Mielipide

Kouvolan markkinoilla

MESTIS / Kolumni
Vaihtuvuus KooKoon joukkuessa oli vähäinen. "Eihän meillä ollut tarvetta mitään isoa muutosta tuohon joukkueeseen tehdäkään", Reijo Mansikka toteaa. Seuraavaksi lyhyt katsaus muutoksiin ja Mansikan kommentit uusista pelaajista.

Ainoa lähtijä, joka joukkuetta selvästi viimekautisesta heikentää, on Tomi Pöllänen. Pöllänenhän pelasi niin loistavan kauden, että kevään edetessä epäselvää oli ainoastaan maalikuninkaan tuleva liigaseura. Myös toisen KooKoon maalinsylkijän, Reino Soijärven, piti siirtyä Pölläsen tavoin Porin Ässiin, mutta hänen siirtonsa kariutui leikkausta vaatineeseen vanhaan vammaan.

Kokeneesta kaartista KooKoon jättivät hyökkääjät Jani Luoma-aho sekä Aki Sinkkonen. Jo kaudella 91-92 KooKoossa pelannut Luoma-aho päätti tehdä tilaa nuoremmilleen ja jatkanee pelaamista alemmilla tasoilla. Kapteeninakin esiintynyt Luoma-aho pelasi lähes 400 ottelua KooKoon edustusjoukkueessa. Aki Sinkkosen lopettamisen syyt ovat puolestaan terveydelliset, mies on kärsinyt jo pitkään selkävaivoista. Lappeenrantalaislähtöinen Sinkkonen pelasi KooKoossa viimeiset neljä kautta. Viime kaudella Luoma-aho keräsi tehosarakkeeseensa 13 ja puolustuspään erikoismies Sinkkonen 15 pistettä.

Ilman jatkosopimusta jäivät juonikas keskushyökkääjä Antti Karhula sekä puolustajat Marko From sekä Tero Ihantola. Viime kaudella Karhula kärsi loukkaantumisista eikä pystynyt pelaamaan runkosarjassa kuin seitsemäntoista ottelua. Pelaamissaan 139 runkosarjapelissä hän on kerännyt tehopisteitä 118. Alkavalla kaudella ?Upi? vahvistaa nousijaseura Kajaanin Hokkia. Marko From puolestaan pelaa Mestistä ensi kaudella Ahmojen riveissä. Viime kaudella From pelasi kaikissa KooKoon otteluissa keräten 15 tehopistettä. Toista kauttaan joukkueessa pelannut Tero Ihantola puolestaan saalisti 56 pelissä vain neljä syöttöpistettä.

Maalivahtien osalta tilanne on sama kuin vuosi sitten. Viime kauteenhan joukkue suunnitteli lähtevänsä Sami Heikkisen ja Carl Grahnin varassa, mutta Heikkisen loukkaantuminen sotki suunnitelmat. "Niiloa" viime kaudella "paikkaamassa" käyneistä maalivahdeista (Esa-Tapio Palmu, Peter Hamrén ja Ville Malm) yksikään ei jatka KooKoon edustusjoukkueessa, sillä tänä syksynä maalivahdit ovat pysyneet terveiden kirjoissa.

Mansikka tyytyväinen joukkueeseen

Joukkue uusiutui siis vain noin kentällisen verran. Selkeiksi avainpelaajiksi lähteneistä voidaan lukea vain Pöllänen. Myös Antti Karhula on Mestiksen kärkipelaajia, mutta loukkaantumisaltis, kuten viime kausikin todisti. Luoma-aho ja Ihantola olivat joukkueen kokeneimpia pelaajia, mutta pelillinen panos jäi aika vaisuksi. Fromin ja Sinkkosen myötä joukkueesta katosi myös kokoa - joka tosin heidän kohdallaan näkyi kaukalossa vain pituutena.

Tulijat taas ovat nuoria, joiden parasta antia on liike ja nimenomaan kiekollinen pelaaminen. Reijo Mansikka myöntää kasassa olevan valmentajansa näköisen joukkueen:

- Kyllä joukkueen kasaaminen aika pitkälle suunnitelmien mukaan meni. Eihän meillä ollut tarvetta mitään isoa muutosta tuohon joukkueeseen tehdäkään. Eikä ole mitään syytä lähteä vaihtamaan pelkästä vaihtamisen ilosta. Muutama pelaaja jäi pois ja muutama uusi tuli tilalle.

Tällä hetkellä KooKoolla on sopimus kahden maalivahdin, yhdeksän puolustajan sekä viidentoista hyökkääjän kanssa. Yhdelle pelaajalle joukkueessa vielä riittäisi tilaa:

- Yksi hyökkääjä meidän on vielä mahdollista joukkueeseen ottaa. Sen asian kanssa ei kuitenkaan kannata hosua, ellei tarjolle sitten tule sellainen pelaaja, joka mahtuu suoraan ykkösketjuumme. Ja heitä on tällä hetkellä liikkeellä todella vähän.

