Mielipide

Kunnioitatko lajia, jolla tienaat leivän pöytään?

LIIGA / Kolumni
Ensimmäinen pudotuspelikierros tarjosi puolityhjälle Ilmalan hallille näytöksen, johon sisältyi flow'ta ja turhautumista. Kotijoukkue Jokerit vastasi jälkimmäisestä koko lajille häpeällisellä tavalla.

Kilpaurheilussa käy usein niin, että joku häviää ja joku toinen voittaa. Tämä on jääkiekonkin lainalaisuuksia. Tappion ja voiton eroa ei ratkaista kulisseissa tai pelaajabudjetin suuruudessakaan.

Jääkiekossa pienikin voi voittaa, jos takoo enemmän maaleja joko 60 minuutissa tai jatkoajan jälkeen.

Liigaan asti selvinnyt urheilija on väistämättä kohdannut elämänsä ja uransa aikana sekä voittoja että tappioita. Samoin näistä urheilijoista koostuva joukkue.

Häviämisen kuuluu tuntua pahalta, mutta on täysin kaiken hyväksyttävän ulkopuolella se tapa, millä Jokerit ulkoisti pahan olonsa polveen taklatun Antti Aarnion syyksi. Liigan kurinpito on vedenjakajalla, nyt on paikka käyttää kovia arvoja tuomioissa.

Kun Aarnio pystyi jatkamaan peliä Nichlas Hardtin polvitaklauksen jälkeen, hän joutui keskelle metsästyskautta. Jahti huipentui Steve Moseksen tarjoamaan poikittaisen mailan sarjaan Aarnion jo maatessa jään pinnassa.

Jere Karalahdella oli erimielisyyksiä HPK:n vaihtoaition väen kanssa. Karalahti ohjattiin jäähyaitioon ennen kuin tuttavuus meni läheiseksi.

Ladislav Nagy puolestaan kosti pelin loppupuolella sen, että Petteri Nikkilän poikittainen maila napsahti slovakkihyökkääjän leukaperiin. Viikate heilahti niin, että tuntui, vaikka Nikkilän tarjoaman kahden miehen ylivoiman aikana syntyi kotijoukkueen ainoa osuma.

Kovaa mainettahan halutaan pitää esillä. Jääkiekkoilu on parhaimmillaan rehtiä, mutta kovaa.

Vaikka tappio on karvas, lajia tai kollegoitaan kunnioittava pelaaja ei tee siitä väkivallan avulla vastustajan ongelmaa. Joskus häviää paremmalleen, joskus taas voi hävitä, vaikka hallitsee peliä.

Lauantaisessa pudotuspeliavauksessaan Helsingin Jokerit hävisi niin, että selittelylle ei jäänyt mitään sijaa.

Jos kurinpito sallii jo maassa makaavan lyömisen, järjettömän viikatteen käsille tai polveen taklaamisen ilman lisärangaistusta, on jokerivalmennuksen oltava hereillä.

Tomek Valtonen tosin näytti jo mallia siitä lähettämällä Moseksen suihkun puolelle ilman pelirangaistustakin.

Jääkiekko on todella hieno laji, vaikka sitä yritetäänkin tuhota säännöllisin väliajoin. Sunnuntain ottelussa näemme joko kasvojen pesun tai yhden lähistorian noloimmista ylilyönneistä.

Valinta tehdään Helsingin Ilmalassa ja valinnan seuraukset nähdään iltapäivällä Hämeenlinnassa.

» Lähetä palautetta toimitukselle

Lue myös