Mielipide

Kommentti: Ei kevättä ilman Veiniä, ei kultaa ilman Veiniä

LIIGA / Kolumni

Kärppien mestaruuden sinetöinyt ykkösvahti Veini Vehviläinen ehti hetken olla jo menetetty lupaus. Ei ole enää.

Keväällä 2015 kaikki oli Vehviläisen kannalta mainiosti. Tuli arvokisamitali, tuli kunniaa. Alle 18-vuotiaiden MM-finaalissa Vehviläinen nappasi 60 torjuntaa, kun Suomi joutui lopulta taipumaan USA:lle jatkoajalla 1-2. Liigan kiekkogaalassa nuorukainen pokkasi Kalen Kannun, joka annettiin hänelle alle 18-vuotiaiden MM-kisoissa tehtyjen urotekojen ansiosta. Taivas oli avoinna, kun hämmentynyt nuorukainen hymyili Kummolan ojentaessa hänelle palkintoa Tampereella.

NHL:n varaustilaisuuteen hän kuitenkin matkusti kesällä turhaan. Ennakkolistoissa Vehviläinen oli vielä Euroopan listoilla ykkösnimien Ilja Samsonovin ja Felix Sandströmin takana asiallisen matkan päässä, mutta nimi jäi huutamatta. Suomessa ihmeteltiin erehtyikö Dallas Stars maalivahdista, kun se varasi niin ikään Jyväskylässä kiekkoilleen Markus Ruusun. Muistatko?

Kun Kärpät sitten kesällä poimi nuoren kiertolaisen maaliinsa, oli perusteltuja syitä miettiä minkälaisen riskin Kärpät hänen kanssaan otti.

Seuraava talvi löi peliuralle seuraavan pettymyksen. Vehviläinen lähti alle 20-vuotiaiden MM-kotikisoihin ykkösvahtina, mutta peli ei vakuuttanut missään vaiheessa. Suoritus hajosi, ja lopulta Vehviläinen matkusti kotiinsa jättäen varsinaisen juhlimisen muille. Kulta sai katkeran jälkimaun, "tori" sai jäädä väliin.

JYP:issä pelit kulkivat paremmin - runkosarjassa. Jyväskylässäkään se ei realisoitunut pudotuspelien kunniaksi. Niin, ja sitä NHL-varausta ei tullut seuraavanakaan kesänä.

Kykyjenetsijät kyseenalaistivat ainakin Vehviläisen paineensietokyvyn. Halusiko Vehviläinen voittaa vaikeutensa vai paiskoa varusteitaan? Tuli uusi kevät, ja Liigassa tie vei Jyväskylästä Vaasaan. Vehviläisen ura kiekkokiertolaisena ja menetettynä lupauksena alkoi näyttää todennäköiseltä. Kun Kärpät sitten kesällä poimi nuoren kiertolaisen maaliinsa, oli perusteltuja syitä miettiä minkälaisen riskin Kärpät hänen kanssaan otti.

Harva miettii enää. Vaikka pudotuspelien parhaan pelaajan palkinto annettiin tällä kertaa Julius Junttilalle, löytyi peleistä vieläkin tärkeämpi ja tasaisempi suorittaja. Vehviläinen onnistui nostamaan tasoaan vielä mahtavan runkosarjan päälle, ja piti alusta loppuun Kärpät oikealla tiellä kohti mestaruutta. Siinä häntä auttoivat kaukaloon maalivahtivalmentaja Ari Hilli, ja sen ulkopuolella kaikki häntä henkilökohtaisessa surutyössä tukeneet ihmiset. Tunteikkaissa kultapuheissaan Vehviläistä esiin nostivat Mikko Manner ja Lasse Kukkonen.

Nyt Vehviläinen ei ole enää entinen lupaus. Kevään pudotuspelien tärkein pelaaja on ottanut askeleen eteenpäin urallaan, ja hoitanut pelillisen prosessinsa kunnialla kauden alusta loppuun asti. Ihan kuten voittavien maalivahtien on tapana tehdä.

Menetetty lupaus on nyt pikemminkin lupaus uusista uroteoista.

» Lähetä palautetta toimitukselle

Lue myös