- Jos miestä ei ole hankittu vielä sarjan käynnistyessä, niin silloin on oikeastaan helpompikin katsoa mille paikalle miestä tarvitaan, esimerkiksi loukkaantumisten vuoksi. Eli tavallaan jätämme tällä hivenen pelivaraa: jos koko homma laitetaan lukkoon jo nyt ja jotain yllättävää tapahtuu, niin silloin on kädet sidottu.

Jari Keltanen - läpimurtokausi edessä?

Reilut parikymmentä poikien maaotteluakin pelannut Keltsi edusti nuorten sarjoissa kasvattiseuransa SaiPan lisäksi JYP:iä. A-juniorien SM-liigassa ja divarissa hän tahkosi yli sata peliä lähes piste/peli-tahdilla. Ensimmäiset pelinsä miesten sarjassa laitahyökkääjän tontilla viihtyvä Keltanen pelasi Joensuussa kaudella 2000-01, missä peli kulki hyvin. 18 pelissä pisteitä kertyi mukavasti 14, mutta Jokipoikien taloudellisten ongelmien vuoksi Keltanen siirtyi kesken kauden pelillisten vaikeuksien kanssa painineeseen KooKooseen. Kevät Kouvolassa sujui joukkueelta pahasti alakanttiin, eikä Keltanenkaan pystynyt pitämään aloittamaansa pistetahtia yllä, saatikka sitten pitämään KooKoota pelissä mukana karsintasarjassa.

Kaudelle 2001-02 Joensuun juna kuljetti Keltasen seuraksi KooKooseen entisistä seurakavereista Teemu Timoskaisen ja Tomi Pölläsen. Pölläsen kausi oli niin loistava, että muiden panos joukkueen menestyksessä jäi pienemmälle huomiolle. Jatkoajan kaudenpäätösraportissa kirjoitettiin kuitenkin Jarista seuraavaa: Mikäli joukkuelajeissa maalit jakautuisivat tasaisesti tehdyn työmäärän mukaan, olisi Keltsi kilpaillut jopa sarjan maalikuninkuudesta. KooKoon pienikokoisin pelaaja oli aina kentällä ollessaan karvaamassa ylimpänä, mutta myös ensimmäisenä puolustamassa. Varsinkin pudotuspeleissä Keltasen taistelu oli huikeaa. Valitettavasti tehot jäivät tällä kaudella vähäisiksi.

Kauden maalimääräksi jäi seitsemän, ja tehopisteitä kertyi yhteensä seitsemäntoista. Pienellä tuurilla maalisarakkeen luku olisi kuitenkin voinut jopa kaksinkertaistua, sillä harmittavan usein kiekko kolahti joko tolppaan tai johonkin muuhun yllättävään esteeseen - kuten vaikkapa jäässä makaavan maalivahdin päähän. Parasta osaamistaan Keltsi näytti viime kaudella Diskos-pelissä, jossa hän saalisti tehot 1+3. Toinen erityisesti mieleen jäänyt peli oli KooKoon ja Sportin maratonotteluksi venähtänyt ensimmäinen välieräkohtaaminen. Tuossa yli 100 minuuttia kestäneessä pelissä monet antoivat itsestään kaiken, mutta Keltanen vielä enemmän - vaikka maitohappo jaloissa painoikin, polki hän ”apinan raivolla” kaukaloa päästä päähän. Vaikka Keltanen maalinteonkin osaa, niin parhaimmillaan energinen jässikkä on juuri karvaustehtävissä häiritsemässä vastustajien hyökkäyksiinlähtöä. Ja harvassa ovat ne 173-senttiset pelaajat jotka yhtä hyvin kulmanahinoissa viihtyvät.

Pistepörssin kärkinimeksi Keltasesta tuskin on alkavallakaan kaudella, sillä pelipaikka löytyy todennäköisesti kolmosketjusta. Mikäli Keltsi kuitenkin jaksaa samaan malliin painaa ja jääkiekon maailmassa vielä oikeutta ja kohtuutta on, tulee hän vielä muutaman vuoden sisällä nappaamaan paikan jonkin liigaseuran karvauskentällisestä.

Uudet kukot:

Tulopuolella on pelaajia yhtä monta kuin lähtijöitäkin, eli kuusi. Lisäksi uudeksi mieheksi voitaneen laskea myös kesken viime kevään junioreista nostettu Mikko Koivistoinen. Reijo Mansikan kommentit pelaajista ovat kursivoituina.

