Mielipide

Kommentti: Tervetuloa Suomeen - käsille hakkaamisen luvattuun liigaan

LIIGA / Kolumni
Käsille hakkaaminen ja siihen puuttumatta jättäminen on puhuttanut viime aikoina Liigassa. Pelicansin Justin Hodgman on nostanut asian jalustalle viime viikkoina jo pariin otteeseen.

Justin Hodgman kirjoitti hiljaittain Twitter-tililleen tuomareiden sanoneen hänelle "Tervetuloa Suomeen", kun hyökkääjä kävi huomauttamassa tuomarikaksikolle jatkuvasta käsille hakkaamisesta. Hodgmanin väitettä ei ole syytä epäillä, sillä tällä kaudella viikateiskut käsille ilman seuraamuksia ovat olleet ikävä trendi.

Jo Hodgmanin kauden ensimmäisissä peleissä marraskuussa Juha-Pekka Haataja löi ikävän näköisesti kanadalaishyökkääjää käsille takaapäin sillä seurauksella, että kanadalaistaituri pudotti hanskansa ja alkoi ravistella rannettaan. Ottelun päätuomari Jukka Hakkarainen tuomitsi tilanteesta sekä Haatajalle kaksi minuuttia huitomisesta että Hodgmanille kaksi minuuttia sukeltamisesta.

Sama tuomari oli työvuorossa vuoden viimeisessä kamppailussa Pelicansin ja JYPin välillä, kun JYPin Valtteri Hotakainen huitaisi taklauksensa yhteydessä Hodgmania niin, että hyökkääjän käsi murtui. Tilanteesta ei tuomittu rangaistusta, eikä huitaisu edennyt kurinpitokäsittelyyn.

Tuomarien väliinpitämättömyys huitomisia kohtaan on huolestuttavaa.

Tuomareiden välinpitämättömyys huitomisia kohtaan on huolestuttavaa, sillä Hodgmanin tapaukset eivät lähimainkaan ole ainoita, jotka ovat menneet läpi sormien. Marraskuun lopulla pelatussa TPS:n ja Ässien välisessä ottelussa porilaisten Matti Kuparinen löi TPS:n Dave Spinaa mailallaan haaroväliin tuomareiden kiinnittämättä asiaan huomiota.

Kyseinen tapaus kuitenkin eteni kurinpitokäsittelyyn ja Kupariselle tuomittiin todella välinpitämättömästä teosta ainoastaan yhden ottelun pelikielto. Syyn tietää jokainen: Spina ei loukkaantunut tilanteessa.

Paria ottelukierrosta myöhemmin Pelicansin ja HIFK:n kohtaamisessa Marcus Högström löi Pelicansin Miska Siikosta viikateiskulla käsille pelin ollessa vihellettynä poikki. Samaan aikaan tapahtuneesta Joe Finleyn jalkapyyhkäisystä tuomittiin pelikielto. Huitomiseen ei puututtu sanallakaan, vaikka tilanne näkyy täysin selkeästi samalla videonauhalla, jossa kerrataan Finleyn jalkapyyhkäisyä. Siikonen ei ole pelannut tuon osuman jälkeen otteluakaan.

Esimerkkejä riittäisi loputtomiin. Joulukuussa pelatussa KooKoo−Lukko-ottelussa Ryan O'Connor selvisi ilman rangaistusta lyötyään Aleksi Saarelaa käsille, vaikka Saarela loukkasi itseään tilanteessa. Myöhemmin O'Connor sai kuitenkin tempustaan yhden ottelun pelikiellon, sillä otteluvalvoja ymmärsi tilanteen törkeyden ja laittoi asian eteenpäin päävideotuomarille.

Tiistai-iltana pelatussa Pelicans−KooKoo-ottelussa Hannes Björninen sai lopussa ottelun jo ratkettua ikävän iskun käsilleen, eivätkä tuomarit puuttuneet tähänkään tilanteeseen. Pelicans-käskijä Petri Matikainen totesi pelin jälkeen haastattelussa, että tappeluita voi olla tiedossa tunteiden kuohahtaessa, jos käsille hakkaamisiin ei aleta puuttua.

Syntyipä huitomisista tappeluita tai ei, on Liigan tiedostettava ikävä ongelma ja alettava puuttua siihen asianmukaisin keinoin.

» Lähetä palautetta toimitukselle