Mielipide

Kohtuulliset odotukset: Jokerit 2012–2013

LIIGA / Kolumni
Mitä on kohtuullista odottaa keneltäkin jokeripelaajalta alkavan kauden runkosarjassa? Entä millaiseksi koko joukkueen taso asettuu, mikäli pelaajat täyttävät heihin kohdistuvat odotukset?

 

Edmonton Oilers -bloggaaja Allan Mitchell (a.k.a. Lowetide) on jo useana kesänä julkaissut artikkelisarjan, joissa hän on asettanut kohtuulliset odotukset joukkueen kunkin pelaajan suoritustasolle seuraavan kauden osalta. Kun kenttäpelaajien tehdyt ja toisaalta maalivahtien päästetyt maalit lasketaan yhteen, saadaan samalla asetettua odotustaso koko joukkueen kaudelle.

Vastaavaan julkaisutahtiin tai sanankäyttöakrobatiaan verkkolehdenkään kausiennakko ei taivu, mutta tämän artikkelin idea on sama kuin Lowetiden blogikirjoitustenkin. Koska kauden aikana ja sen jälkeen pelaajia on Jatkoajankin jutuissa tapana arvioida suhteessa odotuksiin, lienee kohtuullista julkistaa, millaisia nuo odotukset ovat.

Terve Kilpeläinen parantaa

  O % PM
Kilpeläinen 43 92,5 87
Tuohimaa 18 91,0 43
Korpisalo 2 90,0 5

Jokerimaalivahtien taakse tehtiin kaudella 2011–2012 yhteensä 145 maalia. (Sarjataulukkoon merkitty luku 155 sisältää myös kolme tyhjiin tehtyä osumaa ja seitsemän voittomaalikilpailutappiota.) Ennustan määrän putoavan kymmenellä, mikä tosin edellyttää Eero Kilpeläisen pysyvän terveenä koko kauden ajan.

Ykkösvahti Kilpeläinen oli menneellä kaudella ensimmäistä kertaa urallaan pitkään loukkaantuneena. Hän palasi tositoimiin tammikuussa, mutta pääsi takaisin alkukauden vireeseensä vasta pudotuspeleissä.

Mikäli Kilpeläinen pysyy tällä kertaa terveenä, on hänellä kaikki edellytykset parantaa torjuntaprosenttiaan edelliskaudesta roimasti. Vastaavaan tasonnostoon pystynee myös Frans Tuohimaa, joka ei joudu edelliskauden tapaan yhtäkkiä kantamaan vastuuta yksinään. Joonas Korpisalon voi odottaa selviytyvän liigadebyytistään kunnialla.

Nordlundin sihti löytyy

  O M S P
Dehner 60 6 24 30
Eronen 50 5 23 28
Nordlund 55 11 15 26
Väänänen 60 3 15 18
Niemi 45 2 6 8
Lindell 15 2 3 5
Manelius 30 1 3 4
Lindbohm 40 0 3 3
Rantakari 5 0 1 1

Kun Jokerit hankki Markus Nordlundin keväällä 2011, oli hän kolmen edelliskauden aikana tehnyt TPS:n paidassa yhteensä 35 maalia. Kaudella 2010–2011 hän voitti puolustajien maalipörssin 16:lla täysosumallaan. Niinpä ensimmäisen jokerikauden runkosarjan maalimäärä, 5, oli rankka pettymys, etenkin kun eurajokelainen laukoi peräti 311 kertaa.

Koska Nordlundin laukaisutaito ei ole kadonnut mihinkään, on oletettavaa, että alkavalla kaudella hänen maalimääränsä on jälleen kaksinumeroinen. Tämä näkyy myös pakkipari Jeremy Dehnerin tehopisteissä.

Teemu Eronen teki kaudella 2011–2012 peräti yhdeksän täysosumaa, vaikka laukoi joukkueen puolustajista vasta neljänneksi eniten. Hänen maalimääränsä siis pudonnee, ellei laukaisumäärä nouse selvästi. Joukkueen Ossi Väänänen päässee edelleen pelaamaan kohtuullisen paljon ylivoimaa, mikä näkyy pistesaldossa, vaikka edelliskauden piste-ennätys jääkin kauas.

