Mielipide

Koodin toteuttamiseen ei tarvita tappelijoita

LIIGA / Kolumni
Liigan ympärillä kiistellään nyrkiniskujen sallimisesta ja muistutuksista. Liiga on tullut spontaanien tappeluiden asiassa vastaan sallimalla ne, mutta ovatko seurat ja pelaajat vastanneet huutoon?

Kuinka moni Liigaa seuraavista on tutustunut sarjan kurinpitoryhmän syyskuussa esittämään linjaukseen tappeluista?

"Tappelut. Jääkiekko on fyysinen kontakti- ja kamppailulaji, jossa on aina paljon tunnetta mukana. Jääkiekon säännöt kieltävät tappelut ja niistä voidaan määrätä isoja rangaistuksia.

Reilujen ja spontaanien tappeluiden kyseessä ollen erotuomareiden jäällä jakamat sääntöjen mukaiset rangaistukset ovat kuitenkin pääsääntöisesti rangaistuksina riittäviä. Toisaalta tappeluihin osallistuminen kolmantena miehenä ilman syytä, yksipuoliset noudot tai järjestetyt tappelut eivät kuulu jääkiekkoon ja niiden kohdalla kurinpitomenettelyssä rangaistukseksi määrätään pelikieltoa."

Aivan niin. Spontaanit tappelut ovat Liigassa sallittuja. Kaiken soutaamisen ja huopaamisen, ylireagoinnin ja reagoimattomuuden jälkeen Liiga tuli vastaan asiassa, joka monen mielestä on puutteellaan tappanut pelin tunnetta.

Eivätkö suomalaispelaajat enää muista, miten vastustajan pelaajaa tönitään ja taklataan?

Missä on seurojen ja pelaajien vastaus tähän?

Osittain seurat ovat jo vastanneet tähän hiljaisella hyväksynnällä. Suurin osa suomalaisseuroista ei hanki tappelijoita miehistöönsä. Valtaosa joukkueista menee linjausten mukaisesti, eikä ainakaan korostetusti hae kostoja tai hanki "suojelijoita".

Nyt kaivataan vielä kannanottoja kyseisen asian puolesta.

Mitä kannanottoja? Erillisten tappelijoiden hankkimisen saa tuomita. Pelotteiden hankkimisen saa tuomita. Samaan aikaan voi muistuttaa, että aikuinen pelaaja osaa suojella pelikaveriaan ihan tarpeeksi. Spontaanien tekojen rajoissa "koodin" toteuttajia löytyy ihan tarpeeksi jokaisesta joukkueesta.

Niin, se suojelu. "Koodi ja muistutukset". "Pelotteet". Eivätkö fyysisesti vahvat suomalaispelaajat enää muista, miten vastustajan pelaajaa tönitään ja taklataan? Näkemäni perusteella suurin osa kyllä hallitsee homman.

Vastaus on silmiemme edessä. Ei tarvitse edes miettiä, tarvitaanko erikseen pelotteita. Ei tarvita. Liigapelaajien pitää nousta suojelemaan toinen toisiaan, rehdin pelin nimissä ja rajoissa.

Ai niin, seuraavaksi kysytään, mitä Jarkko Ruudulle ja muille "rotille" pitää tehdä? Eikö heitä saa tai pidä pistää kuriin pienillä ja suurilla muistutuksilla?

Paras muistutus on aina se, että voittaa pelejä. Sen ohessa saa taklata ja siinä sivussa hieman sipaista toisen poskea hanskalla, mutta erillisiä tappelijoita tai pelotteita siihen ei tarvita. Liiga sallii sen, kurinpito hoitaa loput.

Pelaajat, nyt on teidän aikanne hoitaa itse kaverinne suojelu. 

» Lähetä palautetta toimitukselle