Mielipide

Kuka torjuu jokerimaalilla ensi kaudella?

LIIGA / Kolumni
Jokerit kaatui puolivälierissä Eero Kilpeläiseen. On vaikea uskoa, että helsinkiläisseura lähtisi kauteen 2013–14 Kilpeläinen ykkösvahtinaan. Asioita mutkistaa kahden vuoden jatkosopimus, jonka osapuolet solmivat joulukuussa.

Yhtä vaille sata torjuntaa, viisitoista päästettyä maalia. Kuusi aloitettua ottelua, joista kaksi jäi kesken. Siinä Eero Kilpeläisen surullinen saldo tämän kevään pudotuspeleissä.

Jokerit oli puolivälieräsarjassaan Lukkoa vastaan tehoton, mutta suurin syy runkosarjan voittajan putoamiseen oli sen ykkösvahdin romahdus. Tilastot eivät edes kerro koko totuutta Kilpeläisen surkeudesta. Juvalaisen taakse upposi käsittämättömän helppoja laukauksia.

Kekäläisen testamentti

Kilpeläinen siirtyi helsinkiläisseuraan kaksi vuotta sitten Porin Ässistä. Hän oli Jarmo Kekäläisen valinta Jan Lasakin korvaajaksi.

Kekäläinen ehti myös ennen Jokereista poistumistaan kiinnittää Kilpeläisen seuraan kevääseen 2015 asti. Nyt päävalmentaja Tomi Lämsä ja jossain vaiheessa nimitettävä Kekäläisen korvaaja joutuvat miettimään, uskaltavatko he lähteä tulevaan kauteen Kilpeläinen ykkösvahtinaan. Entä jos hän ei saa peliään enää raiteilleen? Ja vaikka saisikin, mitä tapahtuu pudotuspelien alkaessa?

Vaihtoehtoja Jokereilla on Kilpeläiselle vähänlaisesti. Kakkosvahti Frans Tuohimaan sopimus on katkolla, ja hän saattaa suunnata Edmonton Oilersin organisaatioon. Tuohimaakin olisi ykkösvahtina iso kysymysmerkki, mutta vielä suurempi riski olisi Joonas Korpisalon heittäminen tuleen.

Vapailla markkinoilla on toki vielä tässä vaiheessa kevättä paljon veräjänvartijoita. Mutta kuka Jokereissa edes vastaa pelaajahankinnoista? Ville Sirén? Ja uskaltaako seura lähteä pestaamaan ykkösvahtia ulkomailta ilman Kekäläisen asiantuntemusta?

Kettererin kyvyt mittarissa

Maalivahdin tärkein tuki vaikeina aikoina on maalivahtivalmentaja. Markus Ketterer ymmärtää varmasti kaiken paineen alla pelaamisesta ja otteluihin keskittymisestä. On kuitenkin kysyttävä myös, onko Ketterer oikeassa paikassa. Hänen tärkeimmän suojattinsa suoritustaso romahti kauden tärkeimmällä hetkellä, eikä palautunut ennalleen edes viidennessä ottelussa.

Sama kysymys nousee esiin väistämättä, kun katsotaan Kilpeläisen pelaamisen ailahtelevuutta edellisten kahden kauden aikana. Kuumien ja kylmempien jaksojen vaihtelu on tietysti luonnollista – ja kaikille maalivahdeille tuttua. Mutta Kilpeläisen kohdalla eivät ole heilahdelleet pelkästään tilastot tai edes suoritustaso, vaan myös torjuntatekniikassa on välistä ollut jopa maallikon silmiin osuneita ongelmia.

Kettererin kompetenssia ei voi arvioida pelkästään Kilpeläisen kautta, sillä tämä oli Jokereihin tullessaan jo valmiiksi SM-liigan kärkivahteja. Sen sijaan Tuohimaan ja Korpisalon urakehitys kertoo siitä paljon enemmän. Jos edes jompi kumpi nousee Kettererin valmennuksessa huipulle, on se ensimmäinen kova näyttö, joka tällä on laittaa pöytään.

» Lähetä palautetta toimitukselle

Lue myös