Mielipide

Kurittomat koulupojat Heiskasen kovassa oppikoulussa

MESTIS / Kolumni
Heinolan Peliitat lähti joulutauon viettoon sarjan viimeiseltä paikalta. Opin tiellä oleva nuori joukkue on joutunut maksamaan alkukaudesta kovia oppirahoja.

− Kurittomia ovat nämä meidän nuoret taiteilijat, toisteli Peliittojen päävalmentaja Santeri Heiskanen pitkin syksyä otteluiden jälkeisissä haastatteluissa.

Kurittomiksi tarkkislaisiksi joukkuettaan luonnehtineen Heiskasen pesti rajusti nuorentuneen joukkueen peräsimessä on ollut työntäyteinen. Ensimmäistä kauttaan vastuuvalmentajan virassa toimiva Heiskanen toi Peliittoihin hyökkäävän pelitavan, jota on mukava pelata mutta haastava toteuttaa.

Hyökkäyspään taitureille on annettu paljon erivapauksia toimia. Hyökkäyspään peli onkin Peliitoilla pyörinyt monesti näyttävästi ja ajoittain tehokkaastikin, mutta vastapainona reppu on heilunut omassa päässä vähintään yhden kerran enemmän.

Kultakypärää kantava vasta 18-vuotias Severi Lahtinen on ollut yksi Peliittojen valopilkkuja. Poikkeuksellisen lahjakas ja taitava taiteilijasielu on nauttinut saamistaan erivapauksista hyökkäyspäässä, ja Lahtinen on ratkonut pelejä välillä käytännössä yksinään.

Välillä nuoret veijarit ovat tosin Lahtisen esimerkistä sortuneet liiaksi omiin näpertelyihinsä unohtaen pelistä punaisen langan. Näyttävien pihapelimaalien hakeminen on koitunut kohtaloksi etenkin niillä otteluiden hetkillä, kun sopivalla tylyydellä ja suoraviivaisuudella olisi ollut paikka tappaa peli.

Peliitat pelasi syyskuussa useita otteluita, joita se hallitsi, mutta hävisi. Peliitat on vienyt ja hallinnut kenttätapahtumia useissa tappiollisissa otteluissa. Monesti syynä ovat olleet pelaajien yksittäiset isot virheet, joista vastustajat ovat päässeet rokottamaan kovalla prosentilla.

Äärihyökkäävä ja riskejä kaihtamaton taktiikka osaltaan edesauttaa virheiden syntymistä, mutta monesti ratkaisevat kiekonmenetykset, harhasyötöt ja muut kommellukset ovat tulleet vaarattomissa perushelpoissa pelitilanteissa. Välillä, kun kenttäpelaajat ovat saaneet leiviskänsä jotakuin hoidettua, on maalivahtipeli pettänyt.

Peli on näyttänyt hyvältä niin katsomoon kuin penkin taaksekin. Myös vastustajan valmentajat ovat syksyn mittaan ihmetelleet Peliittojen heikkoa pistesaalista. Näyttää vahvasti siltä, että nuoren joukkueen ja päävalmentajan kokemattomuus on suurimmassa osassa Peliittojen tuloksellisesti heikkoon syyskauteen.

Peliittojen tilanteessa on nähtävissä paljon yhtäläisyyksiä edesmenneeseen JYP-Akatemiaan. Jyväskylässä pelasi nuori ja nälkäinen luisteleva joukkue. Pidemmän päälle Jukka Ahvenjärven suojateista kouliintui pesunkestäviä pelimiehiä.

Siinä, missä Fair Play -palkintoja pokannut Ahvenjärvi muistutti olemukseltaan yliopistokaupungin akateemista rehtoria, on Heiskanen kuin ilmetty tarkkailuluokan opettaja, joka on tiukka ja vaativa, mutta pitää viimeiseen asti oppilaidensa puolia.

Peliitat koki keväällä harvinaisen kovan nuorennusleikkauksen joukkueen kärkipään tuloksentekijöiden vaihtuessa nuoriin tulevaisuuden lupauksiin. Peliittojen runko koostuu pitkälti kokemattomista pelaajista, jotka pelaavat ensimmäistä kauttaan Mestiksessä ja ylipäätään miesten peleissä.

Nuoret pelaajat vain maksavat tällä hetkellä kohtuuttomankin kovaa oppirahaa kurssista, josta valmistuminen on vielä pahasti kesken. Peliitoilla on etenkin hyökkäyssuuntaan lahjakkaita pelaajia, joiden parhaat päivät ovat vielä edessä.

Joukkue ja pelaajat ovat peli peliltä kokeneempia. Heinolassa ei kannata liiaksi keskittyä vain yksittäisiin peleihin ja yhteen yksittäiseen kauteen, sillä pitkässä juoksussa monta kokemusta rikkaammasta pelaajistosta saa kasvatettua vahvan rungon tuleville vuosille.

Nähtäväksi jää, kuinka paljon ryhmä pystyy kypsymään vielä tämän kauden aikana ja pystyykö Peliitat vielä hilaamaan itsensä pois karsijan paikalta.

» Lähetä palautetta toimitukselle