Mielipide

Kristallipallo sen kertoo, Laine ja Puljujärvi ihastuttavat tulokaskaudellaan

NHL / Kolumni
Jos ja kun Patrik Laine ja Jesse Puljujärvi päätyvät odotettuihin osoitteisiin, on kummankin polku NHL:ään auki. Kurkistetaan kristallipalloon, kuva on selkeä ja kirkas.

Toronto Maple Leafs avaa NHL:n varaustilaisuuden ja varaa odotetusti Auston Matthewsin. Seuraavaksi lavalle astelee Winnipeg Jetsin GM Kevin Cheveldayoff. Hän onnittelee Pittsburgh Penguinsia Stanley Cupin voitosta ja kiittää Buffalo Sabresiä vieraavaraisuudesta. Sitten hän kertoo, että Jets varaa Tampereen Tapparasta Patrik Laineen.

Varauksen jälkeen Laine ihastuttaa (ja joitakin vihastuttaakin) suorapuheisuudellaan lehdistötilaisuudessa. Hän kertoo, että aikoo ottaa paikan Jetsin ykkösketjusta heti syksyllä.

Kesän kehitysleirillä Laine on omaa luokkaansa. Varsinainen harjoitusleiri jää lyhyeksi World Cupin vuoksi, mutta paikka vakiokokoonpanosta löytyy. Ei tosin ykkösketjusta, vaan pykälää alempaa.

Jarmo Kekäläinen ei huhuista huolimatta kauppaa varaustilaisuuden kolmatta vuoroa, vaan varaa Jesse Puljujärven. Columbus Blue Jacketsin kehitysleirin aikaan laiturin polvi ei ole vielä kuntoutunut luistelukuntoon, mutta kun tulokasleiri syyskuun puolivälissä käynnistyy, on Puljujärvi valmiina.

Harjoitusleirillä torniolainen vakuuttaa valmennusjohdon monipuolisuudellaan. Hän osoittaa olevansa NHL-tason pelaaja.

Laineen nousun Mark Scheifelen ja Blake Wheelerin rinnalle ykkösketjuun estää Nikolaj Ehlers. Kuitenkin juuri tanskalaistaiturin syötöistä Laine pääsee tykittämään ylivoimaosumia. Toisinaan kiekko tosin kiertää ennen Laineen pyssyä välissä Dustin Byfuglienin lavan kautta.

Tasakentällisin Laineen ketjukaverit vaihtuvat tiuhaan, mutta eniten hän pelaa Bryan Littlen ja Mathieu Perreaultin kanssa. Pelipaikka on tosin kaksikon oikella puolella, mikä ei ole Laineelle aivan luontevaa. Paremmin peli sujuu silloin, kun hän pääsee nousemaan vasenta laitaa ja Littlen oikealla puolella pelaa Drew Stafford.

Kauden edetessä Laineen sujuva yhteispeli Marko Danon kanssa luo päävalmentaja Paul Mauricelle myönteisen ongelman: hänellä on käsissään kolme erittäin toimivaa hyökkäysketjua, mutta jääajan jakaminen niiden kesken on haastavaa.

Blue Jacketsin kokoonpanon oikealla laidalla Cam Atkinson jatkaa itseoikeutetusti ykkösketjussa, ja Oliver Bjorkstrandin ura on nousukiidossa, mutta tilaa löytyy yhdelle puljujärvelle helposti. Vielä edelliskaudella päävalmentaja John Tortorella joutui kierrättämään oikealla vasempia laitureita, nyt yksi veteraanihyökkääjä on varaa kaupata vaihdossa puolustajaan.

Puljujärvi aloittaa kauden kolmosketjussa William Karlssonin ja Nick Folignon rinnalla. Ketju vapauttaa Atkinsonin, Brandon Dubinskyn ja Boone Jennerin muodostaman ykkösketjun aiempaa hyökkäävämpään rooliin.

Tortorella löytää Puljujärvelle käyttöä myös erikoistilanteissa. Kakkosylivoiman lisäksi laiturin luistelulle on toisinaan käyttöä myös alivoimalla.

Matthews varastaa suurimmat otsikot – pelaahan hän jääkiekkomaailman keskipisteessä Torontossa – mutta teinitulokkaista Laine nakuttaa kauden mittaan eniten pisteitä. Puljujärvi jää pistemäärässä kauas kaksikon taakse, mutta saa suitsutusta kokonaisvaltaisesta pelaamisestaan ja erinomaisista kiekonhallintatilastoistaan.

» Lähetä palautetta toimitukselle

Lue myös