin pois taklauspelistään, mutta toisaalta hänen tekemisiään ei kuulu tarkkailla enempää kuin muidenkaan pelaajien taklauksia. Äärimmäisen tasapuolisuuden on vieläkin oltava sääntötulkintojen lähtökohtana.

Joskus se vain ei toteudu käytännössä.

Näyttävät taklaukset ovat edelleen lajin suola. Lauantain Lukko-pelissä Ässien nuori lupaus Jesperi Kotkaniemi jäi Simo-Pekka Riikolan painavan taklauksen alle, ja ilmiselvästi nuorukaisella meni hetki keräillessä omaa olemustaan niitin jälkeen.

Se on osa lajia, ja kuin oppikirjan esimerkkiä siteeraten samainen Kotkaniemi askarteli ottelun tasoitusmaalin noin erän verran myöhemmin. Ehkä taklaus vain kasvatti sisua ja näyttämisen halua.

Lambergiakaan ei voi kieltää taklaamasta, ja toivottavasti ei nähdä tilanteita, joissa käsi nousee pystyyn jäähyn merkiksi jo ennen kontaktia. Näin kävi silloin, kun NHL-työsulun ajaksi Poriin palannut Jesse Joensuu oli ottanut riittävästi kaksiminuuttisia ihan ansaitusti.

Jos Lamberg päätyy pysyvästi samaan kategoriaan, synkkenee porilaisten kausi nopeammin kuin päivän valoisa aika lyhenee. Puhumattakaan Lambergin mahdollisuudesta jatkaa liigauraansa.

Niin synkeä kuin osuma Hietaseen olikin, Lamberg ansaitsee uuden alun tälle liigakaudelle.

» Lähetä palautetta toimitukselle

Lue myös