Mielipide

Kumman noviisin kantti kestää?

MESTIS / Kolumni
Jokaisessa pudotuspelisarjassa yksi ratkaisevimmista yksittäisistä tekijöistä on se, kumman maalivahti onnistuu paremmin. Hokin ja Jokipoikien kohtaamisessa maalivahtipeli nousee normaalia korostuneempaan asemaan, sillä kummankin joukkueen vastuuvahti on ratkaisukarkeloissa täysi noviisi.
lisää

Jokipojat fyysisyydellä vikkelän Hokin kimppuun
[lue lisää]

Hokin ykkösvahdiksi on noussut kaikkien yllätykseksi Mikko Rossi, joka liittyi kajaanilaisjoukkueeseen vasta siirtorajan umpeutuessa tammikuun lopussa. 23-vuotias Rossi jäi kasvattajaseurassaan Sportissa kolmosvahdiksi, mutta vakuutti kajaanilaiset ja syrjäytti kokeneemman Ari Reunasen luukkuvahdiksi.

Ensikertalaiset

Rossi oli helmikuun ehdoton yllättäjä, mutta pudotuspelit ovat kokonaan uusi maailma. Nuorukainen ei ole urallaan torjunut yhdessäkään Mestiksen pudotuspeliottelussa, eikä runkosarjapelejäkään ole kertynyt koko uralla kuin vaivaiset 19. Vaasalaiskasvatti joutuu ratkaisevaan paikkaan erittäin vähäisellä kokemuksella.

Lähes tismalleen sanat käyvät Jokipoikien maalivahtitilanteeseen. 21-vuotiaan Teemu Seppäsen saldo on niin ikään nolla pudotuspeliottelua, eikä vasta tällä kaudella parrasvaloihin nousseen maalivahdin pelimäärä runkosarjassakaan ole kuin 37.

Viime kauden Hokin kolmosvahtina aloittaneen Seppäsen on onnistuttava tai muuten joensuulaiset jäävät vaille mahdollisuuksia. Mitat täyttävää varavahtia ei ole, sillä hätätilanteessa maalin suulle komennettavista tuuraajista Joonas Oinonen ja Jasu Salminen ovat pelanneet Mestistä yhteensä kolme ja puoli erää.

Luukkuvahtina Jokipoikien mukana kiertävän 18-vuotiaan Oinosen Mestis-saldo on karu: pelatut minuutit 7:00, torjutut laukaukset 5, päästetyt maalit 3. Jos uskaltaa, niin nuorukaisen torjuntaprosentin voi jokainen laskea itse. 20-vuotias Salminen torjui ensimmäisen Mestis-ottelunsa sentään 87,50 prosentin tarkkuudella.

Reunanen apuna

Kaikki on siis Seppäsen varassa. Kajaanilaisleirissä tilanne on siinä mielessä helpompi, että jo vuosikausia Mestistä pelannut Reunanen lienee valmis hyppäämään laatikkoon, jos ratkaisupelit osoittautuvat Rossille liian julmiksi.

Näyttämisen halua Reunasella varmasti riittäisi, sillä Jukureista täksi kaudeksi Kajaaniin siirtynyt maalivahti ei pystynyt runkosarjassa alkuunkaan vastaamaan odotuksiin. Ykkösmaalivahdin statuksella kauteen lähtenyt Reunanen torjui vain puolissa joukkueensa otteluista, ja torjuntaprosentiksikin jäi vaisu 90,76. Rossin prosentti Hokin riveissä on 92,63, mutta kantin kestävyys on kokonaan testaamatta.

Seppänen puolestaan lähti kauteen kakkosvahtina, mutta nousi varmuudellaan nopeasti kilpailemaan peliajasta Jocelyn Guimondin kanssa. Kanadalainen ei kilpailuasetelmaan sopeutunut, vaan siirtyi Sportiin. Näin ollen torjuntavastuu jäi yksin pienikokoisen Seppäsen harteille.

Runkosarjan otteluissa Seppänen osoitti henkistä lujuutta. Joskus lipsahti helppo maali, mutta se ei kylmäpäistä nuorukaista hetkauttanut. Yksittäisestä virheestä välittämättä nuorukainen torjui seuraavassa tilanteessa kuin aina ennenkin. Mikään ei viittaa siihen, että pudotuspelit hetkauttaisivat miestä sen enempää, mutta – jälleen kerran – pudotuspelit ovat aina oma maailmansa.

Parhaimmillaan Seppänen lienee parempi kuin Rossi tai Reunanen, mutta riskit ovat joensuulaisleirissä suuremmat. Seppäsen on onnistuttava, vaihtoehtoja ei ole.

Ennalta kohtuullisen tasaisessa otteluparissa ratkaiseva merkitys saattaa olla sillä, kumpi nuorista maalivahdeista onnistuu paremmin uransa ensimmäisissä pudotuspeliotteluissa. Seppänen vai Rossi, kumman kantti kestää tosipaikassa?

» Lähetä palautetta toimitukselle

Lue myös