Mielipide

Kotikisojen kenraali Hartwall-Areenalla

MAAJOUKKUE / Kolumni
Euro Hockey Tourin Suomen osakilpailu Karjala-turnaus pelataan tänä vuonna taas totutulla paikallaan loppusyksystä. Tulevana keväänä MM-kisat pidetään Suomessa, joten maajoukkuekausi pitää sisällään tavallisuudesta poikkeavaa värinää. Karjala-turnauksessa Leijonilta odotetaan näyttävää kotikisojen kenraalia varsinkin kun kauden avausturnaus Tshekissä meni penkin alle.

Suomi on tottunut menestymään kotiturnauksessaan. Neljällä edellisellä kerralla leijonamiehistö on
juhlinut Hartwall-Areenalla turnausvoittoa. Tällä kertaa Suomi joutuu lähtemään Karjala-turnaukseen Euro Hockey Tourin jumbosijalta. Tshekin turnauksessa Suomen peliesitykset olivat vaatimattomia ja käteen jäi ainoastaan Venäjästä napattu jatkoaikavoitto. Pahiten Suomen pelissä tökki maalinteko, sillä kolmessa ottelussa saatiin aikaiseksi tasan 3 maalia. Karjala-turnauksessa hyökkäyspelin odotetaan asettuvan aivan eri tavalla uomiinsa. Tämä ei toki saa tapahtua puolustuspelin kustannuksella.

Nimekäs joukkue kasassa

Viimeistä kauttaan tällä erää maajoukkuetta valmentava Hannu Aravirta sai jälleen runsaasti kritiikkiä Karjala-turnauksen valinnoistaan. Koskapa näin ei kävisi? Aravirran valitsema joukkue on kieltämättä turhankin yllätyksetön, mutta samalla erittäin kokenut ja nimekäs. Pitkän tähtäimen näytöt ovat selvästi olleet ratkaisevassa asemassa tätä joukkuetta valittaessa eikä niinkään tämän kauden pelivire. Ara luottaa tyyliinsä ja toimintatapaansa loppuun saakka. Nousevien nuorten pelaajien aika koittaa jälleen vasta joulun alla käytävässä Baltika Cupissa.

Ainoana todellisena yllätysvalintana voidaan pitää vahvan alkukauden Lukon paidassa pelannutta Toni Porkkaa, joka tekee 32-vuotiaana maajoukkuedebyyttinsä. Muita mielenkiintoisia valintoja ovat uskomattoman kypsiä torjuntaotteita illasta toiseen esittävä huippulupaus Kari Lehtonen ja Elitserien-kautensa loistavasti aloittanut Kalle Sahlstedt. Elitserienistä on yleensä ollut yllättävän vaikeata nousta Aravirran maajoukkueisiin.Tällä kertaa Sahlstedtin lisäksi myös Jani Hassinen nousi turnausjoukkueeseen lahden toiselta puolen.

Loukkaantumishuolet pakottivat tekemään joukkueeseen viime hetken muutoksia. Juha Ylönen, Janne Ojanen ja Juha Lind joutuivat jättämään kotiturnauksen väliin ja heitä paikkaamaan kutsuttiin Markku Tähtinen, Esa Pirnes ja Eero Somervuori. Näistä vahvan alkukauden Ässissä pelanneen Tähtisen edesottamukset maajoukkuepaidassa kiinnostavat kovasti.

Suomen joukkue on paperilla kivenkova. Kaikki pelaajat eivät ole tällä kaudella onnistuneet omissa seuroissaan, mutta maajoukkuepelit ovat totutusti eri pelejä. Puolustuksen johtohahmoksi odotetaan nousevan Sveitsin liigan pistepörssiä johtavan Petteri Nummelinin. Hyökkäyskalusto on tasainen ja tehoja voi odotella lähes kaikilta ketjuilta. Viime aikoina kovassa lennossa ollut HPK:n SMS-vitja Miettinen-Santala-Somervuori saattaa kuitenkin hyvinkin nousta joukkueen ykkösnyrkiksi.

Vastustajista Tshekillä on kasassa jälleen todella kova nippu. Joukkue vilisee entisiä NHL-pelaajia ja kun mukana ovat myös SM-liigatähdet Jan Caloun, Marek Zidlicky ja Petr Tenkrat, voi tsekit laskea huoletta Suomen kanssa yhtä suureksi suosikiksi turnausvoittajan nimeä etsiskeltäessä.

Ruotsi on liikkeellä ehkä normaalia nuoremmalla ja nimettömämmällä miehistöllä. Venäjä sen sijaan luottaa hyvin pitkälti samoihin miehiin, jotka nappasivat Tsekin turnauksessa hieman yllättäen ykkössijan.

Kuviot kevääksi kuntoon

Ensi kevään kotikisat antavat varmasti lisäpotkua kaikille Karjala-turnauksen joukkueessa mukana oleville leijonille. Kotiturnaus antaa oivan mahdollisuuden harjoitella jo nyt tulevan MM-koitoksen kuvioita ja taktiikoita. Monet muistavat varmasti mihin tyyliin edelliset kotikisat vuonna 1997 kulkivat. Suomihan hallitsi tuolloin otteluita selvästi ja yritti voittaa vastustajansa yltiöpäisellä hyökkäämisellä. Taitavimmat vastustajat pitivät kuitenkin parhaan maalintekosektorin tiiviisti kiinni ja iskivät terävillä vastahyökkäyksillä voittoon tarvittavat osumat. Aika lailla samaan tyyliin Suomi hävisi myös viime kevään MM-kisojen välieräottelunsa Venäjää vastaan. Tällä kertaa olisi MM-kisoissa pää pidettävä kylmänä ja pelattava harkitummin. Järkevämpää ja monipuolisempaa pelitaktiikkaa pääsemme toivottavasti ihailemaan jo Karjala-turnauksessa, vaikka otteluiden intensiteetti ei olekaan läheskään MM-kisapelien luokkaa.

Euro Hockey Tourin otteluissa ei ole ehkä panosta ja sen kautta tulevaa absoluuttista jännitystä niin paljon kuin monissa muissa jääkiekkokamppailuissa, mutta ainakin minun mielestäni maajoukkuepelit tarjoavat mukavaa vaihtelua SM-liigakiekkoiluun. Ottelut ovat usein hyökkäysvoittoista peliä ja huipputaitoa löytyy yllin kyllin kaikilta joukkueilta. Karjala-turnausta kannattaa siis ehdottomasti lähteä katsomaan paikan päälle tai vähintäänkin seurata otteluita television välityksellä. Jääkiekkotarjonta kun ei ainakaan TV:n puolella ole tällä hetkellä mitenkään kummoista. Tällä kertaa TV 2 esittää mukavanpituiset koosteet kaikista Suomen kamppailuista.

Turnausohjelma

TORSTAI 7.11.

klo 17.00 Tshekki - Ruotsi (pelataan Pardubicessa)

klo 18.30 Suomi - Venäjä (kooste TV 2 klo 19.05 - 20.55)

LAUANTAI 9.11.

klo 14.00 Ruotsi - Venäjä

klo 18.30 Tshekki - Suomi (kooste TV 2 klo 19.00 - 20.50)

SUNNUNTAI 10.11

klo 15.00 Venäjä - Tshekki

klo 18.30 Suomi - Ruotsi (kooste TV 2 klo 19.05 - 20.50)

» Lähetä palautetta toimitukselle