Antti-Jussi Niemi on kärsinyt edellisvuosina paljon loukkaantumisista, eikä ole oletettavaa, että hän säästyisi niiltä alkavallakaan kaudella. Kuudennen puolustajan paikasta taistelevista Petteri Lindbohmista, Nico Maneliuksesta, Esa Lindellistä ja Otso Rantakarista kaksi viimeksimainittua tuovat joukkueeseen selvästi ensinmainittuja enemmän hyökkäyssuunnan osaamista.


Nordlundin tykki paukuttaa toistakymmentä täysosumaa.

Pulkkinen palaa tasolleen

  O M S P
Pulkkinen 55 25 25 50
Filppula 50 15 25 40
Moses 55 17 19 36
Eaves 45 15 20 35
Ruutu 55 12 17 29
Teräväinen 45 10 18 28
Rita 55 15 12 27
Rask 55 10 15 25
Hahl 50 10 15 25
Hardt 35 8 12 20
Mäki 40 5 8 13
Heino 60 3 5 8
Ben-Amor 30 2 3 5
Henritius 20 2 2 4
Lamberg 35 2 1 3
Hännikäinen 10 1 1 2
Ruuttu 5 1 1 2
Tyrväinen 20 0 2 2

Jokerit peluutti hyökkääjistöään edelliskaudella runkosarjassa hyvin tasaisesti. Kun vaihtuvuus on ollut hyvin vähäistä ja pelaajamateriaali muuttunut aiempaakin tasaisemmaksi ja leveämmäksi, sama tahti jatkunee tälläkin kaudella.

Käytännössä tämä merkitsee sitä, että pistepörssin kärkisijoilla ei jokerihyökkääjiä keiku. Tasakentällisin tehot jakautuvat kolmen kärkiketjun kesken hyvin tasaisesti, vain ylivoimalla syntyy eroja.

Odotan, että Teemu Pulkkinen nousee yhden heikon kauden jälkeen joukkueen ykköshyökkääjäksi niin maalien kuin tehopisteidenkin valossa. Aivan tulokaskautensa tehopisteisiin Pulkkinen tuskin silti yltää yllämainitusta tasaisesta peluuttamisesta johtuen.

Ilari Filppula, Ben Eaves, Jarkko Ruutu, Jani Rita ja Riku Hahl ovat edelleen joukkueen kantavia voimia. Uudeksi tehohyökkääjäksi noussee Steve Moses, joka voisi kapeamman materiaalin joukkueessa olla koko liigan tähtipelaajia. Toinen tuore jokerilaituri Joonas Rask etsii vielä paikkaansa joukkueessa.

Teräväinen ja vaikea toinen kausi

Teuvo Teräväisen kohdalla monien odotukset nousivat taivaisiin viime kevään pudotuspelien perusteella. Hänellä on kuitenkin takanaan rankka kesä NHL-varaustilaisuuksineen ja -leireineen sekä nuorten maajoukkueturnauksineen.

Elokuun harjoitusotteluiden perusteella on vaikea kuvitella, että Teräväinen olisi parhaassa vireessään vielä sarjakauden alkaessaakaan. Teinitähden liigakaudesta haukkaa palasen myös nuorten MM-turnaus vuodenvaihteessa.

Nichlas Hardtin ja Tomi Mäen loukkaantumiset tekivät hyökkäysketjuihin tilaa muille. Juniori-ikäisistä pelaajista tiukimmin nelosketjun paikassa on kiinni Matti Lamberg, joka siirtyi seuraan Kärppien A-junioreista.

Nousua sarjataulukossa

Yhteensä odotan kenttäpelaajien tekevän kauden aikana 183 maalia, mikä on viisi enemmän kuin edelliskaudella. (Sarjataulukossa joukkueen maalimäärä tosin oli juuri 183, mutta se sisälsi myös voitetuista voittomaalikilpailuista ottelutuloksiin lisätyt "maalit".) Tuollakin maalimäärällä Jokerit olisi ollut viime kauden runkosarjan neljänneksi eniten maaleja tehnyt joukkue.

Päästettyjen maalien määrässä Jokereita parempia joukkueita oli edelliskaudella viisi. Tulevaksi kaudeksi ennustamani kymmenen maalin parannus olisi nostanut joukkueen kolmanneksi JYPin ja KalPan jälkeen. Mikäli odotukseni pitävät paikkansa, on Jokerit runkosarjan lopussa sarjataulukon kärkikolmikossa.

» Lähetä palautetta toimitukselle

Lue myös