Mielipide

Kolumni: Patrik Laine oli pudotuspeleissä iso pettymys − hyvä yritys ei maalintekijältä riitä

NHL / Kolumni
Patrik Laineen rooli joukkueessaan on yksinkertainen, tehdä maaleja. Nuori maalitykki ei ensimmäisissä NHL:n pudotuspeleissään kuitenkaan yltänyt runkosarjan kaltaiseen liitoon, ja maaleja syntyi liian vähän.

Winnipeg Jetsin pudotuspeliurakka päättyi konferenssifinaaleissa laajennusjoukkue Vegas Golden Knightsin kynsissä. Jets oli Nashville Predatorsin selätettyään vahva ehdokas Stanley Cupin voittajaksi, joten pudotuspelit olivat joukkueelle lopulta iso pettymys.

Iso pettymys oli myös Jetsin nuori maalitykki, Suomen suurin jääkiekkotähti Patrik Laine.

Runkosarjassa syntyi 44 maalia 82 pelissä, pudotuspeleissä viisi osumaa 17 ottelussa. Pudotuspelien osumatarkkuudella runkosarjan maalisaldoksi olisi jäänyt 24 osumaa. Esimerkiksi runkosarjan maalipörssin voittaja Aleksandr Ovetškin on tehnyt pudotuspeleissä vielä runkosarjaakin kovempaa jälkeä.

Maalintekijän suoritustason mittari on tehdyt maalit.

Laineen viisi pudotuspelimaalia ei sinänsä ole katastrofi, mutta ero runkosarjaan on dramaattinen. Nuoren hyökkääjän vähäistä maalimäärää on puolusteltu ahkerammalla laukomisella ja energisellä pelillä, mutta karu tosiasia on, että Laine teki pudotuspeleissä liian vähän maaleja.

Maalintekijän suoritustason mittari on tehdyt maalit. 

Laine oli runkosarjassa maalipörssin kakkonen, pudotuspeleissä lähes 20 pelaajaa on tehnyt Lainetta enemmän maaleja. 82 pelin runkosarjan aikana nuori maalitykki koki kaksi seitsemän pelin maalitonta putkea. 17 pudotuspeliottelun aikana Laineelle tuli kuuden ottelun maaliton putki. 12 tehopistettä 17 pudotuspeliottelussa ei ole huono saldo, mutta se on mestarikandidaatin parhaalle maalintekijälle aivan liian vähän.

Kauden tärkeimmissä peleissä Laine oli kaukana siitä ratkaisijasta, joka helmi–maaliskuussa takoi maaleja liukuhihnalta. Kyseessä oli toki vasta Laineen uran toiset pudotuspelit aikuisten sarjassa, ja nuorelle hyökkääjälle uskaltaa luvata lisää pudotuspelikeväitä, joissa voi tasoaan parantaa.

Tämä kevät ei kuitenkaan selittelemällä kaunistu. Jets teki Golden Knightsia vastaan viidessä pelissä kymmenen maalia. Laineen saldoksi neljässä tappio-ottelussa jäi yksi ylivoimamaali.

Maalintekijältä odotetaan maaleja, ei hyvää yritystä.

» Lähetä palautetta toimitukselle

Lue myös