Mielipide

Kymmenen asetta, kolme keskeistä tekijää

Muut Sarjat / Kolumni
Bluesin ja Jokereiden välinen ottelusarja nostattaa esiin lukuisia vaikuttavia tekijöitä, jotka osaltaan ohjaavat otteluita kohti ratkaisujaan. Keskeiksi elementeiksi nousevat Ville Leino, Petri Matikainen, Jokereiden maalivahtitilanne sekä espoolaisten viisikkopelaaminen.

Bluesin aseet


1. Petri Matikainen ja valmennus

Bluesin valmennus on ottelusarjaan lähdettäessä onnistunut tällä kaudella paremmin kuin Jokereiden Doug Sheddenin johtama valmennus. Parempien tuloksien ohella Matikaisen valmennustiimi on myös kyennyt keskittymään Sheddeniä paremmin itse peliin. Jokereiden kanadalaisluotsi jättää Suomen tämän kauden päätteeksi, mutta Bluesin valmennustiimin pestit sen sijaan jatkuvat. Tämä vahvistaa valmennustaiston asemaa espoolaisten aseena.

2. Bernd Brückler ja viisikkopuolustus

3. Oskar Osalan ja Mikko Lehtosen nousujohteisuus

4. Ben Eavesin liito

5. Pidempi valmistaumisaika

Blues on saanut valmistautua ottelusarjaan vajaan viikon, johon on mahtunut kaksi vapaapäivää. Jokereiden paikka välierissä sen sijaan varmistui kolme päivää ennen sarjan alkua. Kuten Blues-HIFK-sarjassa nähtiin, pidempi valmistautumisaika näkyy mitä todennäköisimmin heikkoutena sarjan avausottelussa, mutta mitä pidemmälle sarja etenee, sitä suuremmin espoolaisten jalat pääsevät helsinkiläisiä vikkelämpään vauhtiin.

Jokereiden aseet


1. Ville Leino

Runkosarjan parhaana palkittu Leino oli läpi kauden ilmiömäinen tähti. Mielettömiä syöttöjä, kiekollisen pelin kontrollointia ja vastustajan nöyryyttämistä. Pelicansin tarkasta vartioinnista ja jatkuvasta ärsyttämisestä huolimatta teki kuudessa ottelussa kaksitoista tehopistettä. Pelannut erinomaisesti myös Bluesia vastaan, vaikka jäikin koko joukkueensa tavoin pisteittä joukkueiden edellisessä kohtaamisessa. Leino on lähtökohtaisesti tämän ottelusarjan paras pelaaja ja todennäköisin ottelusarjan ratkaisija.

2. Erittäin laaja hyökkäysmateriaali

Tony Virta, Tim Stapleton, Tommi Santala, Petri Varis, Jani Rita, Kim Hirschovits ja totta kai kultakypärä Ville Leino muodostavat niin vahvan ryhmän Jokereiden hyökkäykseen, että yksittäisten pelaajien ajoittaisesta hiljaiselosta huolimatta Jokereiden hyökkäyspeliä on miltei mahdoton täysin tyrehdyttää. Tämä tuli entistä vahvemmin esiin Pelicans-sarjan päätöspelissä, kun laajan kärjen takaa ratkaisijoiksi nousivat maalintekoon kykenevät työmyyrät Clarke Wilm ja Jyrki Louhi.

3. Vahva historia Espoossa

Bluesilla on ottelusarjan kotietu, mutta fakta on kuitenkin se, että Jokerit on hävinnyt viimeksi Espoossa lokakuussa 2005. Viisi edellistä kohtaamista Tapiolan Areenalla ovat päättyneet vierasvoittoon, kuluneen runkosarjan aikana kerran rangaistuslaukauksilla ja kerran varsinaisella peliajalla. Molemmat ottelut ratkaisi muuan Ville Leino. Huomionarvoista on myös se, että Helsingin otteluita on dominoinut sen sijaan Blues. Aika näyttää, kääntyykö kotietu espoolaisten kannalta turmiolliseksi.

4. Menestymisen kulttuuri

5.

Ottelusarjan keskeiset tekijät


1. Jussi Markkasen terveystilanne

Läpi pudotuspelien suurennuslasi on ollut Jokereiden maalivahdin Jussi Markkasen yllä. Mystiset polvivaivat pitivät NHL-maalivahdin poissa koko Pelicans-sarjasta lukuunottamatta yhtä tuskaista erää viimeisimmässä ottelussa. Kovaan paikkaan joutunut varamaalivahti Joni Puurula ei ole pystynyt pelaamaan mestaruustavoitteiden edellyttämällä tavalla. Mikäli Markkanen tervehtyy ja pääsee nopeasti pelirytmiin, nousevat Jokereiden mahdollisuudet huomattavasti. Mikäli taas Puurula joutuu torjumaan, menee maalivahtien taisto selkeästi Bluesille.

2. Bluesin viisikkopuolustus vastaan Jokereiden tähtihyökkääjät

Jokereilla on liigan laajin hyökkäyksen kärki, kun kolmesta ketjusta löytyy huipputason pelimiehiä. Bluesilla on puolestaan liigan paras viisikkopuolustus ja maalivahti, jotka päästivät runkosarjassa vähiten maaleja ja puolivälierissä Helsingin IFK:ta vastaan keskimäärin 1.4 maalia per peli. Runkosarjassa tämä taisto meni espoolaisille.

3. Kim Hirschovits - Oskar Osala -asetelma

Kumpi kääntää edellisen kohtaamisen loppuhetkien tilanteen vaikutuksen omaksi edukseen? Syttyykö Blues sammuttamaan Hirschovitsin peli-ilon entistä räväkämmällä taklauspelillä vai kyykyttää Hirschovits kylmänviileästi ylilatautuneita espoolaisia? Etenkin ensimmäisen ottelun ja sen alun kannalta varsin keskeinen tekijä.

On kaiken kaikkiaan huomionarvoista, että siinä missä Bluesin kohdalla keskeiset tekijät ovat joukkueellisia, kuten viisikkopuolustus ja valmennustiimi, ovat vastaavat vaikuttajat Jokereilla yksilöllisempiä: Ville Leinon pelisuoritus sekä Jussi Markkasen terveystilanne. Joukkuepelaamisella pystyy tyrehdyttämänä yksittäiset tähdet kuten maaliskuun ensimmäisen päivän koitoksessa nähtiin, mutta toisaalta yksittäiset tähdet pystyvät ratkaisemaan pelejä silloin, kun vastustajan tasapaksu joukkue vaipuu harmauteen.

» Lähetä palautetta toimitukselle