Mielipide

Kommentti: Kevään linjaukset vaativat Liigalta tarkkuutta

LIIGA / Kolumni
Liigan kurinpidon päätös jättää Henrik Tömmernesin tiistai-illan aivopieru JYP-Tappara-ottelussa ilman jatkotoimenpiteitä nostaa ilmoille paljon kysymyksiä kurinpidon linjan pitävyydestä kevättä ajatellen.

JYP-Tappara-ottelun kolmannen erän puolivälissä JYPin 2−2-maalin jälkeinen tilanne on puhuttanut ja ihmetyttänyt ottelun jälkeen runsaasti.

Jyväskyläläisten puolustaja Henri Auvinen lähti tukemaan vastahyökkäystä ja sai kiekon siniviivan jälkeen hyökkääjä Anssi Löfmanilta suoraan lapaan. Auvinen laukoi kiekon maalille ennen b-pistettä ja jatkoi liikettään laukauksensa perään suoraan maalia kohti. Maalin edustalla Pekka Jormakka suojeli omaa maalivahtiaan Juha Metsolaa tämän torjuttua kiekon eteensä. 

Auvisen aggressiivisen maalille ajon päätepysäkiksi tuli Jormakka. Puolustaja törmäsi kovalla vauhdilla Jormakkaan, joka lensi puolittain maalivahti Metsolan päälle. Tämän tapahtumasarjan jälkeinen tilanne on se, mikä on puhuttanut runsaasti ottelun jälkeen. 

Selvää oli se, että kuitti piti tulla. Kun ajaa noin lujaa maalille ja loukkaa maalivahdin koskemattomuutta, puolustava joukkue ei tule katsomaan sitä sormien läpi. Kuitti tuli, mutta väärällä tavalla. 

Tapparan ruotsalaispuolustaja Henrik Tömmernes suivaantui Auvisen tempusta niin, että lähti luonnollisesti heti Metsolan kaaduttua muistutusretkelle. Se retki vain lähti alusta asti väärille raiteille. Tömmernes löi Auvista poikittaisella mailalla kolme kertaa niskaan, ja huitoi vielä nyrkillä perään, kun Auvinen oli jo jään pinnassa.

Suurin ihmetyksen aihe tässä tilanteessa Tömmernesin kuittaustavan lisäksi on tuomareiden toiminta. Kaikki neljä tuomaria olivat sijoittuneet maalin lähistölle, mutta JYP-päävalmentaja Marko Virtasen mukaan kukaan heistä ei nähnyt tilannetta, tai se ei kuulunut Virtaselle. Tilanteesta ei tuomittu rangaistusta. Ei Auviselle, eikä Tömmernesille.

Ottelun jälkeen lehdistötilaisuudessa otteluvalvoja Jarkko Kosonen kertoi, että tilanteesta olisi kuulunut tuomita jäähy, ja että tilanne menee jatkotutkimuksiin. Tuomio sieltä tuli keskiviikkona. Ei jatkotoimenpiteitä.

Kurinpidon toiminta ei ole yhtään linjassa verrattuna aiempiin tilanteisiin tällä kaudella. Atte Pentikäinen sai kauden isoimman kakun ajeltuaan puolivahingolta näyttäneessä tilanteessa Bluesin Robert Roobaa päähän. Pelikieltoa rapsahti kolme ottelua. 

Sääntökirjassa sanotaan näin: "Päähän kohdistuneessa taklauksessa pelaaja kohdistaa millaisen iskun tahansa millä tahansa vartalonsa tai varusteensa osalla vastustajan pään tai niskan alueelle, tai iskee tai runnoo vastustajan pään suojalasia tai laitaa vasten. Jos päähän kohdistuneella taklauksella joko vahingoitetaan, tai piittaamattomasti vaarannetaan vastustajaa, tuomitaan ottelurangaistus." 

Mielestäni nämä kohdat täyttyivät vähintäänkin yhtä lailla Tömmernesin tapauksessa. 

Kevät lähestyy, pelit kovenevat. Tömmernesin kaltainen kova peli ei ole kuitenkaan sitä oikeaa kovuutta. Se oli raukkamainen teko. 

» Lähetä palautetta toimitukselle

Lue myös