Tomi Lindfors

23-vuotias Lindfors siirtyi Kouvolaan Hyvinkään Ahmoista. Lindfors oli viime kaudella joukkueensa paras pistemies. Liukas laitahyökkääjä tehtaili 44 pistettä 43 ottelussa läpimurtokaudellaan. Kolmatta Mestis-kauttaan aloitteleva Lindfors on harjoitusotteluissa pelannut Tomi Pölläsen paikalla ja on vahva ehdokas KooKoon maalipyssyksi.

- Ehkä Lindforsia voisikin ajatella Pölläsen korvaajaksi, mutta kaksi pelaajaa on aina kaksi erilaista pelaajaa, eikä ketään voi laittaa toisen saappaisiin. Nyt on kasassa uusi viisikko: Lindfors on eri mies ja pelaa vähän erilailla kuin Pöllänen. Tomi on terävä ja pääsee hyvin maalintekotilanteisiin. Kunhan vielä saadaan tehoja aikaiseksi niin kentällinen (Lindfors-Kinnunen-Mattila) saattaa olla kasassa.

Mikko Pukka

20-vuotias Pukka pelasi viime kaudella SM-Liigaa Tapparassa sekä Mestistä Kokkolan Hermeksessä. Liigassa puolustaja on pelannut kahtena kautena. Vuoden sopimuksen KooKoon kanssa tehnyt Pukka suorittaa kauden aikana myös asepalvelustaan.

- Mikolla on liigakokemusta. Armeijassa on ollut tiivis ohjelma, joten hän ei vielä ole ollut hirveästi harjoituksissa meidän mukana - mikä näkyy. Uskon Mikon nousevan kauden mittaan varmastikin ihan selvästi profiilipuolustajaksi.

Simo Mälkiä

Heikki Mälkiän poika siirtyi Kouvolaan HIFK:n A-junioreista. 1983 syntynyt Simo on suhteellisen pienikokoinen puolustaja, jonka parasta osaamista on kiekollinen peli.

- Simo on taitava pelaaja ja tuo varmaankin kiekollista osaamista meille. Nuori kaveri, joten aikaa kehittyä on.

Jussi Onnela

1982 syntynyt Onnela siirtyi Kouvolaan kasvattajaseurastaan Kotkan Titaaneista. Ensimmäiset miesten pelinsä hän pelasi jo kaudella 1999-2000.

- Onnela on erittäin potentiaalinen ja lupaava pelaaja. Moni liigajoukkue on tarkkaillut häntä jo pidemmän aikaa. Totuttelu uuteen joukkueeseen ja pelisysteemiin vie kuitenkin pikkaisen aikaa. Sarjaporrasta ylempänä myös tilanteet tulevat hieman nopeammin, peli on vauhdikkaampaa ja vastustajat vähän vahvempia miehiä.

Ossi Louhivaara

Myös Louhivaara raahasi varusteensa Karhulan kumi-Globenista Kouvolan jäähalliin. 19-vuotias laitahyökkääjä ampui kiekon reppuun viime kauden Suomi-sarjassa neljätoista kertaa ja oli seuransa kolmanneksi paras pistemies.

- Louhivaara on tekninen kaveri. Se, mitä hän tarvitsee vielä lisää, on ehdottomasti kovuutta ja suoraviivaisuutta. Myös Ossi on erittäin potentiaalinen. Hänkin siirtyi sarjaporrasta ylöspäin.

Teemu Peltola

24-vuotias Teemu Peltola on KooKoon oma kasvatti. Viimeiset kolme vuotta hyökkääjä on edustanut AaKoota, jossa keräsi viime kaudella huimat pisteet. 33 pelissä tehot 21+23 mättänyt Peltola oli joukkueensa paras pistemies.

- Peltola pelasi todella huikean kauden viime vuonna Suomi-sarjassa. Itse asiassa hän oli meidän mukana jo viime kaudellakin taukojen aikana harjoittelemassa. Teemu on erittäin tunnollinen harjoittelija ja laittaa itsensä täysillä likoon. Myös häneen pätee, että kun Suomi-sarjasta Mestikseen tulee, niin pikkuisen joutuu totuttelemaan tuohon vauhtiin. Peltola on mennyt hyvin eteenpäin ja tuo joukkueeseen laajuutta. Olemme kaavailleet häntä
neloskentän sentterin rooliin.

Mikko Koivistoinen

Koivistoinen on -83 syntynyt KooKoon oma kasvatti. Edustusjoukkueeseen hän nousi viime kaudella pudotuspeleissä paikkaamaan loukkaantuneiden jättämiä aukkoja.

- Mikko pelasi viime kaudella a-junioreissa ja pelasi hyvin meidän mukana jo viime play-offseissa.

» Lähetä palautetta toimitukselle